Tata számos intézkedéssel kapcsolódik a kormány családtámogatási koncepciójához

Az Orbán Viktor miniszterelnök által a hétvégén bejelentett 7 pontos, a magyar  családtámogatási rendszer bővítését célzó családvédelmi akciótervhez  kapcsolódóan tartott sajtótájékoztatót Michl József polgármester a Városházán február 13-án.

A városvezető a sajtótájékoztató elején elmondta, a magyar kormány családtámogatási koncepciója sok tatai családnak nagy segítséget jelent. Tata már hosszú ideje, számos módon csatlakozik a családokat támogató intézkedésekhez, például azzal, hogy a tatai iskolások ingyenes buszbérletet kapnak az önkormányzattól, vagy, hogy a város jelentős támogatást nyújt a gyermekek étkeztetéséhez - hogy csak néhányat említsünk.

Az otthonteremtés terén például a CSOK (Családi otthonteremtési kedvezmény) nyújtotta lehetőségeket 2018 közepéig 86 család vette igénybe Tatán, ami közel 900 millió forintot jelent. Közülük 67 tatai, és 19 Tatára költöző, városunkban letelepedő család volt érintett a támogatásban. A lakás és házépítések jelentős hatással vannak Tatára, egyes városrészek a közelmúltban kiemelten felfrissültek, megfiatalodtak. Ilyen például a Kossuth tér és környezete, ahol a tér megújulását követően számos új ingatlan is épült.

A családalapítás támogatásához kapcsolódva az önkormányzat 2019. január elsejétől ingyenessé tette a házasságkötést a tataiak számára. Ez egyaránt vonatkozik azokra a párokra akik a Városháza épületében, vagy azon kívül, illetve hivatali időben vagy azon túl tartják az esküvőjüket. A támogatás sokakat érint, hiszen 2017-ben és 2018-ban évente 263 esküvőt tartottak a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal szervezésében, 2017-ben ez 105, míg 2018-ban 102 tatai párt érintett.

A családtámogatási rendszer egyik kiemelkedő eleme a gyermekvállalás segítése. Már hagyomány, hogy Tata polgármestere minden tatai újszülöttet családjával együtt külön írásban köszönt, a képviselő-testület pedig folyamatosan keresi a gyermekek nevelését, ellátását szolgáló intézményi háttér fejlesztésének lehetőségeit. Ennek keretében, TOP-os pályázati segítséggel hamarosan megújul a 106 férőhelyes Csillagsziget Bölcsőde konyhája. Az intézmény épületének energiaracionalizálása már megtörtént, egy új gondozási egységgel is bővült, egy másik gondozási egysége pedig felújításra került. A jelenlegi projekt első ütemében a konyha 300 adagos kapacitásának növelésével 650 adagos főzőkonyhát alakítanak ki, mely alkalmas lesz több helyi óvoda kiszolgálására is. Michl József sajtótájékoztatóján elmondta, hogy terveik között szerepel egy újabb tatai bölcsőde és óvoda létesítése is, amely a pénzügyi források biztosítása után az újhegyi városrészben épülhetne meg.

Szintén a gyermeket nevelő családoknak nyújt segítséget, hogy a 2020/21-es tanévtől hazánkban az állam finanszírozásában minden 9. és 11. évfolyamos középiskolás kétszer kéthetes külföldi nyelvi kurzusra juthat el. Ezzel kapcsolatban Michl József tájékoztatott arról, hogy hamarosan levélben fordul Dr. Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez azzal a javaslattal, miszerint a nyelvtanulást támogató gyakorlóhelyek kijelölése tekintetében kiemelt szerepet kaphassanak a települések testvérvárosai. Így például egy tatai gimnazista a német nyelv gyakorlásának helyszíneként választhatná Gerlingent, s ezzel nemcsak a tudását gyarapítaná, hanem a több évtizedes testvérvárosi kapcsolatunkat is tovább erősíthetné.

A városvezetés célja az, hogy fenntartva a már elérhető támogatási lehetőségeket a jövőben újabb eszközökkel segítse a tatai családokat. Ennek részeként többek között folyamatosan megújítják a szociális bérlakásokat, a növekvő igényeknek megfelelően pedig szeretnék növelni a költségalapú bérlakások számát is.