Tata Város Díszpolgára kitüntetésben részesült Soltész István

Tata Város Önkormányzat Képviselő - testülete 2019-ben Tata Város Díszpolgára kitüntetésben részesítette Soltész István hegedű tanárt, aki az elismerést augusztus 20-án a Kossuth téren megrendezett városi ünnepségen vehette át.

Soltész István több mint öt évtizeden keresztül tanította hegedűre, kamarazenére, a zenekari játék és a zene szeretetére a tatai gyerekek és fiatalok százait. Ezen kiemelkedő, elismerésre méltó zenepedagógiai tevékenységével hozzájárult Tata hírnevének öregbítéséhez. A főiskola elvégzése után 1963-ban került Tatára, évtizedekig tanított városunkban. Fontos szerepet játszott a zeneiskola megalapításában, ahol három zenekar is működött. Több tanítványa zenekari hegedűs, elsőhegedűs, vagy éppen zenetanár lett. Ők viszik és adják tovább a tanár úrtól kapott tudásukat.

A korábbi tanítványokból 2009-ben alapította meg a városi kamarazenekart, melynek a tagok a Soltész István Kamarazenekar nevet adták.  Fennállásuk óta több, mint 70 koncertet adtak, amelyből sok jótékonysági célt szolgált.

Budapesti otthona mellett városunkat is saját otthonának tekintette, máig kötődik hozzá. A heti pénteki próbákra most is szívesen jön Tatára, kis közössége és a város nagy örömére.

Az elismeréshez szívből gratulálunk, további munkájához sok örömet, sikert és jó egészséget kívánunk!