Újabb tanév és új képzés is indul a Piarista Rendházban

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara és Tata Város Önkormányzata szervezésében ünnepélyes tanévnyitót rendeztek szeptember 4-én a Piarista Rendházban.

 

A helyszínen már a harmadik felsőoktatási tanév kezdődött el, miután 2017 őszén a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakot indított a Piarista Rendházban működő Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A képzés, kapcsolódva a pedagógus életpálya modellhez a bölcsődékben dolgozóknak nyújt diplomát, emellett pedig újdonságként ebben a tanévben már Gyógypedagógia Alapképzés - Tanulásban Akadályozottak Pedagógiája szakirányban is elindul az oktatás, levelező képzésben.

A Piarista Rendház  - az épület 2017-es újranyitása óta - egyre nagyobb szerepet játszik városunk oktatási, kulturális, szellemi életében. A Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ valamint a Család és KarrierPONT mellett számos civil szervezetnek, kiállításnak, koncertnek és közösségi találkozónak ad otthont, október 6-án pedig az épület frissen átalakított szárnyában megnyitja kapuit a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ is.  Acsainé Dávid Ágnes, a Tatai Rend-ház Kft. ügyvezető igazgatója a tanévnyitó helyszínén elmondta: - az épületet érintő fejlesztéseknél is fontosabb az, hogy a ház mára biztonságos hátteret nyújt az oktatásnak. Ezt bizonyítja az egyetemi alapképzés bővülése, amely mellett tervezik a felnőttképzési lehetőségek kiszélesítését is. Természetesen minden változás, fejlesztés a helyi igényekhez igazodik - nyilatkozta Acsainé Dávid Ágnes hozzátéve, hogy a 2017 -ben kitűzött cél, amely az embernevelést állítja a Piarista Rendház működésének középpontjába, továbbra is az épületben zajló munka alapköve.

Az ünnepségen Dr. habil Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja és Michl József polgármester nyitotta meg az új tanévet. A Soproni Egyetem dékánja elmondta: - Az Oktatási Hivataltól pár héttel ezelőtt érkezett meg az engedély arra, hogy a Gyógypedagógiai Alapképzést tatai helyszínnel elindíthatják. Ebben jelentős szerepe van Vereckei Juditnak, a Tatabányai Tankerületi Központ igazgatójának, aki korábban, látva a Tata és Sopron közötti jó együttműködést, személyesen szólította meg az egyetemet, mivel a régióban nagy hiány van szakemberekből. A Tatabányai Tankerületi Központ már akkor támogatásáról biztosította a lehetséges tatai képzést, ezért annak elindulásáért nagy köszönet illeti Vereckei Juditot – fogalmazott Dr. habil Varga László.

A Soproni Egyetemen idén rekord számú, 417 elsőéves hallgatót vett fel a Benedek Elek Pedagógiai Kar, ez az egyetemi elsős hallgatói létszám 42 százalékának felel meg.

Michl József polgármester évnyitó beszédében a Piarista Rendházban hangsúlyozta: - Nagy öröm az, hogy a tatai felsőoktatás létrehozásának ötletét  úgy tudták megvalósítani, hogy idén már a harmadik tanév indulhat  el. Olyan dolgot sikerült ezzel létrehozni, ami nem kötelező, előírt feladata a városnak, mégis, egy önkormányzatnak kötelessége gondoskodni a jövő szakembereiről, akik a térségben ellátják majd azokat a szolgálatokat, melyekre a településeken nagy szükség van.

Tavaly pedagógus továbbképzéseket is akkreditált az Oktatási Hivatal tatai helyszínnel, így hamarosan olyan szakirányú továbbképzések is elindulhatnak a Piarista Rendházban, amelyek már diplomára épülnek, és régiónkban segítik a pedagógusok ismereteinek megújítását: ilyen lehet többek között a mentorpedagógus képzés. Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakra idén 22-en nyertek felvételt, a Gyógypedagógia Alapképzés, Tanulásban Akadályozottak Pedagógiája szakirányra még zajlik a jelentkezés, várhatóan több mint 20 fővel indul el 2019-ben az oktatás.

Az évnyitó ünnepség programja az első éves hallgatók eskütételével, és egyetemi polgárrá fogadásával zárult. Az eseményen közreműködtek a Geszti Óvoda kisgyermekei.