„Szabadon, de sose szabadulva…”

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében október 26-án délután folytatódott az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartandó ünnepi megemlékezések sorozata, „Szabadon, de sose szabadulva” címmel a forradalom tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő hagyományos ünnepi felvonulással.

 

A megemlékezés érintette:

-a Kossuth téren dr. Némethi László emléktábláját,

-a Rákóczi utcán dr. Mészáros Gábor emléktábláját,

-a Hősök terén a kommunista diktatúra áldozatainak emléktábláját,

-a Tóparton az 1956-os kopjafát,

-a Kodály téren a Hősök emlékművét,

-az Ady Endre úton a rendőrség épületének falán lévő 1956-os emléktáblát, és

-a Baji úton az 1956-os emlékkövet.

A felvonulás utolsó állomása Baj, az egykori laktanya előtti emlékkő volt, ahol  ünnepi beszédet mondott  Wittner Mária 1956-os szabadságharcos és Izing Jenő, Baj község alpolgármestere. Wittner Mária a helyszínen kiemelte: - A lyukas zászló Krisztus sebeit, és a golyók okozta sebeket hordozza, melyekben oly sok fiatal meghalt. „Sok helyen járok az országban és látom az emlékműveket, köztük a Magyar Pietát, ahol a Szűzanya ölében nem Jézus keresztről levett teste fekszik, hanem a lyukas zászló” - fogalmazott Wittner Mária, aki Tóbiás Klára: Magyar Pieta című versét olvasta fel emlékeztetőül az elhunyt hősökért, mártírokért.

Izing Jenő Baj alpolgármestere beszédében részletesen felelevenítette a forradalomhoz kapcsolódó tatai és baji eseményeket, majd hozzátette: - Ne csak most gondoljunk a baji sortűz áldozataira, hanem  amikor erre járunk, vessünk egy pillantást az emlékműre, és mondjunk el egy imát.

A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás ezzel a rendezvénnyel tisztelgett az 1956-os forradalom emléke előtt. A felvonuláson közreműködött: Jenei Márta, Petrozsényi Eszter, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara, valamint városunk diákjai.

November 4-én, vasárnap 18:00 órakor a volt piarista rendházban a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara ad koncertet a nemzeti gyásznap alkalmából, a rendezvényre szeretettel várjuk a tataiakat!