Átadták a megújult Építők parkját

Tata Város Önkormányzata a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében pályázatot nyújtott be „Tata Építők parkjában városi zöld infrastruktúra fejlesztés” címmel. A TOP-2.1.2-15-KO1-2016-00002 jelű pályázatot támogatásra érdemesnek ítélték, az elkészült beruházás ünnepélyes átadására július 11-én került sor.

 

A projekt közvetlen célja szabadtéri szórakozási és sportolási lehetőségek kialakítása volt olyan hosszú távon is fenntartható helyszín létrehozásával, amely otthont adhat számos kulturális eseménynek és folyamatos sportolási lehetőségeknek.

Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke a helyszínen köszöntőjében elmondta: - az újjászületett Építők parkja jól mutatja, hogy a Terület és Településfejlesztési Operatív Programban végzett munka gyümölcse kezd beérni. Tata jól gazdálkodik a forrásokkal, hiszen összesen több mint 2,5 milliárd forintot nyert el a TOP-ban olyan témákkal, mint a közétkeztetés, a városi piac, a Kőfaragó-ház, bölcsődei és óvodai fejlesztés, inkubátorház, kerékpárút, az Angolkert és a helyi identitás projekt - tette hozzá  Popovics György.

2018  decemberében megkötötték a vállalkozási szerződés az FTK Építő Kft. és a KERTMÍVES 2004. Kft. által alkotott konzorciummal. A helyszínen megtörtént a Kertváros egy részének csapadékvizét is levezető csapadékcsatorna rendszer kiépítése, melynek nyomán a korábbi intenzív esőzésekkor jelentkező elöntések megszűntek. A csapadékcsatorna megépítésével párhuzamosan a többi közművezetéket is kiváltották és új vezetékeket építettek ki. A Pons Danubii EGTC-n keresztül érkezett pályázati forrásból épült meg a több,  mint 120 férőhelyes új parkoló, amely része egy szlovák-magyar határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszernek, mely hamarosan elérhető lesz Tatán. A kerékpárosok autóikat a parkolóban hagyhatják, majd a Kajakháznál vagy a Güntner Aréna Városi Sportcsarnoknál létesülő kerékpárkölcsönzők valamelyikéből tudnak bicikliket kölcsönözni, melyekkel városon belül, illetve kívül is közlekedhetnek. A helyszínen emellett kerékpár támaszokat is felállítottak, amelyeknél kültéri kerékpárpumpával ellenőrizhetjük le a guminyomást.

Bencsik János országgyűlési képviselő a park átadásán a fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: - Tata egy olyan helyszínnel gazdagodott, amely a legkisebb gyerekeknek, a kamaszoknak és a felnőtteknek is megadja a szabadidejük kulturált eltöltésének lehetőségét, s ha a szülők ellátogatnak ide, akkor a park melletti teraszokon ülve egy kellemes beszélgetés mellett is szemmel tudják tartani a játszó kisgyerekeket.

A „Tata Építők Parkjában városi zöld infrastruktúra fejlesztés” elnevezésű projekt során kiépítettek egy öntött gumiburkolatos gyermekjátszóteret és egy kamaszjátszóteret, a labdajátékok kedvelőinek készült két kis grund pálya kapukkal, kosárpalánkokkal, épült egy 30 x 18 m nagyságú, elkerített, gumiburkolatos multifunkciós sportpálya két kosárpalánkkal, két normál és négy  mini focikapuval, s a pályák mellé két pingpongasztalt is kihelyeztek. A korábbi fitnesz eszközök mellé egy szabadsúlyos edzésre alkalmas street workout fitnesz pályát alakítottak ki, amely akár önmagában, akár a tó körüli futást kiegészítve is hatékony edzést biztosít. Emellett megújult az illemhely, a modern vizesblokkban pelenkázó is található, nem messze tőle pedig egy új ivókútból meríthetnek vizet a látogatók.

Michl József polgármester az Építők parkjában köszönetet mondott a projekt minden résztvevőjének, kiemelve, hogy a fejlesztést Bencsik János országgyűlési képviselő ösztönözte, javasolva a terület rendezését. A park régóta nagyon népszerű helyszín nem csupán a tataiak, hanem a környező településeken élők számára is, ezért különösen  ésszerű volt élni a pályázati lehetőséggel, a megvalósítás nyomán pedig mára minden korosztály talál magának mozgási, kikapcsolódási lehetőséget. A városvezető az ünnepélyes átadáson kiemelte: - sok feladat van még hátra, többek között jövőre az Öreg-tó park melletti szakaszán egy olyan strandot szeretne az önkormányzat kialakítani, mely méltó Tatához és azokhoz a tataiakhoz, akik szeretik az Öreg-tavat – mondta Michl József.

Az  543 millió forint összköltségű projekt során megújították a zöldfelületet, hiszen 210 fát, 2300  cserjét és 890 tő évelő növényt ültettek ki a területre.

Tata Város Önkormányzata július 13-án szombaton 14:00 órától Családi Napra várja a tataiakat az Építők parkjába, ahol kipróbálhatják az új sportpályákat és eszközöket.