Tatán is áthalad a világ egyik legnagyobb kerékpárversenye

Az év egyik legnagyobb érdeklődéssel várt sporteseménye a Giro d' Italia kerékpárverseny, amely 2020 májusában 3 napon át Magyarországon zajlik majd. A második szakasz megyénk több települését és Tatát is érinteni fogja. A versennyel kapcsolatban február 11-én rendeztek sajtótájékoztatót a hazai szervezők a Városházán.

A Giro d' Italia 1909. május 13-án indult el Milánóban, ahol a versenyzőkre 8 szakasz és 2447 kilométer várt. Az első év sikere után 1910-ben a kerékpárgyártók azt kérték a szervezőktől, hogy növeljék a távot, amely így már 10 szakaszra és 2987 kilométerre nőtt. Az 1914-es kiírás volt az első, amely során összeadták a szakaszokon elért időket, majd a világháború miatti kényszerszünetet követően 1919-ben folytatódott a megmérettetés, amely azóta számos változáson esett át. A világ egyik legnagyobb kerékpáros körversenye kétévente külföldről rajtol. A 2018-as Giro Jeruzsálemből indult, idén pedig Magyarországról startolnak el a versenyzők. A tatai sajtótájékoztatón Révész Máriusz, a Giro d’Italia Hungary 2020 Grande Partenza Szervező Bizottságának elnöke, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos ezzel kapcsolatban elmondta: - a hazai szervezők négy fő célt tűztek ki maguk elé. Ezek között van az országmarketing, hiszen a verseny lehetőséget ad arra, hogy az útvonala által érintett települések megmutathassák a világnak természeti és épített örökségüket. Emellett fontos célkitűzés a szemléletformálás, a sportszakmai célok a magyar kerékpársport előmozdítása érdekében, valamint a show, hiszen a szervezők azt szeretnék, hogy a Giro igazi fiesta, felejthetetlen élmény legyen mindenkinek.

A versenyen idén 22 csapat 176 sportolója vesz részt a 21 szakaszon, melyből három érinti Magyarországot, ebből a második Tatát. Michl József  polgármester tájékoztatott arról, hogy megalakult a tatai szervezőbizottság, amely azt szeretné, hogy ez a szakasz mindenkinek-versenyzőknek és nézőknek egyaránt-igazán emlékezetes legyen. A városvezető kiemelte: - nagyon köszönjük a munkáját mindenkinek, aki Tatán és a kistérségünkben részt vesz a szervezésben, a civileknek, a technikai személyzetnek, a rendőrségnek, és az Önkormányzati Hivatal munkatársainak, valamint a versenyről tudósítóknak.

A Giro d’Italia-t a La Gazzetta dello Sport indította útjára, s mivel a legendás olasz sportnapilap mindig rózsaszínben jelenik meg, ezért lett ez a verseny színe. Rózsaszín trikót hord az összetettben vezető versenyző, és az esemény  arculatában is dominál a pink. Szilasi László a magyar szervező bizottság  sportszakmai vezetője elmondta, hogy a Giro történetének eddigi versenyein összesen 350 000 kilométert tettek meg a sportolók, akiket minden településen rózsaszín díszbe öltöztetve várnak a helyiek. Külföldi rajt idáig 13 alkalommal volt, többek között Hollandiából, a Vatikánból, Észak-Írországból, Dániából és Belgiumból.

Tavaly 5 kontinens 198 országában nézték a versenyt. 2018-ban 818 millióan követték figyelemmel a Giro d’Italiát, 181 óra élő közvetítésben és 445 adásban látták az eseményt, melyről 1534 újságíró és 520 fotóriporter számolt be. A Giro  hosszú történetében természetesen számos rekord született. A legidősebb induló 1932-ben 47 évesen kerekezett végig a távon. A legtöbben 1928-ban indultak, 298-an neveztek akkor, a legalacsonyabb részvételt 1912-ben regisztrálták, amikor 56-an indultak. A legfiatalabb nyertes 20 éves és 8 hónapos volt, a legidősebb pedig 34 éves és 6 hónapos. Mezei Dániel a Giro d’Italia Hungary 2020 Grande Partenza kommunikációs vezetője a tatai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: - igazi világsztárok kerekeznek majd végig az útvonalon, de nézőként nem szabad elfeledkezni a biztonságról, hiszen az út lesz a versenypálya, így oda semmi esetre sem szabad majd belépni, ezért külön figyelni kell a gyermekekre is.

A Giro d’ Italiát május 9. és 31. között rendezik, első három napján halad át a mezőny Magyarországon. Az első napon Budapesten egyéni időfutammal indul a verseny, a második napon május 10- én a Budapest - Szentendre - Esztergom -Tata - Pannonhalma - Győr útvonalon, míg a harmadik napon a Székesfehérvár - Veszprém -Tihany - Hévíz - Nagykanizsa távon kerékpároznak végig. Tatán május 10-én délután 15:30 és 15:45 között szurkolhatunk majd a sportolóknak. A kerékpárosok Agostyán felől érkeznek és a Somogyi Béla úton át jutnak el a körforgalomhoz. Onnan, az Ady Endre úton haladnak néhány métert, majd befordulnak a Bartók Béla útra. A Május 1. útra a Művelődési Központ után a benzinkútnál hajtanak rá, ott egy hosszú egyenes szakasz következik, amelyen gyorsasági hajrá is lesz, s a várost Kocs felé hagyják el.

A világhírű kerékpárverseny szervezői várják az önkéntesek jelentkezését. Aki kedvet érez ahhoz, hogy részese legyen a Giro d' Italia lebonyolításának, önkéntesként jelentkezhet a www.onkentessport.hu  weboldalon keresztül, február 17-től.