Idén is találkoztak a város legnagyobb adózói

Michl József polgármester meghívására a Kiss Hotelben rendezték a hagyományos, tatai nagy adózók fogadását, a városunkban legtöbb adót fizető cégek vezetőinek találkozóját.

A helyszínen a polgármester a város legerősebb, és legtöbb embert foglalkoztató cégeinek vezetői mellett köszöntötte Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárt, Bencsik János országgyűlési képviselőt, dr. Kancz Csaba kormánymegbízottat, Borsó Tibort, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnökét, dr. Beró Henrietta alpolgármestert, dr. J. Nagy Évát, a Tatai Járási Hivatal vezetőjét, Vámosiné Illés Mártát, a Tatai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály vezetőjét, Acsai Zoltánt a Városgazda Kft. ügyvezető igazgatóját, dr. Kórósi Emőke jegyzőt, dr. Frivaldszky Gáspár aljegyzőt, Acsainé Dávid Ágnest, a Városkapu Zrt. vezérigazgató–helyettesét, a képviselő-testület tagjait és az önkormányzat munkatársait.

Megnyitó beszédében Michl József tájékoztatott a város elmúlt évi pénzügyi beszámolójáról, a 2016-ra vonatkozó költségvetésről, a tavalyi fejlesztési eredményekről, és a jövőben várható újabb fejlesztésekről, pályázati tervekről, irányvonalakról. A városvezető az adóbevételek alakulásával kapcsolatban kiemelte, hogy míg 2006-ban 1,2 milliárd forint volt a város adóbevétele, 2015-ben ez megközelítőleg 2,2 milliárdra emelkedett. Köszönhetően Tata vállalkozásainak, cégeinek, ugyancsak jelentős változás történt tavaly a munkaerőpiacon is, hiszen városunkban 445 új munkahely jött létre, ami különösen nagy öröm annak tekintetében, hogy korábban, a képviselő-testület gazdasági programjában erre a ciklusra 500 új munkahely megteremtését tűzte ki célul.

Vitályos Eszter „A magyar fejlesztéspolitika irányai az európai unió 2014-2020-as költségvetési időszakában” című előadásában elsősorban az aktuális pályázati lehetőségekről, uniós forrásokról tájékoztatta a meghívottakat. Az államtitkár külön gratulált ahhoz, hogy az elmúlt időszakban (2007-2013 között) Tatáról több mint 300 támogatott pályázat érkezett, ami 15, 5 milliárd forintot jelentett, ennek 70%-át a vállalkozások kapták. Ez az adat igen erősnek számít az országos átlaghoz számítva – tette hozzá Vitályos Eszter.

A találkozón Bencsik János országgyűlési képviselő is köszöntötte a vendégeket és hangsúlyozta: Tata számára kiemelten fontos a következő években a termelői szektor megerősítése, és az ahhoz szükséges infrastruktúra biztosítása, együttműködve az ipari parkkal. Bencsik János felhívta a figyelmet az önellátás, a helyi agrikultúrára ráépülő feldolgozóipar fontosságára, ami nemcsak gazdaságfejlesztési, hanem ellátásbiztonsági kérdés is – fogalmazott a képviselő.

A tájékoztatók sorában dr. Kancz Csaba kormánymegbízott beszélt a közigazgatással kapcsolatos változásokról, és a jelenleg is zajló átalakításokról, átszervezésekről, melyek a még hatékonyabb működést és az önállóságot szolgálják, kiemelten figyelve arra, hogy az ügyintézés minél egyszerűbb és könnyebben elérhető legyen, s a járási szintek is megerősödjenek.

A találkozón a cégvezetők, vállalkozók végül kötetlen beszélgetések során osztották meg tapasztalataikat egymással.