A lakossági fórumsorozat tapasztalatait összegezte Michl József a Városházán

Az Öreg-tó partjának fejlesztéséről a Magyary-terv tükrében, továbbá a tervezett tóparti szálloda beruházásról tartott lakossági fórumsorozatot Tata Város Önkormányzata július 17. és 27. között.

A választókerületenként szervezett fórumsorozaton kilenc alkalommal mondhatták el véleményeiket, javaslataikat a tataiak az érintett tóparti terület jövőbeli fejlesztéséről és a tervezett szálloda beruházásról. Kiemelkedően nagy érdeklődés kísérte a fórumokat, melyeken a ténylegesen résztvevők száma 960 fő volt, közülük sokan többször, vagy akár minden alkalommal elmentek a találkozókra, így a résztvevők összesített száma 1300. A 9 esemény teljes időtartama 45 óra 49 perc volt, 153-an szólaltak fel és 25 óra 39 percben mondták el véleményüket. Az önkormányzat és a beruházó Avalon Center Kft. képviseletében Tóth Róbert ügyvezető igazgató felszólalásainak teljes időtartama 20 óra 10 perc volt. A fórumokat a Tatai Televízió és Tata Város közösségi média oldala élőben közvetítette. Utóbbin a fórumok elérési száma 474.280, a közvetítések megtekintési száma pedig 194.000 volt, a videókhoz összesen 4815 komment érkezett.

Michl József polgármester a témában augusztus 5-én tartott sajtótájékoztatót a Városházán a fórumsorozat összegzéséről, tapasztalatairól. A városvezető  köszönetet mondott a tataiaknak a részvételért és az aktivitásukért, a helyszíneket biztosító intézményeknek a lehetőségért, az önkormányzat munkatársainak a szervezésért, valamint a helyi és megyei médiának a fórumokról készült beszámolókért.

A sajtótájékoztatón Michl József először a fórumokon általa bemutatott 10 tény mentén összegezte a felszólalásokat. A 10 tényből álló összefoglaló azért született meg, hogy egy olyan alapot teremtsen, amely megfelelő kiindulópontot ad a párbeszédnek.

Az 1. tény,hogy az Öreg-tó partja továbbra is a jelenlegi nyomvonalon körbejárható marad. Ezt a megállapítást a fórumokon a résztvevők alapvetően nem vitatták, Michl József megerősítette, hogy a tó körbejárhatóságát a tervezett beruházás semmilyen formában nem befolyásolja.

A 2. tény szerint az ingatlan soha nem volt önkormányzati tulajdonban. Ezzel kapcsolatban a polgármester kiemelte: - a tapasztalatok alapján ez az információ sokaknak nem volt egyértelmű, ezért is kellett tisztázni. A területet 1993-ig állami tulajdonként használták, majd ezt követően 5 alkalommal cserélt gazdát, mint magántulajdon.

A 3. tény leszögezi, hogy az ingatlan Ramsari övezetbe tartozik, de nem áll Nautra 2000-es védelem alatt, helyi természetvédelmi terület kezelési övezetének része. Ez a tény önmagában ugyan nem váltott ki vitát, de 11 alkalommal fűztek hozzá véleményt. Michl József elmondta, a legtöbb ide kapcsolódó hozzászólással egyetért, például azzal, amely szerint a természetvédelem arról szól, hogy nem beépíteni kell a természetet, hanem a zöldterületeket kell növelni. A szóban forgó terület nem zöld terület, egy csupasz udvarról beszélünk, amelyen a beruházónak minimum 30%-ra kell emelnie a zöldfelület nagyságát. A javaslatok leginkább azon téma köré csoportosultak ennél a pontnál, hogy lehet-e ilyen területre szállodát, utat építeni, kell-e egyáltalán valamit építeni rá. A szóban forgó helyszínre a város saját természetvédelmi rendelete vonatkozik, amit be kell tartani - tette hozzá Michl József - emellett pedig érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a jövőben felülvizsgáljuk, elemezzük és ha kell, frissítsük ezt a rendeletet az egész városra vonatkozóan.

