Dolgoznak az Öreg-tó természetes rendjének helyreállításán

Az elmúlt héten halpusztulás nyomait fedezhettük fel az Öreg-tavon Tatán, a pusztulás mértéke a hét vége felé egyre erősödött. Jelenleg az elpusztult halak a partra sodródva indultak bomlásnak, így igen kellemetlen szagot árasztanak. A vizsgálatok alapján megállapítottuk, hogy az elpusztult állatok túlnyomó többsége természetes szaporulatból származó egynyaras sügerekből áll, de elvétve előfordul közöttük süllő, illetve egy-két törpeharcsa is. Vizsgáltuk az Öreg-tóba folyó és az elfolyó vízszakaszokat is, de ezeken a helyeken nem tapasztaltunk pusztulást.

Az Önkormányzat mintát vetetett a tó vizéből és az elpusztult állatokból is, s az előzetes feltételezések alapján oxigénhiány, vagy természetes gázképződés okozhatta a pusztulást. A gázképződés okozta nyomásváltozás hatására a halak számára toxikus anyagok szabadulnak fel az iszapból, olyan kénes gázokról van szó, amelyek végzetesek a halak számára. Az állatok nem egyformán érzékenyek a víz oxigéntartalmára, a ragadozók esetében a süllő és a sügér a legérzékenyebb az oxigéntartalom csökkenésre. Az oxigénhiányt például alacsony légnyomás, vagy nagy hőmérséklet ingadozás okozhatja, s az elmúlt napokban az éjszakai és a nappali hőmérséklet közötti különbség akár 15-20 °C-os volt.

Pénteken (szeptember 16-án) megkezdtük a kármentesítést az érintett helyszínen, ahol elkezdtük begyűjteni a haltetemeket. A tetemek begyűjtését és ártalmatlanító helyre szállítását folyamatosan végezzük. Az Önkormányzat új cége, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. - bár a tényleges halgazdálkodási munkát még nem kezdte el -, valamint a Tatai Sporthorgász Egyesület, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tó természetes rendje mielőbb helyreálljon.

Tata Város Önkormányzata