Szociális és közigazgatási témákkal folytatódott a Magyary-tervhez kapcsolódó fórumsorozat

Március 3-án már az ötödik alkalommal folytatódott az a lakossági fórumsorozat, amelyet a Magyary-terv 2.0 felülvizsgálatával, a városfejlesztési koncepció megújításával kapcsolatosan rendezett Tata Város Önkormányzata.

A 2019-es őszi önkormányzati választások után hat hónapon belül kell megalkotni a város következő öt évre vonatkozó gazdasági programját, melynek alapját a Magyary-terv 2.0 adja. Az új Magyary-terv (3.0) előkészítése során Tata önkormányzata felülvizsgálja városunk hosszú távú fejlesztési tervének fejezeteit, és lakossági fórumokon várja a tataiak véleményét, javaslatait az egyes témakörökkel kapcsolatban.

A Városháza dísztermében március 3-án a Giesswein Sándor Szolidaritási Programról  és a dr. Kiss István Közigazgatásfejlesztési Programról beszélgettek az érdeklődők. A Giesswein Programról Michl József polgármester tartott a helyszínen tájékoztatót. A városvezető a témáról úgy nyilatkozott: - Az elmúlt években számos tervet megvalósítottunk ebből a fejezetből, hiszen a mögöttünk álló években országosan is nőtt az életszínvonal, emelkedtek a fizetések és folyamatosan javulnak a foglalkoztatási adatok is. Ebből eredően a közfoglalkoztatásról szóló alfejezet a jövőben jóval kisebb hangsúlyt kap, hiszen korábban azt tűztük ki célul, hogy a közfoglalkoztatásba bevonjuk azokat, akiknek nincs munkájuk, és a közfoglalkoztatáson keresztül segítjük őket abban, hogy visszakerüljenek a munka világába. Ezen a téren hatalmasat léptünk előre, Tatán korábban több, mint 200 közfoglalkoztatottal dolgoztunk, ma már a 30-at sem éri el a számuk. A Giesswein Sándor Szolidaritási Program egy intézményi kört is érint, ide sorolható az Időskorúak Otthona, amely jól működik, de fontos célunk, hogy a jelenlegi Kocsi utcai épület helyett egy új szárnnyal egészülhessen ki a Fényes fasori épület és ezzel tovább bővüljenek az ellátási lehetőségek. A Szociális Alapellátó Intézményünkben a következő időszakban nem az infrastrukturális, hanem inkább a szervezeti, tartalmi, szakmai fejlesztéseké a jövő. Emellett az egészségügyet is humán oldalról kell támogatnunk, megtalálva annak a módját, hogyan tudunk orvosokat hívni Tatára. A városvezető hozzátette: - a programhoz tartozik még az ifjúság és a család témaköre. A Gyermekbarát Város Programunk folyamatos aktualizálása, fejlesztése kiemelt feladat, mint ahogyan a jövőnk szempontjából az is, hogy segítsük a fiatalok visszatérését és családalapítását Tatán, a tanulmányaik befejezése után.

A lakossági fórumon dr. Kórósi Emőke jegyző számolt be az elmúlt időszak jelentős változásairól, többek között a korábbi szervezetfejlesztések eredményeiről, az elektronikus közigazgatási modernizációról és a tatai jó gyakorlatokról a dr. Kiss István Közigazgatásfejlesztési Program kapcsán. Dr. Kórósi Emőke a témáról elmondta: - A hivatal és az önkormányzat számára ez eddig is kiemelt terület volt, hiszen elkötelezettek vagyunk az ügyfélbarát, szolgáltató közigazgatás mellett. Az elmúlt időszakban többek között előtérbe került alapfeladatként a közszolgáltatások biztosítása, a szolgáltató önkormányzatiság, mint alapérték, a tisztán állami feladatok átkerültek a Járási Hivatalokhoz, míg az önkormányzathoz köthető feladatok maradtak inkább az önkormányzatnál, számos szervezetfejlesztési lehetőséggel éltünk, és bevezettük az e-ügyintézést is. Konkrét célunk a jövőre nézve a város hivatalos honlapjának fejlesztése, hivatalon belüli innovációs eljárásrend kialakítása belső javaslatok alapján a feladatellátás javítása érdekében, valamint a Smart City (Okos Város) gondolatköréhez kapcsolódó helyi stratégia kialakítása - tájékoztatott Tata jegyzője.

A Magyary-terv 2.0 ingyenesen elérhető a tataiak számára a Városháza portáján és a Magyary Zoltán Művelődési Központ recepcióján. Az egyes programokhoz kapcsolódó véleményeket, javaslatokat a lakossági fórumok mellett papír alapon, levélben vagy elektronikusan várják a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal címére (2890 Tata, Kossuth tér 1.) vagy e-mailben a polgarmester@tata.hu címre. A javaslatok beérkezésének határideje: 2020. március 13.

A lakossági fórumsorozat egy záró találkozóval fejeződik be március 23-án 18:00 órától a Városházán, ahol áttekintik, összegzik a beérkezett javaslatokat.