A 4. tény, hogy a területen nincsenek források, ezt hidrogeológus is megerősítette. Az egyik hozzászólás a témához kapcsolódva kiemelte, hogy hagyományosnak mondható források a területen nincsenek, de a karsztot meg fogják közelíteni a vető mentén a mélygarázzsal. Michl József értékelésében kitért arra, hogy nagyon komolyan meg kell vizsgálni azt, milyen szinten történhet alapozás vagy mélygarázs építése, és csak a megnyugtató szakértői vélemények után kezdődhet a munka.

Az 5. tény kimondja, hogy az ingatlanhoz jelenleg is tartozik út, mely a Bláthy Iskola felől nyújt megközelítési lehetőséget. Az ide kötődő vélemények  kapcsán felmerült más irányból megközelítést biztosító utak lehetősége is, melyek ellen általában tiltakozásukat fejezték ki a tataiak. Ahhoz, hogy a jelenleg meglévőn kívül más utakról gondolkodhassunk, ugyancsak alapos szakértői vélemények szükségesek - tette hozzá Michl József.

A 6 és 7. tény összekapcsolódik, ezek a következők: A fejlesztéssel érintett területen nincs építési tilalom és, hogy a lóistálló telkén jelenleg is megépíthető egy szálloda.  Tata polgármestere a Városházán elmondta: - szorosan összefügg ez a két tény, és komolyan megoszlottak róla a vélemények, 42-en szóltak hozzá ehhez a témához a fórumokon. Volt, aki a jelenlegi, a területre vonatkozó szabályozási tervet minősítette, voltak, akik egyértelműen elutasították, hogy oda bármi is épülhessen, többen érveltek a szabályozási terv módosítása ellen, és a meglévő szabályozás szerinti beépítéssel értettek egyet.  Volt, aki a módosítást szigorítás formájában kérelmezte, vagy a szálloda helyett Ramsari Látogató Központot vagy a lovas turizmust kiszolgáló épületet látna szívesen a területen.

Ugyancsak összefügg egymással a 8. és a 9. tény, vagyis, hogy a polgármester nem döntött a szálloda megépítéséről és a polgármester nem fogadta el a beruházó által nyilvánosságra hozott terveket.  Michl József ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: - azt, hogy nem döntöttem a szállodaépítésről bizonyítja az az áprilisban hozott határozatom is, amely csupán a beruházást megelőző, szigorú szakértői vizsgálatok lefolytatásának szükségességéről rendelkezik. A látványtervek kérdéséhez pedig hozzátartozik, hogy a Tatai Televízió 2020. június 11-i Közéleti kerekasztal című műsorában is elmondtam,  a beruházó által május 26-án bemutatott terveken látható formában nem épülhet meg azon a területen a szálloda, mivel az jelenleg nem illeszkedik megfelelően a tópart látképébe. A városvezető hozzátette azt is: - nagyon sok érzelmektől túlfűtött bekiabálást, minősítő jelzőt kaptam a fórumok során, ezeket tudomásul vettem, mert tudom, hogy a téma sokakban intenzív érzelmi reakciókat keltett. A polgármester kifejezte, hogy városvezetőként nem nyilvánulhat meg érzelmi alapon, hanem kizárólag a tényekre alapozva fogalmazhatja meg az álláspontját.

Az utolsó, sorrendben 10 tény kimondja, hogy az istálló és a környező zöldfelületek lepusztultak, elhanyagoltak. Helyes és időszerű kérdés azzal foglalkozni a tulajdonosnak, hogy hogyan lehet ezen a tényen változtatni - monda el Michl József, aki felhívta a figyelmet arra, hogy ezeken a területeken túlnyomórészt ostorfák, juharok, kevés esetben tölgyek alkotják az állomány nagy részét. A sportpálya melletti terület nagymértékben fertőzött az invazív bálványfával, amelynek visszaszorítása elsődleges, s az állomány nagy részének a borostyán és fagyöngy mentesítése minél hamarabb elvégzendő munka, különben az erdőterület pusztulása a magas fagyöngy fertőzöttség miatt elkerülhetetlen. Az önkormányzat egyébként saját költségvetési forrásból minden évben fordít pénzt a faállomány mentésére és frissítésére.

