Sikeres záróvizsgát tett a tatai csecsemő és kisgyermeknevelő képzés első végzős évfolyama Sopronban

Sikeres záróvizsgát tettek a Soproni Egyetemen azok a Csecsemő - és kisgyermeknevelő alapszakon végzett hallgatók, akik az elmúlt három évben a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban végezték tanulmányaikat. Eredményeik nem csupán személyes sikerek, hanem a központ és a város sikerei is egyben, hiszen bebizonyosodott, hogy a tatai felsőoktatás elindítása hiánypótló és gyümölcsöző kezdeményezés volt.

 

2017. szeptember 8-án újra megnyíltak a Piarista Rendház kapui, s az épületben megkezdte működését a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ, a Tatai KFKK. Az első egyetemi tanévnyitót városunk a Soproni Egyetemmel közös szervezésben rendezte meg, az intézmény Benedek Elek Pedagógiai Kara ugyanis elindította Tatán a Csecsemő - és kisgyermeknevelő alapszakot. A képzés a bölcsődékben dolgozóknak a pedagógus életpályához szervesen kapcsolódó diplomát nyújt. Az óvodapedagógus képzés alapjaiból kinőtt csecsemő és kisgyermeknevelő képzés felsőfokú végzettséget adó szakként 2009-től működött hazánkban, és azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen erkölcsi és anyagi megbecsülést is jelent a szakemberek számára.

A tatai hallgatók első évfolyamának 18 tagja záróvizsgázott a napokban Sopronban, ahol az esemény meghívott résztvevője volt Acsainé Dávid Ágnes a Tatai Rend-ház Kft. ügyvezető igazgatója, a Benedek Elek Pedagógiai Kar oktatója, valamint Szegedi Erika képzési koordinátor és gyakorlati oktatásvezető. A vizsgákkal kapcsolatban Acsainé Dávid Ágnes elmondta: - Kiemelkedő pillanata volt ez Tatának és a KFKK-nak egyaránt, hiszen a végzősök figyelemre méltó eredménnyel, magas szakmai színvonalon teljesítettek. Az évfolyam az évek során szépen összekovácsolódott, a hallgatók a családi életük és a munkájuk mellett komoly erőfeszítéseket tettek, s közösen tapasztalták meg a kihívásokat, változásokat. Voltak, akik ez idő során a munkájukban éltek meg nehézséget, nem volt könnyű megvalósítaniuk azt sem, hogy a családi életük, a gyermekeik nevelése és a tanulás között egyensúlyt teremtsenek, és volt, aki a gyermekvárás különleges időszakát is a képzéssel egy időben élhette át. Mindezek ellenére a három év alatt gyakorlatilag nem volt hiányzás, mindenki részt vett a tanítási alkalmakon, aktívan közreműködtek a képzés során és segítették egymást a felkészülésben, így egyaránt éreztünk büszkeséget és meghatottságot a sikeres záróvizsgák után. Fantasztikus érzés volt látni őket a vizsgán, ahol igazi, alapos felkészültségről tettek tanúságot elméleti és szakmai tudásban, gyakorlati tapasztalatban egyaránt – fogalmazott az ügyvezető.

A hallgatók gyakorlatukat a Csillagsziget Bölcsődében teljesítették, valamint megírták szakdolgozatukat is az egyetem formai és tartalmi elvárásainak megfelelően. A szakdolgozatok változatos pedagógiai megközelítésekből érintették a csecsemő és kisgyermeknevelés valamennyi területét.

A Soproni Egyetem nagy örömmel fogadta a tatai végzősöket. Dr. habil. Varga László egyetemi docens, a Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja korábban az egyetem és városunk közötti együttműködésről elmondta: - Nagyot álmodtunk, amikor Tatával együttműködésben beindult az oktatás, és szerencsére akkor hirdettek meg egy pályázatot is, amelyet elnyerve lehetőség van nemcsak az oktatók és a tudás eljuttatására, hanem arra is, hogy a Piarista Rendházban a csecsemő és kisgyermeknevelő képzéshez kapcsolódó infrastrukturális feltételeket is megteremtsük, fejlesszük. Nagy öröm az egyetem számára, hogy Tata városának vezetésével egymásra találtunk, jó kimozdulni és más vidékeken élő hallgatókkal találkozni, emellett pedig az együttműködés során olyan emberi kapcsolatok is születtek, amelyek stabil alapot nyújtanak a közös munkához.

A Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ abban is igyekszik segítséget nyújtani, hogy az érdeklődők minél sikeresebben felkészülhessenek a csecsemő és kisgyermeknevelő képzésre. Városunk két évvel ezelőtt nyerte meg „Még jobb kezekben” címmel azt a bölcsődei szakemberek szakmai fejlesztését célzó EFOP pályázatot, amely bölcsődei fenntartók részére, a bölcsődei szolgáltatások bővítése, a szakemberállomány szakmai fejlesztése, a bölcsődei zenei nevelés kultúrájának fejlesztése, valamint a kompetenciafejlesztő képzéseken való részvétel támogatása érdekében került kiírásra. Szegedi Erika a projekt szakmai vezetője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - Fontos része a programnak, hogy általa a bölcsődében dolgozó munkatársak bejuthatnak a Csecsemő és kisgyermeknevelő BA képzésre. Ezt két formában tudták segíteni: egyrészt újra érettségit tehettek a jelentkezők magyar nyelv és irodalomból, történelemből; pedagógiából emelt szintű érettségire felkészítőn vehettek részt, valamint szakmai tartalmú tárgyakból is készülhettek, emellett pedig nyelvtanulási lehetőséget biztosítottak számukra, hiszen a nyelvtudás többletpontot jelent a felvételinél, és a diploma megszerzésének is feltétele.

A tatai végzősök diplomájukat augusztus 29-én veszik majd át Sopronban, de a tervek szerint itt Tatán is köszönteni fogják őket. Tanulmányaikat számos módon hasznosítják majd, van, aki friss diplomás pályakezdőként helyezkedik el, van, aki munkahely váltásra készül és van, aki saját munkahelyén erősítette meg a képzés által szaktudását, elhivatottságát a pálya iránt.

Jelenleg a tatai képzés első évfolyamán 16-an, másodéven pedig 12-en tanulnak, mellettük első évüket fejezik be a Gyógypedagógiai alapképzésben tanulók, 18-an. 2018-ban pedagógus továbbképzéseket is akkreditált az Oktatási Hivatal tatai helyszínnel, így a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban utat nyitottak olyan szakirányú továbbképzéseknek is, amelyek már diplomára épülnek és régiónkban segítik a pedagógusok ismereteinek megújítását.

(Fotók: Németh Tamás, Soproni Egyetem).