Fórum a távhő jövőjéről

Közös beszélgetésre hívta a tatai önkormányzat a távhős lakásokban élőket. A Magyary Zoltán Művelődési Központban július 23-án megtartott fórumra több mint 100 érdeklődő jött el, hogy elmondják észrevételeiket, javaslataikat a távhődíjakkal kapcsolatban illetve, hogy a Tatai Távhőszolgáltató Kft. fejlesztési elképzeléseiről, jövőbeni sorsáról tájékozódjanak.

A város önkormányzata számtalan alkalommal foglalkozott már a távhőszolgáltató tevékenységével, fejlesztési lehetőségeivel, a városban élő lakók távhővel kapcsolatos problémáival. Több alkalommal került a testület elé az áremelés kérdése is.
A város vezetése a folyamatos gázáremelés ellenére is arra törekszik, hogy ne kelljen a távhődíjat emelni Tatán – hangzott el a fórumon.
Mindenki azt szeretné, hogy ár érték arányos legyen a távfűtés a városban, vagyis az amit kifizetünk, az ténylegesen annyit érjen – mondta a fórumon elhangzó kérdésekre a polgármester. Michl József kifejtette: az önkormányzat a Tatai Távhőszolgáltató Kft-t olyan állapotba kívánja tartani, hogy a rendszer a legjobb hatékonysággal működjön.
Elengedhetetlen lépés a felújítás. A távvezeték rendszert folyamatosan fel kellett volna újítani az utóbbi években, ami azonban elmaradt. A koncessziós pályázattal kapcsolatban elmondta: a távhőszolgáltatási tevékenység koncesszióba adásával a távhővagyon az önkormányzat tulajdonában marad. A nyertes pályázó csak az üzemeltetésére kap lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy 20 esztendőre egy koncessziós társaság fogja Tatán a távfűtést szolgáltatni, a város távfűtő rendszerén keresztül, a rendszer egyben tartásával, folyamatos karbantartásával és fejlesztésével. A távfűtés árát a jövőben is az önkormányzat fogja-a jogszabályoknak megfelelően-meghatározni. Eddig már több lehetséges pályázó vásárolta meg a koncessziós pályázati kiírást. Tatán leghamarabb jövő év januártól indul el az új céggel a távfűtés.
A lakossági fórumon tájékoztatást kaptak a megjelentek azokról a pályázati lehetőségekről is, melyek megvalósításával a lakók maguk segíthetik, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkenjen fűtési költségük. Az önkormányzat idén 280 millió forinttal támogatja a panel programot, illetve a fűtéskorszerűsítésre pályázókat azzal, hogy a pályázati összeg 1/3 részét kifizette a lakók helyett. Az idén a családi házban élők (illetve a panel épületben élők is) pályázhatnak az önkormányzathoz támogatásra, de a jövőben az önkormányzati intézményekre is nagyobb hangsúlyt helyeznek. Amennyiben sikerül megnyerni a már beadott pályázatot, Tatán 7 városi intézményben végzik el a hőszigetelést, az ablakcserét és a fűtés korszerűsítését. Így például a város két legnagyobb iskolájában a Vaszary János Általános Iskolában, a Kőkúti Általános Iskolában és a Fazekas Utcai tagintézményében is elvégzik a szükséges felújításokat. Ezen kívül a város óvodáiban is ablakcserét és fűtéskorszerűsítést végeznek majd.
A város ezzel a lépéssel minimum 30 millió forint energia megtakarítást remél évente.
Tata közel 300 millió forintra pályázott, és ha sikerül elnyerni a támogatást, akkor ugyanennyit tesznek hozzá, hogy az intézményekben a munkák megvalósuljanak.