Rendkívüli ülésen szavaztak a képviselők

Rendkívüli ülést tartott Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete augusztus 5-én a Városháza dísztermében, ahol a képviselők hat napirendi pontot tárgyaltak.

Az ülés rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztésekkel kezdődött, köztük a városunk 2020. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosításáról. Ezzel kapcsolatban Michl József polgármester elmondta: - Az adófizetők a kormány erre vonatkozó rendelete értelmében idén szeptember végéig kapnak lehetőséget a helyi adójuk befizetésére, így a város likviditásának biztonsága miatt az önkormányzat a jelenlegi 700 millió forintos folyószámla hitelkeretét további 800 millió forinttal megemeli, annak érdekében, hogy az idei év stabilan finanszírozható legyen.

Szintén kiemelt téma volt az ülésen a Szociális Alapellátó Intézmény által nyújtott szociális étkeztetés térítési díjának felülvizsgálata, mellyel egy nappal korábban már a Tatai Kistérségi Többcélú Társulási Tanács is foglalkozott. A koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt a Szociális Alapellátó Intézmény egyik legnagyobb feladata az idősek és a rászorulók étkeztetésének biztosítása volt. Ez, a már korábban is működő szolgáltatás jelentősen kibővült az elmúlt időszakban, összesen több, mint 28.000 adag ebéd kiszállítását kellett megszervezni a járvány idejének 3 hónapja alatt. A veszélyhelyzet előtt 69-en igényelték a napi meleg ételt, ez a szám 300-350-re emelkedett. Az ellátotti létszám a veszélyhelyzet megszűnését követően nem állt vissza az azt megelőző 69 főre, jelenleg is 248-an igénylik az ellátást, közülük közel 150-en hétvégén is, ez a megemelkedett igény indokolta az étkeztetési díjak felülvizsgálatát. Michl József tájékoztatott arról, hogy szeptembertől az étkeztetési költségek megállapítása egy sávos rendszer alapján működik, mely az egy főre eső havi jövedelmet veszi alapul. 28.500 forintos havi jövedelem alatt a kedvezmény adagonként 650 forint, ebben az esetben az igénylőnek nem kell fizetnie az ételért. 42.750 forintos jövedelem alatt 275 forintot, 71.250 forintos jövedelem alatt 410 forintot, 99.750 forintos jövedelem alatt pedig 550 forintot kell fizetni adagonként az ebédért. A jelenlegi igénylők között nincs olyan, akinek a jövedelme 28.500 forint alatt van, és több, mint 90% , 99.750 forintnál magasabb havi jövedelemmel rendelkezik. A szociális étkezetés adagonkénti teljes ára 650 forint, a meleg ebédhez minden esetben 150 forint kiszállítási díj társul házhozszállítás esetén.

Az augusztusi rendkívüli ülésen a képviselők döntöttek még a közgyűjteményi intézmények alapító okiratának módosításáról is. Július 1-től a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonya átalakul, ezért a Kuny Domokos Múzeum és a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár alapító okiratait módosítani kellett. Emellett napirendre került az önkormányzatnak a Csillagsziget Bölcsőde felújítására vonatkozó, már korábban elnyert projektje is. Az elnyert támogatásból a kivitelezés költségei nem fedezhetőek, ezért a város kiegészítő támogatást igényelt a pályázathoz. Az erről szóló döntést a képviselők egyhangúlag elfogadták.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő ülését várhatóan szeptemberben tartja majd.