Tata is tagja lett az európai Energia Városok Szövetségének

Az Energia Városok Szövetsége, vagy Energie-Cités, www.energie-cites.eu egy olyan európai önkormányzati szövetség, mely a helyi fenntartható energiagazdálkodás támogatására jött létre 1990-ben. Ma a Szövetség Európa-szerte 26 országban több mint 900 várost képvisel. Gödöllő és Nyíregyháza után harmadik magyar városként most Tata is csatlakozott az Energia Városok Szövetségéhez.

Tata a „Vizek Városa” a megújuló energiák felhasználásában régi hagyományokkal rendelkezik – gondoljunk csak egykori vízimalmaira, vízzel működtetett fűrészüzemére, kallójára és az első magyar faaprítékkal üzemelő biomassza fűtőművére. Az energiahatékonyság növelése és a decentralizált energiatermelés megvalósítása érdekében 2000-ben egy kisvárosi fenntartható energiagazdálkodási mintaprojekt indult az Energiagazdálkodási Intézet és az Energiaközpont UNDP/GEF programja támogatásával. Elkészült a város mintaértékű energiakoncepciója és elindult a távfűtési rendszer hatékonyságnövelő fejlesztése helyi villamos energiatermeléssel. Jelenleg az önkormányzat eredményes erőfeszítéseket tesz egészségügyi intézményei, iskolái, óvodái és a lakosság energiafogyasztásának, energiaköltségeinek csökkentése érdekében. Hőszigetelést és fűtéskorszerűsítést támogat és jelentősen növelni szeretné a megújuló energiák felhasználását is. Mindez bizonyítja, hogy az Energie-Cités által megfogalmazott célok elérése érdekében már eddig is sokat tett Tata, és hogy megfelelő szakmai támogatással - jelentős eredmények érhetők el a fenntartható helyi energiagazdálkodásban, a klímaváltozás elleni összefogásban. Az Energie-Cités 2004-ben indította el a népszerű Európai Display® Kampányt (www.display-campaign.org), amelyben már több mint 250 önkormányzat közel 10.000 intézményének energia és vízfogyasztását, ill. szén-dioxid kibocsátását mérik és tüntetik fel a hűtő és mosógépek energiacímkéjéhez hasonlóan. Tagsága révén Tata középületeire is felkerül majd a Display poszter, megmutatva a jelenlegi fogyasztást és célul tűzve ki az ’A’, azaz a leghatékonyabb energia osztályba kerülést.
Michl József polgármester elmondta, hogy további szemléletváltást remélnek az önkormányzati intézmények energiafelhasználásában. Ennek eredménye kell, hogy legyen a működtetési költségek csökkentése, a környezet védelme az alacsonyabb széndioxid kibocsátás. A megtakarítások felhasználása az oktatás, az egészségügy területein és természetesen a további energetikai fejlesztésekre történik majd. Egy “Gyermekbarát Városban” nagyon fontosnak tartjuk az intézmények megtartását, környezetbarát fejlesztését, a tanulóifjúság bevonását, a lakóhelyi, intézményi közérzet javítását.
Tata költségvetését évente közel 150 millió forinttal terheli meg az önkormányzathoz tartozó intézmények energiaellátása, és ha sikerül csökkenteni az épületek fűtési költségét, az áram és a vízszámláit, akkor az több millió forintos megtakarítást jelentene. Ehhez persze a középületek használóinak, azaz mindannyiunknak tennünk kell: figyelmet fordítva a csöpögő csapokra, az el nem oltott villanyokra, vagy a fűtésszabályozókra.