Tatai Vadlúd Sokadalom - November 25.

November 25-én idén is vár minden érdeklődőt a Tatai Vadlúd Sokadalom, a megszokott helyszínen az Öreg-tó partján, az Építők parki madármegfigyelő toronynál. A program szervezői: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

 

Ha elérkezik a november, az év egészében megannyi szépséget rejtő Tata egy egészen különleges élettel és hangulattal kezd megtelni. A télre készülődő városra mintha varázslat szállna… vadludak, vadrécék és sirályok ezrei, tízezrei érkeznek a távoli Északról, a sarkvidék fagyos világából. Az Öreg-tó iszaphátakkal tarkított, sekély vízfelületére naponta egyre több madár ereszkedik le, november végére és december elejére a számuk akár az 50-60 ezret is elérheti. A hideg téli éjszakákat itt töltő nagy madársereglet reggelente felkerekedik és a szélrózsa minden irányába kirepül a tóról, hogy aztán a nappali órák csendje után alkonyatkor ismét megismétlődjön a különleges természeti jelenség, mely már évszázadok óta így zajlik, hiszen Tata a vonuló madarak képzeletbeli égi vándorútján különleges helyet foglal el. A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye, mely a Ramsari Egyezmény és a Natura 2000 védelme alatt is áll.

A madárvonulás lenyűgöző jelensége ihlette a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet, hogy 2001-ben útjára indítsa a Tatai Vadlúd Sokadalmat, városunk egyik ikonikus téli fesztiválját. A rendezvény szervezői köre 2005-től kibővült a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, majd 2008-tól a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesülettel is. E három szervezet mintegy 100 önkéntese évről-évre óriási lelkesedéssel szervezi a különleges eseményt, mely ma már Magyarország legjelentősebb természetvédelmi fesztiválja.

A szervezők elsődleges célja az, hogy a madárvonulás látványos jelenségén keresztül bemutassa a tatai Öreg-tó szépségét, nemzetközi természetvédelmi jelentőségét és egy egész napos, hangulatos családi fesztivál keretében nyújtson találkozási, bemutatkozási lehetőséget a hazai madárvédelem, természetvédelem hivatásos és civil szereplői számára is. A fesztivál egész napos, színes programot kínál természettudományos előadások, gyermekfoglalkozások, különböző kisállat- és sólymász bemutatók formájában, a látogatók részesei lehetnek a madárgyűrűzésnek, kulturális programok zajlanak és hangulatos adventi vásár is kiszolgálja a több ezer látogatót.

A Tatai Vadlúd Sokadalom ma már Magyarország legnagyobb természetvédelmi fesztiváljának számít, de európai viszonylatban is kiemelkedik. Látogatottsága – az időjárás függvényében – elérheti a 20 ezer főt is. Amitől e látványosság Európa-szerte, de talán világviszonylatban is egyedülálló, az az, hogy az Öreg-tó az egyetlen olyan nemzetközi jelentőségű madárpihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz. Nem is akármilyen város! Tata, a "Vizek Városa" Magyarország legjelentősebb vízi várával, a barokk építészet megannyi műemlékével olyan keretet nyújt a madármegfigyeléshez, amelynek élményéért több kontinensről is érkeznek látogatók.

A Tatai Vadlúd Sokadalom főszereplői az 5-6 ezer kilométeres vándorúttal ideérkező vadludak, ők gondoskodnak a fesztivál legfőbb hangulatáról, a csendről és a vadlúd zsivajról, amit persze ornitológusok értő tolmácsolása tesz minden korosztály számára még hangulatosabbá.

A rendezvény weboldalának címe: www.vadludsokadalom.hu

Facebook oldala: https://www.facebook.com/vadludsokadalom.wildgeesefestival/?fref=ts

Fő szervezők:  Csonka Péter       – 30/663-4659

Musicz László – 30/247-0613

E-mail cím:      csonkapeter8@gmail.com

fabalis@gmail.com

Találkozzunk november 25-én az Öreg-tó partján!