Megkezdődött a Barokk Fesztivál

Augusztus 17-én kiállítás megnyitóval és egy nagyszabású gálakoncerttel nyílt meg a Tatai Barokk Fesztivál. A rendezvénysorozat augusztus 17. és 23. között idén már 20. alkalommal várja az érdeklődőket, változatos programkínálattal.

 

A 20. Tatai Barokk Fesztivál továbbra is szorosan összefonódik a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzussal, amely ugyanebben az időszakban várja az ifjú tehetségeket, akik egyéni és csoportos órákon vesznek részt, majd hagyományosan egy nagy gála koncerttel zárják a kurzust. Ebben az évben 36 növendék jött el a mesterkurzusra Európa számos országából, de Chiléből és Venezuelából is érkeztek Tatára fiatal muzsikusok.

Michl József polgármester a fesztivál nyitó eseményén a Kuny Domokos Múzeumban elmondta: - Büszkék lehetünk arra, hogy Tata számos fesztiválnak ad otthont évről-évre, s ezen programok közül  két évtizedes történetével kiemelkedik a Barokk Fesztivál, melyért nagy köszönet jár az elődöknek és Dezső Mariannának, aki évek óta szervezi az eseményt. A városvezető hozzátette: - bár a fesztivál iránt egy szűkebb réteg érdeklődik, a programjai azonban mélyebb üzenetet hordoznak, és különlegessége, hogy már 13. alkalommal kapcsolódik hozzá a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus, melynek záró koncertje idén augusztus 23-án 19:00 órakor kezdődik a Kapucinus Templomban.

A Barokk Fesztivál története 20 évvel ezelőtt dr. Szatmári Sarolta, a tatai múzeum egykori igazgatójának ötletével kezdődött, majd Schmidt Mónika  szervezői munkája nyomán folytatódott, s mindig arra az alapra épült, hogy a helyi művészek, művészegyüttesek bevonásával, nemzetközi és magyar vendégek közreműködésével komplex élményt adjon nem csupán a zene, hanem az irodalom, a képzőművészet és a tánc kedvelőinek is. Dezső Marianna zongoraművész, fesztiváligazgató ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - A mögöttünk álló két évtizedben számos új elemmel bővült a rendezvény, ám mindegyik fesztiválnak van egy közös gyökere, ez pedig az Esterházy család tevékenysége, és ránk hagyott öröksége. Szellemiségükből az évek során fokozatosan több és több ismeretanyagot sikerült felfedezni, s ez gazdagította és vitte előre a Barokk Fesztiválok sorát.

A fesztivál első napján a Kuny Domokos Múzeumban rendezték a "Panyókára vetve - Történelmi viseletek a XVIII. századból" című kiállítás megnyitóját. Az új tárlat a veszprémi Méretes Szabóság által hiteles ábrázolások nyomán elkészített kuruc, Rákóczi-szabadságharc illetve Mária Terézia-kori viseleteket mutat be. A kiállítás szeptember elején egy újabb elemmel fog bővülni: II. Rákóczi Ferenc a közelmúltban díjat nyert díszruhájával. A tárlatnak helyet adó terem falait (a történelmi háttér információkon túl) a tatai múzeum gyűjteményében található Georg Philipp Rugendas, XVIII. századi kuruc-képeinek nagyított másolatai díszítik. A kiállítás - amely tematikájában kapcsolódik az idei II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez és a 20. Tatai Barokk Fesztiválhoz - szeptember 29-ig látogatható.

