Szakemberek egyeztettek a város sportkoncepciójáról

Készül Tata önkormányzatának a 2016-2019 közötti időszakra vonatkozó sportkoncepciója, melyet első olvasatban a közelmúltban tárgyalt a képviselő-testület. A munkába szeretnék bevonni az érdekelteket is, ezért március első napján a Városháza dísztermében sportfórumot rendeztek, a helyi sportszervezetek részvételével.

Michl József, Tata polgármestere a fórum kapcsán elmondta: a találkozóra azért volt szükség, mert a legszélesebb körben szeretnék megkérdezni mindazokat, akik napi kapcsolatban vannak a sporttal, s akiket a koncepció is közvetlenül érint, így ők is el tudják mondani, milyen véleményük, javaslatuk van az első olvasat szövegéhez.  A szakemberek egyébként már korábban is számos javaslatot adtak, többen írásban is elküldték a véleményüket. A koncepció vezérgondolata nem változott, továbbra is kiemelt fontosságú, hogy a tatai gyerekek az iskolaidőn túl vagy sportoljanak, vagy valamilyen művészetet tanuljanak – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ehhez szükség van infrastrukturális háttérre, egyesületekre, az iskolák pedagógusaira, és a civil szerveződésekre, tehát egy nagy közösségi összefogásra. A gyerekek mellett természetesen kiemelt jelentőségű, hogy a felnőttek közül is minél többen mozogjanak rendszeresen, a lehető legtöbb korosztályban.

A fórumon Tompa Andor önkormányzati sportreferens kiemelte: a koncepció nagyon széles témát fog át, hiszen a sportéletnek rengeteg területe van. Az eddigi egyeztetések során az egyik leginkább hangsúlyozott téma a lakóterületek, közösségi helyszínek sportszerekkel való ellátása volt, valamint a szabadtéri mozgási lehetőségek infrastrukturális hátterének fejlesztése. Tata a sportlétesítmények terén a jégpályával és az épülő sportcsarnokkal együtt ideális létesítményellátottsággal bír, a város büszke lehet a sportolási lehetőségek mögötti intézményi hátterére - mondta Tompa Andor.

A fórumon a szakemberek - egyesületi vezetők, edzők, sportolók - és a képviselő-testület tagjai, számos témáról egyeztettek: szó volt többek között az uszodáról, futópályák kialakításáról a városban, a szabadtéri fejlesztésekről, a mozgássérültek sportolási lehetőségeiről, a munkahelyi sportéletről és egy városi szakmai kerekasztal működtetéséről is.

Tata végleges sportkoncepcióját a következő, márciusi ülésén fogadhatja majd el a város képviselő-testülete.