Megújult a Szivárvány Óvoda

Egy TOP-os pályázatnak és az önkormányzat támogatásának köszönhetően újult meg a Tatai Kincseskert Óvoda Szivárvány Tagintézménye. Az intézmény energiaracionalizálási, korszerűsítési munkálatai tavaly kezdődtek el, a befejezést követően a helyszínen július 10-én tartották a projekt záróeseményét.

 

A Terület - és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyújtott be pályázatot Tata Város Önkormányzata az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra, „A tatai Szivárvány Óvoda épületenergetikai felújítása” címmel. A TOP – 3.2.1-16-KO1-2017-00007 azonosító jelű pályázatot támogatásra érdemesnek ítélték, s 40 864 685 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázaton elnyert összeget Tata Város Önkormányzata 28 millió forinttal egészítette ki saját költségvetéséből.

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár a Szivárvány Óvodában elmondta: - A most záruló fejlesztési ciklusban, a 2014-2020-as időszakban Tatára több mint 14,5 milliárd forint támogatás érkezett összességében, a vállalkozásokhoz, nagy beruházásokhoz, az önkormányzathoz és civil szervezetekhez. Tatán olyan beruházásokat valósítanak mely, amelyek vonzóvá teszik a várost a fiatal generációk számára is, arra ösztönözve őket, hogy itt telepedjenek le, vagy jöjjenek vissza és itt alapítsanak családot. A közös jövőben való gondolkodásnak pedig a legjobb bizonyítéka az, amikor köznevelési intézményt avatnak vagy újítanak fel. Egy olyan településnek, amelynek vannak óvodái, iskolái, jól működő oktatási és egészségügyi szolgáltató rendszere, annak igazi megtartó ereje és jövője is van – fogalmazott az államtitkár.

Az óvoda épületének átlagos, valamint sok rétegrend esetében rossz hővédelme indokolta a homlokzat és a padlásfödém utólagos hőszigetelését valamint a rossz hőátbocsátású nyílászárók cseréjét. Az épület gépészeti rendszerei alacsony hatásfokúak és elavult állapotúak voltak, így azok cseréje is megtörtént.

Michl József polgármester a helyszínen köszönetet mondott az Európai Uniónak, a Megyei Önkormányzatnak és Bencsik János országgyűlési képviselőnek a támogatásért, és mindazok munkájáért, akik a projektben részt vettek. A városvezető hangsúlyozta: - az 1912 óta működő óvoda már nagyon sok mindent túlélt, és néhány évvel ezelőtt felvetődött az intézmény megszűntetésének lehetősége is, azonban kiderült, hogy sokan szeretik ezt az óvodát, és van igény a fenntartására, a felújításra pedig sikerült pályázatot találni. Az önkormányzat részéről ez a projekt illeszkedik a Gyermekbarát Város gondolatiságához is, hiszen a kisebb óvodák segítik az egyéni fejlesztés módszereit. Michl József hozzátette: - nagy köszönet jár minden tatai óvodapedagógusnak azért, hogy a járványveszély ideje alatt fantasztikus munkát végeztek az online ovi módszeren keresztül, és minden gyermekkel tartották a kapcsolatot, folytatva a megkezdett munkát.

Az energetikai felújítás során megvalósult  a külső falazat hőszigetelése, a nyílászárók cseréje műanyag ablakokra és ajtókra, az Agostyáni utca felőli homlokzaton fa keretszerkezetű nyílászárókra, a padlásfödém szigetelése, a lapostető szigetelése, a fűtési rendszer korszerűsítése: a régi gázkazán helyére új, kondenzációs gázkazán került, a meglévő radiátorokat új, termosztatikus szeleppel ellátott radiátorokra cserélték, a gázbojlereket 1 indirekt fűtésű tároló váltotta le, valamint az épület udvar felőli tetőszerkezetére egy 1.8 kWp teljesítményű háztartási méretű kiserőmű került.

Bencsik János országgyűlési képviselő a projektzárón úgy fogalmazott: - ez a 40 millió forintos támogatás egy csepp a tengerben, de a tenger tengernyi cseppből áll össze. Így van ez a Tatai-medence intézményhálózatával is, s bár a Szivárvány ovi egy kis óvoda, de az itt nevelt gyermekek az egész térség szempontjából  igen fontos szerepet töltenek be.

A Szivárvány Óvoda egy két csoportos, tálalókonyhával és felszerelt tornaszobával rendelkező intézmény, amely 50 gyermeket tud befogadni, jelenleg 45 kisgyermekkel foglalkoznak. A korszerűsítési munkák ideje alatt a gyerekek a Bartók Óvodába jártak, ahol a felső szinten rendeztek be nekik otthonos csoporthelyeket, felújított óvodájukba nyár elején költöztek vissza.