1848 március 15. emléke előtt tisztelegtünk – Országzászlót avatott Tata

Tata Város Önkormányzata ünnepi felvonulással és Országzászló avatással tisztelgett az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc emléke előtt. A kedd délutáni ünnepség egyben a Tatai Kistérségi Társulás megemlékezése is volt.

Az ünnepi felvonulás Mansbarth Antal emléktáblájától indult, ahol a megemlékezés és koszorúzás mellett Kovács Csaba Albert plébános mondott áldást, majd Hamary Dániel Tópart utcai emléktáblájánál és az 1848-as emlékoszlopnál folytatódott a várudvaron. A helyszínen Horváthy Lóránt önkormányzati képviselő, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke beszédében kiemelte: - rajtunk múlik mi történik velünk a következő esztendőkben. Mi magunknak vagyunk itt fontosak, s az 1848. március 15-i életérzés segít végiggondolni a mai kérdéseket, s válaszokat adni rájuk. Ez az ünnep legfőbb üzenete - mondta a képviselő.

Az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zárult, ahol az Országzászló avatáson ünnepi beszédet mondott dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, valamint Michl József polgármester.

Legyen béke, szabadság, egyetértés - kezdte ünnepi beszédét Michl József, hozzátéve, hogy 1848 ebben a három üzenetben foglalható össze. Legyen béke a szívekben, mert a szív békéje képes új világot építeni, legyen valódi, teremtő szabadság, és legyen egyetértés abban, hogy szabadságunk szent és sérthetetlen. A városvezető elmondta: nem délibábos szépség új országot teremteni, hanem kemény, jóravaló elszántságot, sok munkát és kitartást, lemondást és újrakezdést, sok - sok türelmet igényel. Az összetartozásunkat erősítő szeretet melletti közös nevezőnk az lehet még, hogy mindannyian többet akarunk tenni a közösségünkért. Ennek az elszántságnak a megerősítésére állítottuk ide, megújult Kossuth terünkre Kontúr András szobrász alkotását, azt az Országzászlót, ami a vizek városában mi mást mintázhatna, mint a háborgó és békés vizet, melyből magasra emelkedve leng a magyar nemzet lobogója. Városunknak, kistérségünknek ezzel az új alkotásával jelezni kívánjuk, hogy mi itt hiszünk a nemzetünk és egymás iránti szeretet és összefogás erejében – hangsúlyozta Michl József.

Az ünnepségen dr. Rétvári Bence beszélt arról, hogy életében minden ember keres valami olyat, ami valahogyan az ő évtizedein túlmutat, ami nincs földi életére korlátozva. Amikor olyan dolgokat keresünk, melyek túlmutatnak földi nemzedékünkön, akkor eljuthatunk a nemzethez tartozáshoz is. Egy nemzethez tartozni olyan minőséget ad, amit más nem képes, ha nem tartoznánk egy nemzethez, az életünk lenne kevesebb.  Az államtitkár hangsúlyozta: fontosak az olyan jelképek, mint a nemzeti lobogó, amit a tataiak a Kossuth téren nap mint nap láthatnak majd. Az életünk azáltal teljes, hogy ebben megérzünk, meglátunk valamit, ami túlmutat rajtunk, s jelzi, hogy a mi földi létünk egy sokkal hosszabb életű nemzet létébe illeszkedik, ezért vagyunk rá büszkék, és ezért ragaszkodunk hozzá. A zászló napjainkban, a modern kori népvándorlás korszakában megint fontos. Fontos, hogy legyen tiszta, legyen a magasba emelve, mint a 1848-as csatákban, mert zavaros és változó időkben erre van szüksége minden nemzetnek. Nekünk is arra van szükségünk, hogy a jövőnket a magyarságra építve alapozzuk meg és vigyük tovább. Nem eléggé becsüli az elődei munkáját és teljesítményét az, aki úgy gondolja, hogy kontinense jövőjét nem az itt élőkre, hanem az ide betelepítettekre kell alapozni. A legfontosabb, amit az új tatai Országzászló is jelképez, hogy van mire büszkének lennünk, és kihúzhatjuk magunkat. Büszkének kell lennünk az elmúlt évezred magyar, és az elmúlt évezredek európai teljesítményére önmagunkban, és nem másokban bízva- fogalmazott ünnepi beszédében dr. Rétvári Bence.

Az Országzászlót Havassy Bálint plébános, dr. Kálmán Szabolcs ny.református lelkész és Franko Mátyás evangélikus lelkész áldotta meg.

Városunk ünnepi megemlékezésén közreműködött Berényi Kornélia Tata díszpolgára, versmondó Szőgyénről, Guoth Zsófia és Paulovics Milán pedagógusok, Kertész József pilisszentlászlói versmondó erdész, Márkus Bence egyetemi hallgató, Petrozsényi Eszter színművész, Szabó Zsolt középiskolás diák, a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Varju László vezetésével, valamint az iskola leánykara Schmidt Mónika vezetésével, a Városi Diákönkormányzat képviselői, tatai és szőgyéni fiatalok.