Folytatódik a fasormetszés a Bacsó Béla úton

A Bacsó Béla úti fasor nyugati oldalán található japánakácok metszését 2016. elején elvégeztük, így idén a másik oldalon kerül sorra a platánfák metszése. A munkát várhatóan január második hetében kezdjük, s előreláthatóan 2 hetet vesz majd igénybe, az időjárástól függően.

A fametszést kosaras emelővel végezzük, ez átmenetileg a közút és a járda egyes szakaszainak lezárását eredményezi. A lemetszett gallyak elszállítása folyamatosan történik, ideiglenesen a járda és az úttest közötti zöldterületen kerülnek elhelyezésre.

Lakott területen, a szűknek számító utcákban a fák természetes habitusának kifejlődésére nincs lehetőség. A Bacsó Béla utcában zömmel japánakácok és platánok alkotják a fasort. Mindkét fafaj igen nagy lombkoronát növeszt, amelyek az utcaszerkezet adta térbeli korlátok miatt az úttest űrszelvényébe, valamint a háztetőkre érnek. A hatalmas lombkorona miatt egy négyzetméterre ősszel hatalmas mennyiségű falevél jut, amely sokszor gondot okoz az ott lakóknak. Tavaly sikeresen visszaifjításra kerültek a nyugati oldalon lévő japánakácok, melyek két kivétellel újra sarjadtak, és nyárra már teljes lombkoronába borultak.

Az utcai fasorok ifjításos metszési eljárása bevált metszési forma, főleg a fenti két fafajta esetében, hiszen mind a japánakác, mind a platán a jól megújuló fajok közé sorolható. Az ifjítás lényegében a korona erőteljes visszametszését jelenti. Ennél a fasornál a legfontosabb szempont a biztonság, majd a használhatóság és a fenntartás. Itt a lombkorona teljes visszametszése indokolt a statikai egyensúly helyreállítása, valamint a külpontosság megszüntetése miatt is.

A munkálatok miatti kellemetlenségekért a türelmüket kérjük.

Tata , 2017. január 9.

 

Tata Város Önkormányzata