Köszönet a gyógyítóknak!

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény szervezésében a Semmelweis-nap alkalmából június 26-án idén is köszöntötték az egészségügyben dolgozókat.

1818. július 1-jén született Budán Semmelweis Ignác orvos, az anyák megmentője, az orvostudomány egyik legnagyobb magyar alakja. Semmelweis Ignác születésnapja a hazai egészségügy napja is, az önkormányzat ezért minden év júniusában köszönetet mond az egészségügyi intézmények dolgozóinak az egészség védelméért, megőrzéséért és a gyógyításért végzett munkájukért.

Michl József Tata polgármestere az ünnepség helyszínén elmondta: - Elsősorban azért jött létre ez a találkozó, hogy hálásan megköszönjük az egészségügyben dolgozók egész éves fáradozását, azok nevében is, akik ezt sosem szokták megtenni. Bár manapság szokás panaszkodni az egészségügyre, ha igazán körbe nézünk láthatjuk, hogy a magyar egészségügy így is magas színvonalon teljesít, a benne dolgozók óriási munkát végeznek, hatalmas áldozatokat hoznak a gyógyító oldalon. A városvezető hozzátette: - Az emberi életben három olyan hivatás van, ami meghatározó egy közösség életében: az orvos, a tanító és a pap hivatása, ám a gyógyító orvos személyiségében összekapcsolódik a másik két foglalkozás is, hiszen tanító, aki az egészségünk megőrzésére nevel, valamint pap, mert sokszor a lelkünket gyógyítja, felfedve annak belső titkait, melyek gyakran hozzájárulnak egy-egy betegség kialakulásához. Köszönjük a munkájukat és sok erőt kívánunk ahhoz, hogy tovább folytassák ezt a szép hivatást – fogalmazott Michl József.

Az ünnepségen Dr. Lőke János a Szent Borbála Kórház főigazgatója is köszöntötte a meghívottakat, kiemelve, hogy bár július elseje a magyar egészségügy napja és egyben a területen dolgozók számára munkaszüneti nap, a munka azért ilyenkor sem állhat meg, hiszen minden nap, minden órában készenlétben kell lenniük. A főigazgató úgy nyilatkozott: - az egészségügyben dolgozni manapság egyre nehezebb feladat, nem csupán azért, mert a gyógyítás mára jóval összetettebb, hanem mert a rendvédelmi szervek után az egészségügyisek azok, akik a legtöbb atrocitásnak vannak kitéve, és jelentős feszültségben dolgoznak. Ugyanakkor a gyógyítás és az ápolás szépsége, látni valakit felépülni, mindig nagy örömet okoz.

Michl József polgármester az eseményen külön köszöntötte azokat az  egészségügyi alapellátási feladatot végző háziorvosi asszisztenseket, akik  több mint húsz éve dolgoznak az alapellátásban:

- Weiszdorn Lászlónét, aki 44 éve,

- Kostyál Bélánét, aki 37 éve,

- Buzási Istvánnét, aki 34 éve,

- Pongrácz Erikát, aki 31 éve,

- Kovács Szilviát, aki 27 éve,

- Szabó Gyöngyit, aki 26 éve,

- Varga Katalint, aki 24 éve és

- Benkőné Nagy Tímeát, aki 23 éve dolgozik az alapellátásban.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Tata-Oroszlány térségi területi szervezete az ünnepségen jutalomban részesítette Nagy Gergelynét, a tatai kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályának nővérét kiemelkedő szakmai munkájáért. Az elismerést Bartáné Fischer Viktória, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Komárom-Esztergom megyei alapellátási alelnöke adta át. Szintén köszöntötték Csanki Istvánnét, a tatai kórház röntgenasszisztensét, aki az idén nyugdíjba vonul, valamint Bartáné Fischer Viktória és Nagyné Szűcs Rózsa védőnőket, akik az idén miniszteri elismerésben részesültek kimagasló szakmai tevékenységükért. Gratulálunk nekik!

Az eseményen közreműködött Jenei Márta és Dr. Terék Blanka aki opera, operett ária és Carmen fantázia feldolgozást énekelt, zongorán kísért Fóris Szilárd zongoraművész.