Ősszel nyitja meg kapuit Tata új tehetségközpontja

Hamarosan megkezdődik a munka Tata új tehetségközpontjában, a Piarista Rendházban található Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központban. Az önkormányzat EFOP-4.1.7-16-2017-00181 számú nyertes pályázatának projektzáró sajtótájékoztatóját június 26-án rendezték a Városháza dísztermében.

Elkészült Tata legújabb oktatási-kulturális célokat szolgáló intézménye, a Peron Tehetségközpont. A nyitott, átjárható, inkubátorként működő kreatív alkotó műhely segít felfedezni a tehetségeket és támogatja a kreativitás kiterjedését, a személyiség s az egyéni képességek fejlesztését. A tehetségközpont legfőbb célkitűzése, hogy elindítsa a régióban az intézményesített könnyűzenei oktatást  és tehetséggondozást. Ennek érdekében oktatótermek, koncertterem valamint  hangstúdió is várja a fiatalokat a helyszínen, a volt Piarista Rendház Eötvös utcai szárnyának földszintjén.

A projektzáró sajtótájékoztatón Michl József úgy nyilatkozott: - Tatán a művészet pártolása és oktatása hosszú múltra tekint vissza, számos kórus, zenekar, művészeti együttes és iskola működik a városban, ezek mellett pedig most újdonságként egy egészen új területet és lehetőséget nyitva indulhat el a könnyűzene magas színvonalon történő oktatása. Az elnyert pályázat és a tehetségközpont célja egy olyan közösségi színtér megalkotása, ahol azok, akik művelik vagy tanulni szeretnék a könnyűzenét, kapnak egy műhelyt, találkozási pontot, ahol fejlődhetnek. A képzési rendszer, a munka szeptemberben indul el  és szeretnénk, ha minél több érdeklődő felkeresné az új intézményt - fogalmazott a polgármester.

A tehetségközpontban a szakmai munka a Peron Music Alapítvány közreműködésével történik majd. A Peron Music 25 éve dolgozik a tehetséggondozásban, célcsoportja az önmagukat, kibontakozási lehetőségeiket, bemutatkozási terepüket kereső, alkotóvággyal élő fiatal generáció. Az elmúlt két és fél évtizedben számos tehetséggondozó programot és fesztivált, képzéseket, táborokat valamint tanácsadásokat szerveztek már. Pap Tibor a Peron Music Alapítvány elnöke a tatai sajtótájékoztatón elmondta:- Tavaly januárban indult el a projekt, az azóta eltelt időszakban a munka nagy részét a kivitelezés és az eszközbeszerzés adta. Az eszközök funkcionálisan az intézmény profiljához igazodnak, pl: hangstúdió, hangtechnikai felszerelések, egy színpad és természetesen hangszerek. Országos szinten is nagy jelentősége lesz a tehetségközpontnak, hiszen ma hazánkban a könnyűzenének nincs intézményesített oktatása – tette hozzá Pap Tibor kiemelve, hogy a rendszerszintű működés valamint a szakmai tudás nyomán komoly érték és eredmény születhet a tatai központ működtetése által.

Az új központban - amely a képzési területet és annak sokszínűségét illetően is egyedülálló Magyarországon – több, mint 700 négyzetméteren valósul meg a hangszeres oktatás: kompetenciafejlesztés, zeneipari képzések, hangszeres és zeneipari workshopok, előadások, konferenciák és számos más rendezvény formájában. A felújított terekben az alábbi funkciókat alakították ki:

- előadóterem/többfunkciós rendezvényterem,

- hangstúdió,

- oktatótermek,

- próbaterem,

- iroda,

- raktár és mosdók.

A szeptemberben megnyíló tehetségközpontban olyan szakmai, módszertani, marketing, zeneipari, kreatív ipari, és egyéb igényekre reflektáló konferenciák, képzések, workshopok, disputák szervezése valósulhat meg a jövőben, amelyek támogatást nyújtanak a zeneiparban, a zeneműkiadásban, a könnyűzenei és kulturális életben valamint számos egyéb kreatív iparágban tevékenykedő egyénnek illetve közösségeknek.