Az év első testületi ülését rendezték a Városházán

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete január 30-án tartotta idei első ülését a Városháza dísztermében.

Az ülésen a képviselők kilenc napirendi pontban tárgyaltak. A napirendek előtt Michl József polgármester emlékezett meg a december 19-re virradó éjjel elhunyt Kun Lajosné Kati néniről, a Kenderke műhely alapítójáról. A polgármester kiemelte: - Kati néni egy igaz kincset hagyott ránk a városban a Kenderke iskolájával, ahol már több mint négy ezer fiatal gazdagodhatott a magyar népi kultúra és hagyomány megismerése által. Köszönettel, hálával és szeretettel gondolunk rá, s mindarra, amit Tatáért tett.

A képviselők munkájukat egy rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztéssel kezdték, a humán papilloma vírus elleni védőoltás támogatásáról szóló  önkormányzati rendelet módosítása kapcsán. Az ülést követő sajtótájékoztatóján Michl József a témával kapcsolatban elmondta: - A HPV elleni oltásra korábban a lányok esetében az önkormányzat nyújtott támogatást, de most már a magyar állam finanszírozza számukra ezt az oltóanyagot, ezért a képviselők most arról szavaztak, hogy a 13. életévüket betöltött tatai fiúk is élhessenek ezzel a támogatással, szülői hozzájárulás mellett.

Településrendezéshez kapcsolódó előterjesztésről is döntöttek az ülésen, Tata Építési Szabályzata módosításának kezdeményezése ügyében a Malom utcát, a tóvárosi malom környezetét illetően. A belvárosnak ezen pontjára több parkolóhelyet terveznek, ennek érdekében pedig az önkormányzat együttműködik a malom épületének tulajdonosával.

A testület január utolsó szerdáján tárgyalt a Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadásáról. A program megalkotása kötelezettsége az önkormányzatnak, amely el is készült évekkel ezelőtt, most azonban, amikor újabb öt évre meg kellett fogalmazni, a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyeztek az anyagban a tataiság szerepére. Ennek megfelelően egy olyan program született, melyben a helyi adatok ismeretében a helyi viszonyokat tükröző, és azokhoz igazodó tervek fogalmazódtak meg, többek között a nők, a gyermekek, a nagycsaládosok, a hátrányos helyzetűek és a szegénységben élők tekintetében. Michl József a napirendi pontról úgy nyilatkozott: - bár a családról való gondoskodás a családok elsődleges kötelezettsége, mögöttük ott áll a város, és tud segíteni a terhek vállalásában.

Szintén hosszú távra kiható téma volt az ülésen a „Gyermekbarát város” 2018. évi intézkedési tervében foglaltak teljesüléséről szóló beszámoló, illetve a  „Gyermekbarát város” 2019. évi intézkedési tervének meghatározása. Ez a program évek óta nagy sikerrel működik, és számos javaslatot kap az önkormányzat az új feladatok meghatározásához. A koncepció több olyan elemet tartalmaz, amely mára természetes módon beépült a tataiak mindennapjaiba. Ilyen például, hogy a tatai diákok ingyenes helyi autóbuszbérletet kapnak az önkormányzattól az egész városra kiterjedően. Ezzel a lehetőséggel azért is érdemes élni, mert a helyi tömegközlekedési eszközök használata, hozzájárul csúcsidőben a város forgalmasabb útjainak tehermentesítéséhez. A „Gyermekbarát város” programnak köszönhetően hatékonyabban működik Tata Város Diákönkormányzata is, amely mára aktív közösségként egyre szélesebb körben támogatja a helyi diákéletet, és segíti a fiatalokat a szabadidő tartalmas eltöltésében.

Az ülésen az elmúlt hónapokhoz hasonlóan most is szerepet kapott egy tájékoztató az Európai Uniós pályázatok aktualitásairól, valamint szavaztak az önkormányzat által fenntartott intézmények magasabb vezetői pályázatainak kiírásáról.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő ülését várhatóan február utolsó szerdáján tartja majd.