Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál Tatán - Október 14-15-16

Október közepén újra a gasztronómiáé lesz a főszerep a tatai Öreg-tó partján, az idei Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválon, melynek programjáról az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban rendeztek sajtótájékoztatót.

A fesztivál az Öreg-tó mellett, a Kastélykertben várja a látogatókat október 14. és 16. között. A helyszínen az ország minden pontjáról idesereglő halfőző mesterek, a régiókra jellemző halászlevekkel érkeznek városunkba. A jó halászlé után kiváló és különleges halfogások készülnek, melyeknek kísérői neszmélyi borok lesznek. A friss halat haza is lehet vinni, a Várárokban ugyanis halpiac nyílik majd.

A rendezvény természetesen nem csak a gasztronómiáról szól. A korábban megismert napi egyszeri, kora reggeli hálóhúzás helyett (mely a tórendezés miatt idén elmarad), egész napos interaktív bemutatók során kicsik és nagyok is megismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, egy csodálatos utazó akvárium a vízi világba enged betekintést, a tradicionális halászati eszközök bemutatója pedig a régmúlt halász szokásait eleveníti fel.

A sajtótájékoztatón Michl József polgármester elmondta: - tavaly lejárt az Öreg-tó halászati joga, melyet a város új cége, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. nyert el. Azt szeretnénk, hogy Tata halászati múltját és hagyományait a város vigye tovább. Az Önkormányzatnak ugyan nem kötelező feladata részt venni ilyen vállalkozásokban, de mindenképpen kötelező feladata a város értékeit, hagyományait úgy őrizni, hogy az méltó módon megmaradjon a jövő számára – nyilatkozta a polgármester.

A fesztivált főszervezőjeként Berczelly Attila, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatója beszélt arról, hogy az Öreg-tónak meghatározó szerepe van a város életében, a legtöbb rendezvényhez és fesztiválhoz kapcsolódva is. A programokat idén úgy állították össze, hogy mindenki megtalálja azt, ami számára életkortól függetlenül a legkedvesebb lehet. Berczelly Attila hozzátette: szeretnék, ha a fesztivál kifejezné a tiszteletet azok iránt, akik már évszázadok óta végeznek itt halászati tevékenységet.

Lévai Ferenc, a fesztiválhoz szakmai segítséget nyújtó Aranyponty Zrt. elnöke beszámolt a program gasztronómiai és halászati érdekességeiről, többek között arról, hogy a fesztiválon bemutatják a magyar halfauna halait. A hazai halfajtákat egészen közelről figyelhetjük majd meg, egy 23 ezer literes óriás akváriumban, amely egy kamion platójára lesz felépítve. Ez a látványosság azok számára is különleges, akik a halakat csak nézni szeretik.

Az izgalmas ismeretterjesztő programok, a kitűnő ételek és italok mellett a szórakozás sem maradhat el az Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválon, ahol változatos színpadi programokkal, hangulatos koncertekkel, vidámparkkal várják a szervezők a vendégeket.

Az Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválra a 3 napos belépőjegy ára 1100 Ft, Tata-kártyával 600 Ft. A rendezvény SZÉP-kártya elfogadóhely, jegyet bankkártyával is lehet vásárolni.

Az Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválon megvásárolt karszalag bemutatásával, a fesztivál ideje alatt 50%-os kedvezménnyel látogatható a Tatai Fényes Tanösvény és a Veterán Motorkiállítás is.

További információ és részletes program: www.tatainagyhalaszat.hu