Vadludak tízezreit köszöntöttük az Öreg-tó partján

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szervezésében november 24-én rendezték a 18. Tatai Vadlúd Sokadalmat az Öreg-tó partján, az Építők parki madármegfigyelő toronynál.

 

Az esemény idén is sokszínű programkínálattal várta a tataiakat és a városunkba érkező vendégeket, akik többek között madárgyűrűzésen és megfigyelésen vehettek részt, a játszóházban a gyermekeknek szerveztek szórakoztató és ismeretterjesztő programokat, a helyszínen megrendezett vásáron pedig akár már kisebb karácsonyi ajándékokat is be lehetett szerezni. A Vadlúd Sokadalmon kiállítást rendeztek a 2017-es év madárfotóiból, természetvédelmi könyvek és kiadványokat várták a téma iránt érdeklődőket, és természetvédelmi tanácsadással is szolgáltak a szervezők.

Musicz László, az esemény egyik fő szervezője elmondta: - Az elmúlt évhez képest ebben az évben több vadludat láthattak az Öreg-tó partjára kilátogatók, november 24-én reggel 33 ezer madarat számoltak: örvös ludat, vörösnyakú ludat, kis liliket, nagy liliket, nyári ludat és vetési ludat. Évek óta a nagy lilik a domináns, több mint 90%-át adja az állománynak. A gazdag programkínálattal kapcsolatban Musicz László kiemelte, nagyban köszönhető a szponzoroknak, hogy az esemény kommunikációját és arculatát idén fejleszteni tudták, és a programok is változatosabbak lettek.

A nap folyamán a Vadlúd Sokadalomban sor került két nemzetközi jelentőségű természetvédelmi díj ünnepélyes méltatására is, a „Natura 2000 díj a Partnerség a parlagi sasokat érintő mérgezések megszüntetéséért” program, valamint a Ramsari Egyezmény 2018. évi világkonferenciáján Tatának átadott "Wetland City" (Ramsari Város) cím kapcsán.

Natura 2000 díjat nyert idén egy parlagi sasokat védő magyar projekt, miután a nemzetközi szakmai zsűri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által koordinált „Partnerség a parlagi sasokat érintő mérgezések megszüntetéséért” című pályázatot hirdette ki győztesnek a beérkezett 35 pályázat közül. A díj négyéves történetében először ünnepelhettek magyar győztest a díjazottak között. A Natura 2000 díj a legsikeresebb európai természet megőrzési projekteket jutalmazza, és felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. A parlagi sasok védelmét középpontba állító hazai program elmúlt hatévi munkájában a résztvevők húsz magyarországi Natura 2000 területen és az azok körzetében lévő élőhelyeken akciókat szerveztek a jogellenes tevékenységek nyomon követésére, nyilvántartották az elpusztult példányokat, biztosították a fészkek háborítatlanságát, valamint sikeres összefogást szerveztek természetvédők, vadászok, a rendőrség és  állatorvosok bevonásával a bűncselekmények visszaszorítása érdekében. A projekt elindítása óta a mérgezéses esetek száma jelentősen lecsökkent, ezzel együtt pedig a parlagi sasok hazai költőállománya közel egyharmadával megnőtt. A Vadlúd Sokadalomban  a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által koordinált program partnerei vehették át elismerő okleveleiket.

Magyarország, és ezen belül Tata egy másik természetvédelemmel kapcsolatos elismerésnek is örülhetett idén, hiszen a Ramsari Egyezményt aláíró országok delegációinak részvételével zajló dubaji világkonferencián október 25-én Michl József polgármester vehette át Tata nevében a „Ramsari Város” kitüntető címet, amely a vizes élőhelyeink védelméért kifejtett tevékenységek nemzetközi elismerése. 1971. február 2-án az iráni Ramsar városában írták alá a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekkel kapcsolatos Ramsari Egyezményt, mely 1975-ben lépett hatályba. Napjainkig a Föld 170 országa ratifikálta és összesen 2.331 vizes élőhely csaknem 250 millió hektárja tartozik az egyezmény hatálya alá. A Tatai Öreg-tavat 1989-ben vették fel a rangos jegyzékre. A 2006-ban történt jelentős bővítés óta a „Tatai tavak” Ramsari területhez hozzátartozik a Réti-tavak, a Fényes-források és Ferencmajori-halastavak térsége is, összesen 1.897 hektáron. A Ramsari Egyezmény nemzetközi titkársága 2017-ben első ízben hirdette meg a „Wetland City” (Magyarországon „Ramsari Város”-ként jegyzett) pályázatot, melyre Magyarország Tatát akkreditálta, tekintettel a helyi  Ramsari területek (főleg az Öreg-tó) megóvása, rehabilitációja és turisztikai, oktatási, gazdálkodási szerepükben kialakított jó gyakorlata miatt. A  nemzetközi egyezmény elismerésében idén ősszel 6 kínai, 4 francia, 4 dél-koreai valamint 1-1 madagaszkári, sri lankai, tunéziai és magyar város - Tata - részesült.

Prof. Dr. Dévai György, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának  elnöke a díj méltatása kapcsán elmondta: - A Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága már az első pillanattól fogva rendkívül intenzíven támogatta azt a törekvést, hogy Tata pályázatával elnyerje ezt a kitüntető címet. A Ramsari Egyezmény elsődleges célja a vadon élő vízimadarak védelmének biztosítása volt, de később ez kiterjedt a halakra, az élőhelyekre és azok teljes élővilágára is. Magyarország területének körülbelül  35%-a tartozik elvben a vizes élőhelyek kategóriájába, emiatt a jövőben egy olyan paradigmaváltásra lesz szükség, melynek nyomán ezek a potenciális vizes élőhelyek, amelyeket a természettől elvettünk, egyre nagyobb mértékben visszakapják eredeti rendeltetésüket – hangsúlyozta Prof. Dr. Dévai György.

A „Ramsari Város” díj méltatásán Michl József polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Tata elnyerje a díjat. A városvezető külön köszönetét fejezte ki a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának a támogatásért, Musicz Lászlónak, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatójának kiemelkedő szakmai munkájáért, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak az együttműködésért, és minden tatainak, hiszen az itt élőknek mind közük van városunk egyedülálló természeti örökségéhez -  fogalmazott Michl József. A polgármester kiemelte: - Sokrétű az a munka, amit el kell végezni ahhoz, hogy életterünk, környezetünk megőrzésében, védelmében és a fiatal generációkkal való megszerettetésében tovább léphessünk. Ennek a munkának része többek között a Tata tantárgy tanítása is, hiszen a helytörténeti oktatás szlogenje, hogy „csak amit ismerek, azt szerethetem”. Amit pedig szeretünk, arra vigyázni fogunk, megőrizzük és megvédjük – mondta a városvezető.

Az idei Vadlúd Sokadalomra külföldi vendégeink is érkeztek, köztük egy 9 fős küldöttség Tata német testvérvárosából Gerlingenből Georg Brenner polgármester, valamint egy 4 fős delegáció visegrádi partnervárosunkból Bystricéből, Roman Wróbel polgármester vezetésével.