Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál-Október 20-21-22 – Halra, Tata!

Október 20. és 22. között rendezi meg a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. az Öreg-tavi Nagy Halászfesztivált Tatán, a Kastély téren. A három napos rendezvény változatos programkínálattal várja a tataiakat és városunk vendégeit, idén többek között újra megcsodálhatjuk majd a látványhalászatot, s a helyszínen ünnepli 30 éves testvérvárosi jubileumát Tata és Gerlingen is.

A szervezők október 10-én sajtótájékoztatón ismertették az idei Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál programját a Magyary Zoltán Művelődési Központban. A sajtótájékoztatón részt vett Michl József polgármester, Berczelly Attila a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatója, Karsainé Haris Hajnalka a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. ügyvezetője, valamint Lévai Ferenc az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

Michl József elmondta:- Mivel Tata tavaly megpályázta és elnyerte az Öreg-tó halászati jogát, ezért ettől az évtől a város által létrehozott Öreg-tó Halászati Kft. végzi ezt a tevékenységet az Aranypont Zrt. szakmai együttműködésével, a halászati jogot 15 évre elnyerve. Ehhez illeszkedve a fesztivál egyik célja: segíteni azt a folyamatot, melynek nyomán a remények szerint a következő másfél évtizedben Tatán emelkedik az egy főre jutó halfogyasztás aránya. A polgármester hozzátette: - Az idei rendezvény egyik különlegessége, hogy a helyszínen ünneplik meg Tata és Gerlingen testvérvárosi kapcsolatának 30. jubileumi évfordulóját. Ezzel gerlingeni vendégeink is egy izgalmas, plusz élményben részesülhetnek majd.

A fesztiválhoz kapcsolódva ebben az évben először szervezik meg Tatán az I. Nemzetközi Halászati, Vadászati, Erdészeti, Vízjogi Konferenciát a Piarista Rendház épületében. A dr. Beró Henrietta alpolgármester kezdeményezésére létrehozott két napos találkozón számos érdekes előadás és szekcióülés során elismert szakemberek és minisztériumok képviselői adják majd át a legfrissebb szakmai információkat. A konferenciára az érdeklődők regisztráció útján jelentkezhetnek. (Részletek: http://tata.hu/17163/i_nemzetkozi_halaszati_vadaszati_erdeszeti_vizjogi_...).

A Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. idén második alkalommal szervezi meg az Öreg-tavi Nagy Halászfesztivált. Berczelly Attila vezérigazgató ezzel kapcsolatban a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta:- a fesztivál azért is jelentős esemény, mert a látogatók a halászati tevékenységet egy olyan pontról követhetik nyomon, ahol egyszerre élvezhetik Zsigmond király várának és az Esterházyak kastélyának látványát, miközben megfigyelhetik hogyan ünnepeljük azt a fáradtságos munkát, ami a halászatot jellemzi. Tata természeti adottságait jól használja a város, s az itt megtalálható sokszínűség olyan karakterjegyünkké vált, amelyet érdemes megmutatnunk az ország bármely tájáról érkező vendégeknek. Ebből a szempontból pedig a Halászfesztivál hírvivője annak az egyediségnek, amit már az elmúlt évszázadok során is sokan felfedeztek. Berczelly Attila kiemelte: - A látványhalászat és a színpadi programok sorához tartozik majd egy igényes gasztronómiai háttér, melynek főszereplője természetesen a hal, de azoknak a kedvében is szeretnének járni, akik inkább a hagyományos fesztiválmenük sorában találják meg az ízlésüket.

Karsainé Haris Hajnalka a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. ügyvezetője tájékoztatott arról, hogy a cég létrehozásával Tata a halászaton kívül több más dolgot is nyert, hiszen az Öreg-tó tisztasága és az ökológiai egyensúly a nyári időszakban is kiváló volt a haltermelésnek köszönhetően. Emellett a tó körül intenzív halőrzés is működik, az őrök folyamatosan járják a partot, amely ezzel együtt sokkal biztonságosabbá vált. Az ügyvezető a sajtótájékoztatón elmondta: - Az idei fesztivál a halászhagyományokat szem előtt tartva szerveződik, és először ebben az évben két helyszínen is megtekinthetik a látványhalászatot az esemény vendégei: szombaton reggel 8-tól a hagyományos helyszínen az Öreg-tó partján, vasárnap reggel 8-tól pedig a várárokban. A rendezvény ideje alatt akciós halvásár is várja az érdeklődőket, akik a friss tatai halat akár már az év végi ünnepekre készülve is beszerezhetik.

A program számos más különleges elemmel gazdagodik, például egy gluténmentes haltorta Guinness rekord kísérlettel, valamint egy halkolbász workshoppal. Ezzel kapcsolatban Lévai Ferenc az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója elmondta: - A halfogyasztás Magyarországon mára jelentősen visszaesett, ezen a téren a kontinensen az utolsók között vagyunk. Sokkal több halat kellene fogyasztanunk, ráadásul az édesvízi halak manapság jóval biztonságosabb élelmiszernek számítanak mint a tengeriek, a vizek szennyezettsége miatt. Ez a biztonság az élelmiszeriparban egyre nagyobb értéket képvisel. Az édesvízi halfogyasztás frissessége, biztonsága és egészséges mivolta alátámasztja az Öreg-tavi haltenyésztés szükségességét, hiszen a hal gyógyszer – tette hozzá Lévai Ferenc.

A rendezvény területére idén két beléptető ponton lehet bejutni. Az egyik a Platán Étterem, a másik pedig a TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája mellett fogadja majd a látogatókat. A három napos fesztiváljegy ára: 1.200 Ft, Tata Kártyával a belépő 600 forintba kerül. 6 éven aluli gyermekek a fesztivált ingyen látogathatják.