Közmeghallgatást és karácsonyi programot szervezett a Német Nemzetiségi Önkormányzat

A közelmúltban tartott közmeghallgatást a Tatai Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Német Nemzetiségi Múzeumban. A korábbi évekhez hasonlóan az évzáró-évértékelő eseményhez hagyományőrző program is kapcsolódott, amelynek során a vértestolnai gyermekek szenteste szokásos köszöntőjét, és a dunaszentmiklósi Német Nemzetiségi Kórus karácsonyi dalait hallgathatták meg az érdeklődök.

A közmeghallgatáson Schmidt Mónika a Tatai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszámolt 2016 legfontosabb eseményeiről, kiemelve a rendkívül sikeres megyei sváb bált, a kórustalálkozót, a Sokadalom alkalmával bemutatott német táncokat - amelyeket a Pötörke Néptáncegyüttes tanult meg -,illetve egyre látogatottabb programként a német nyelvű szentmisét is. Az idén támogatott események között nagy jelentősége volt a „Vendégségben a múzeumban” programnak, amelynek Csolnok volt a főszereplője a Német Nemzetiségi Múzeumban. Az elnök végül beszámolt az Önkormányzat költségvetéséről is, melyből többek között támogatták az Eötvös József Gimnázium német nyelv és kultúra iránt elkötelezett diákjainak szakmai fejlődését.

Vértestolna karácsony esti köszöntő szokásként ismert Christkindlspiel bemutatóját azok a fiatal lányok tartották, akik a településen szenteste házról házra járnak majd, és így kívánnak meghitt ünnepet a családoknak. Ez a szokás több generációra vezethető vissza Vértestolnán és az országban még számos német közösségben. A lányok mindig egymásnak adják át a köszöntő szövegét, mellyel a szent családot, egy angyalt, és két pásztort megjelenítve idézik fel Jézus születésének körülményeit, magyar községekben a korábbi időkben „szálláskeresésként” ismert drámajátékkal, fehér, illetve ünneplő ruhába öltözve.

A műsort a dunaszentmiklósi énekkar folytatta, amely gyönyörű német és magyar nyelven előadott karácsonyi énekekkel tette meghitté a Német Nemzetiségi Múzeum állandó kiállításában tartott rendezvény hangulatát. A kórus műsora után a Tatai Német Nemzetiségi Önkormányzat fogadást tartott a földszinti térben, ahol a vendégeket az ételek és sütemények mellett forró tea, kakaó, és forralt bor várta.