A 10 tény és a hozzá kapcsolódó vélemények összefoglalása után Michl József beszámolt arról is, hogy a fórumsorozaton részletesen ismertette az Öreg-tó tatai partjának 12 pontos fejlesztés tervét, amely a következő területekre vonatkozóan mutat be fejlesztési lehetőségeket:

1.      Kastély tér

2.      Fedeles lovarda

3.      Lovarda és istálló közötti park

4.      Istálló és kapcsolódó telek

5.      Ligetesült terület a Kálvária utca vonaláig

6.      Szabadstrand

7.      Felső sétány a lovardától a Csillagvizsgálóig

8.      Kőporos

9.      Szállodához vezető lejárati út kérdése

10.    Tanoda tér és Kálvária utcák forgalomszabályozása

11.    Átkötő út a Fekete út és a Kálvária utca között

12.    Tóparti sétány/erdei tornapálya

A 12 pont közül a Kőporos helyén megvalósítható teremgarázs és a rajta kialakított műfüves sportpálya elképzelése váltotta ki a legnagyobb figyelmet és vitát számos értékes és számos érzelmi töltöttségű hozzászólással.

A sajtótájékoztató érintette azokat a visszatérő témákat is, amelyek rendszeresen felmerültek a fórumokon. Ilyen volt a civilek és a pártok viszonya, a népszavazás vagy a beruházás helyi gazdasági előnyeinek kérdése. Ezekkel kapcsolatban Michl József úgy nyilatkozott: - Sokszor előkerült az a téma, hogy kik a civilek és kik a politikusok. A pártok létezése, aktivitása teljesen természetes dolog, hiszen demokráciában, jogállamban élünk, tehát fontos, hogy közvetlenül is kifejtsék a véleményüket ilyen helyzetekben, és a civilek is nyugodtan vállalhatják, ha megegyezik a véleményük valamelyik politikai párt nézetével. A népszavazással összefüggésben a tatai ellenzéki képviselők korábban beadtak négy kérdést, amelyet a Helyi Választási Bizottság nem tartott megfelelőnek. Ezt követően egy magánszemélytől érkezett újabb négy kérdés, melyről a jogszabályok szerint a Helyi Választási Bizottság fogja megállapítani, hogy alkalmasak-e népszavazásra. Ahogyan az a fórumokon többször is elhangzott igaz, hogy a képviselő-testület is kezdeményezhet népszavazást, de úgy érzem, hogy ez jelenleg nem időszerű, hiszen nincsenek a birtokunkban azok a pontos és részletes információk, melyek alapján felelősségteljes döntést tudnánk képviselni a szavazatunkkal. Ha majd pontosan látunk mindent, szakértői véleményeket, a tulajdonos szándékait, akkor tudunk szerintem dönteni. A tervezett beruházás gazdasági előnyeivel kapcsolatban pedig szeretném kiemelni, hogy a természetesen évről-évre befolyó helyi adón túl, a szálloda egy olyan komoly turisztikai-marketing feladatot is elvégezne, amely az egész várost népszerűsítené. Emellett pedig a beruházóval egy városfejlesztési megállapodás keretében a korábban bemutatottak közül legalább 10 pontban vagy akár újabbakban is tudnánk tárgyalni, és minden egyes fejlesztés a tataiaknak készülne.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a szálloda beruházással kapcsolatban már zajlanak a szakértői vizsgálatok, folyik az épület áttervezése, mivel a tulajdonos komolyan vette a tataiak kritikáit. Jelenleg az önkormányzatnak tehát nincs feladata az üggyel kapcsolatban, hiszen meg kell várni a tanulmányok, vizsgálatok eredményeit, és az új, részletes terveket.

A tataiakkal való egyeztetésnek a fórumsorozat lezárultával nincs vége. Michl József bejelentette, hogy a jövőben 3 különböző formában is folytatja a megkezdett párbeszédet az önkormányzat az itt élőkkel. Egyrészt figyelembe véve az első és az utolsó fórumon is felszólalt Bakos Tamás javaslatát, online felületen várják a hozzászólásokat. A tata.hu weboldalon a „Városfejlesztés” fül alatt három kategóriában, ötlet, javaslat és koncepcióvázlat formában lehet folyamatosan beküldeni a véleményeket a Magyary tervvel kapcsolatosan. Emellett a városvezetés tovább folytatja a szakmai megbeszéléseket a különböző szervezetekkel, és a pártokkal is szeretne egyeztetni, valamint választókörönként újraindulnak a Magyary Körök, amelyekben magánemberként is bárki közvetlenül elmondhatja majd a meglátásait a városfejlesztéssel foglalkozó találkozókon.