Augusztus 17- én este a Tatai Szabadtéri Színpad adott helyet a "Barokk udvari mókák" elnevezésű gála műsornak, a 20. Tatai Barokk Fesztivál ünnepélyes megnyitójának. Az esten közreműködött: az Egressy Kórus és Kamarakórus  - művészeti vezető Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, az Esterházy Énekegyüttes -  művészeti vezető Schmidt Mónika, Komárom - Esztergom megye táncegyüttesei - művészeti vezető Gábor Klára, a 13. Tatai Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus növendékei, a MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekar – Balázs Attila és Román Géza karmester, Petrozsényi Eszter színművész, Juhász Zsuzsanna iparművész. Vendégművészek voltak: Kertesi Ingrid Bartók - Pásztory díjas, Liszt díjas, Érdemes és kiváló művész, operaénekes, valamint a Custos Consort régizene együttes, művészeti vezető - Szászvárosi Sándor viola da gamba művész.

 

A fesztivál további programja:

 

2019. augusztus 18. vasárnap 10.00 óra

Piarista Rendház (Tata, Tanoda tér 5/A.)

KERTESI INGRID Bartók - Pásztory díjas, Liszt díjas, Érdemes és kiváló művész, operaénekes barokk ének mesterkurzusa.

Közreműködik: Kálvin Balázs zongoraművész, a Magyar Állami Operaház korrepetitora.

A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött! (www.concertotata.hu)

19 óra 30 perc - Kapucinus Templom

BECEL TRIÓ (Brüsszel) koncertje.

Léonore Frommlet - fuvola

Kóta Gergely - brácsa

Martina Antognozzi - hárfa

2019. augusztus 19. hétfő 14.00 óra

Kuny Domokos Múzeum

"A MÚZEUMI GYŰJTEMÉNY KÉT ÚJ BÜSZKESÉGE"

Bemutatkozik a két barokk szenteltvíztartó - Kövesdi Mónika művészettörténész prezentációja.

16.00 óra - Kuny Domokos Múzeum

"BAROKK OPERAMESÉK"

Dr. Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, akadémikus előadása. Közreműködnek a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus növendékei.

2019. augusztus 21. szerda 19.00 óra

Szent Kereszt Templom

CUSTOS  CONSORT koncertje.

Király Nóra - középkori hárfa

Tokodi Gábor - lant

Sípos Csaba – ütőhangszerek

Művészeti vezető:

Szászvárosi Sándor - viola da gamba

A belépés ingyenes!

2019. augusztus 22. csütörtök 19.00 óra

Kristály Imperial Hotel

MUSICA HISTORICA régizene együttes koncertje.

Művészeti vezető:

Csörsz Rumen István

A belépés ingyenes!

20 óra 30 perc - Kristály Imperial Hotel

BAROKK VACSORA

Belépődíjas rendezvény!

Asztalfoglalás: +36 34 383614, info@hotelkristály.eu

2019. augusztus 23. péntek 19.00 óra

Kapucinus Templom

A 13. TATAI SCHIFFER ERVIN NEMZETKÖZI ZENEI MESTERKURZUS

GÁLA KONCERTJE

A belépés ingyenes!

A 20. Tatai Barokk Fesztivál programja az „ EFOP-1.5.2-16-2017-00043 Humán szolgáltatások fejlesztése Magyary Zoltán mintajárásában”c.  pályázat keretében valósul meg.

A Barokk Fesztivál fővédnöke:

Michl József Tata Város Polgármestere

Kiemelt szakmai partner:

Kuny Domokos Múzeum

Támogatók:

Tata Város Önkormányzata

Tatai Városkapu Közhasznú Zrt.

Kapucinus Templom

Szent Kereszt Templom

ZOFI Rendezvényszervező Kft.

Angyalok és Tündérek Galéria

Jászai Mari Színház Tatabánya

Tatai Rend-ház Kft.

Tatai Városgazda Nonprofit Kft.

Güntner Tata Kft.

Kristály Imperial Hotel

Zsófirka Grafika

Fejes Tibor műszaki vezető

Concerto Nonprofit Kft.

Média partnerek:

Tatai Televízió

Forrás Rádió

KEMMA

Részletes információ:

www.concertotata.hu- 0036-20- 9694127.

A fesztivál programját megtalálják a www.tatairendhaz.hu oldalon is.