A könnyűzene oktatásáról rendeztek konferenciát a piarista rendházban

Könnyűzenei tehetséggondozás és oktatás a Kárpát-medencében címmel az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program, a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda, a Hangőr Egyesület és a Peron Music Alapítvány szervezésében rendeztek konferenciát a könnyűzene oktatásról Tatán, a volt piarista rendház épületében.

 

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program országszerte folyamatosan szervez konferenciákat. Bajnai Zsolt a program vezetője elmondta: - Az elmúlt öt évben közel 3,6 milliárd forintot fordítottak a magyar könnyűzene támogatására, kilenc alprogram keretében. Ezek közül az egyik legismertebb az induló zenekarokat segítő alprogram, emellett támogatnak élő zenét, magyar zenét bemutató klubokat és nemzetközi vásárokon is képviselik hazánkat. A tatai konferencia a magyar könnyűzene oktatását támogató alprogramhoz kapcsolódott azzal a céllal, hogy széles körű szakmai egyeztetés után ezt az oktatási területet is megújítsák.

A konferencia megrendezésének egyik aktualitását az adta, hogy Regionális Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ jön létre Tatán, a volt piarista rendház épületében. A központ létrehozására Tata Város Önkormányzata nyert pályázatot az EFOP-4.1.7-16-2017-00181 projekt keretében. A projekt célja egy olyan regionális könnyűzenei tehetséggondozó és képző központ létrehozása, amely egyedi módszertannal végzi a könnyűzenei hangszeres tanítást, támogatja képességeik kibontakoztatásában, fejlesztésében a tehetséges fiatal zenészeket és zenekarokat. Emellett a tehetséggondozó központban olyan szakmai, módszertani, marketing, zeneipari, kreatív ipari konferenciák, képzések és workshopok valósulnak meg, amelyek támogatást nyújtanak a zeneiparban, a zeneműkiadásban, és egyéb kreatív iparágakban tevékenykedőknek.

A központ szakmai megvalósítása a Peron Music Alapítvány közreműködésével történik. A Peron Music 25 éve dolgozik a tehetséggondozásban országosan és a Kárpát-medencében. Célcsoportjuk a kibontakozási lehetőségeiket, bemutatkozási terepüket kereső, alkotóvággyal élő fiatal generáció. Az elmúlt két és fél évtizedben számos tehetséggondozó programot és fesztivált szerveztek már meg. Pap Tibor a Peron Music Alapítvány elnöke a helyszínen úgy nyilatkozott: - a tatai központban a tervek szerint 2019 őszén indulhat el az oktatás. Idén novemberben egy tervező workshopra várják a térség zenészeit, zenepedagógusait, hogy közösen dolgozhassanak ki egy minél hatékonyabb stratégiát a tehetséggondozó központ működésére vonatkozóan. Pap Tibor hozzátette: - hazánkban a tehetséggondozás példaértékű, Magyarországon és a Kárpát-medencében 25 tehetségkutató várja a feltörekvő zenekarokat, azonban könnyűzenei alapfokú képzés gyakorlatilag nincs, ebből a szempontból tehát kiemelkedő szerepe lesz a központnak, amely megalapozza a műfaj oktatásának módszertanát.

Michl József polgármestere a konferencián elmondta: - Tatán és a környéken  nagyon sok, a könnyűzene területén jártas, vagy a műfaj iránt érdeklődő fiatal zenész él, akikre büszkék lehetünk. A tehetségközpont nem csupán egy iskola lesz, hanem igaz műhely, ahol az érdeklődők megtanulhatják a szakmai alapokat, igénybe vehetik az ehhez szükséges technikai eszközöket, felszereléseket, ráadásul a központ kialakítása nyomán a piarista rendház másik szárnya is megújul majd.

A konferencia résztvevői a nap folyamán szakmai előadásokat hallhattak többek között a Peron Music Tehetségkutató Fesztivál 23 évéről, a határon túli könnyűzenei képzésekről és lehetőségekről, a magyar könnyűzenei tehetségkutatókról, valamint a közösségi zenélésre vonatkozó jó gyakorlatokról, és bejárták a születő tehetségközpont helyszínét is.