Bokrétaünnepet tartottak a Kőfaragó-háznál

Október 7-én rendezték a Fazekas utcán található Kőfaragó-ház bokrétaünnepét, amelyen a hagyományok szerint virágot tűztek ki az épület legmagasabb pontjára.

Tata Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú TOP-1-2-1-15-ös felhívásra. „A tatai Kőfaragó-ház kézműves és aktív öktoturisztikai látogatóközpontként való rehabilitációja és a Kálvária-domb egységes turisztikai termékcsomagként való bemutatása” című TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00005 azonosítószámú pályázaton a város 350 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott.

Borsó Tibor a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke a bokrétaünnep helyszínén elmondta: - a munka elkezdődött, az akarat és az összefogás az önkormányzat, az országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat és a szakemberek között megvan. Mindez azért is lényeges, mert az ilyen és ehhez hasonló történeti emlékhelyek megújítása és új funkciókkal való ellátása mindig nagy feladat. Fontos, hogy az ötletekből minél több megvalósulhasson, s a tatai Kőfaragó-házzal kapcsolatosan zajló jó közös munka nyomán ez valóra is fog válni.  

A fejlesztés nyomán a Kőfaragó-ház épületében látogatóközpontot alakítanak ki interaktív kiállítótérrel és rendezvényhelyszínnel, összhangban a Kálvária - dombon lévő műemlékek funkcionális rehabilitációjával. Az épület rekonstrukciója során létrejön egy turisztikai információs pont, interaktív kézműves és kiállítóhely, gyakorlati bemutató és oktatási helyszín, valamint tanfolyamok szervezésére is alkalmas rendezvényhelyszín. Az utcafronti meglévő épület felújításánál a főfalak aláalapozása a szükséges helyeken megtörtént. A lefolyó alapvezetékeket elhelyezték, a vasalt alaplemez jelentős része valamint a földszint feletti vasbeton födém és a liftakna is elkészült. Jelenleg a tetőszerkezet építése folyik. Az épületgépészeti alapszerelések folyamatban vannak, és zajlik az épület kőelemeinek kőrestaurátori tevékenysége is. Az új épület építésénél az alapozás, a teherhordó falazatok építése megtörtént, jelenleg a födémet építik. A közterületen, a külső munkák során elkészültek az alsó utca párhuzamos parkolóhelyei, valamint a felső utcán az épületek melletti térburkolatos gyalogjárda. Megépült az alsó utcáról felvezető lépcső, illetve kialakításra került a rézsű is.

A projekt keretében - a Kálvária-dombi projektelemek 2018-ban elvégzett  munkáival együtt - mára a teljes projektben vállalt építési munkák 48,3%-a teljesült.

Michl József polgármester a fejlesztés kapcsán úgy nyilatkozott: - A felújítás megkezdését hosszú előkészítő munka előzte meg, a belső terek kialakításáról és funkciójáról több körben, sokakkal egyeztetett az önkormányzat. Ennek eredményeként született meg az elképzelés, amelynek alapján egy olyan turisztikai találkozási hely jön létre, amely biztos pont a városunkba érkező vendégeknek, emellett pedig számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyet a helyiek is élvezhetnek majd. A megújuló épület gyakorlatilag a Kálvária-domb fogadópontja lesz információkkal, jegyvásárlási lehetőséggel. Emellett a helyszín otthont ad majd különféle műhelyeknek, állandó fazekas kiállításnak és egy emlékszobának Dr. Körmendi Géza tanár úr emléke, munkássága előtt tisztelegve. Az épület udvarából egyenesen fel lehet majd sétálni a Söréttoronyba, ahol már készül a tatai építészeknek emléket állító állandó kiállítás. Tovább haladva a Kálvári-dombon a Fellner Jakab Kulturális Alapítvány egy nyertes pályázat nyomán folytatja a kápolna tatarozását, a Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig szintén pályázati támogatás segítségével hamarosan elkezdi a Golgota szoborcsoport rehabilitációját. Michl József kiemelte: - Mindezzel a szóban forgó terület teljességgel meg tud újulni, amiért nagy köszönet jár Bencsik János országgyűlési képviselőnek, a megyei önkormányzatnak és természetesen a kivitelező cégnek is, amely rendkívül rugalmasan alkalmazkodik a váratlan helyzetekhez, amelyek a műemléki felújításokat gyakorta nehezítik.