Vigyázzunk egymásra az iskolákban is!

Rendben elkezdődött a tanév a tatai iskolákban. Városunk intézményeiben több, mint 4600 diák kezdte el tanulmányait szeptember elsején. A tatai lakóhellyel rendelkező valamint a tatai általános és középiskolákban tanulók számára idén is ingyenes helyi járatú buszbérletet biztosít az önkormányzat.

A 2020-2021-es tanév kissé rendhagyó módon kezdődött, hiszen a járvány miatti óvintézkedések bevezetésével indult, melyekkel kapcsolatban a tatai  intézmények is részletes tájékoztatást adtak a gyermekeknek és szülőknek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az operatív törzzsel együttműködve nyolcoldalas ajánlást dolgozott ki, amelyet minden köznevelési intézmény vezetőjéhez eljuttatott. A javaslatok érintik a távolságtartást, a fertőtlenítést vagy az iskolába érkezés módját is. Az egyes intézmények az adottságaiknak megfelelően választhatják ki azokat az eljárásokat, szabályokat, amelyek biztosítani tudják a járvány megelőzését és esetenkénti előfordulásnál a gyermekek ellátását. A pedagógusokat és az iskolai, óvodai dolgozókat arra kérik, hogy ha a tünetek bármelyikét észlelik magukon ne menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal.

A szülőknek, tanároknak fontos tisztában lenni a koronavírus-fertőzés tüneteivel, amelyek közül a leggyakoribban a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli a gyermekén, tanítványán, akkor ne engedje a gyermeket közösségbe, a legenyhébb tüneteinek jelentkezése esetén sem.

A szülőket arra kérik, hogy a már nagyobb - felsős, középiskolás -  gyermekeikben is tudatosítsák a járvány veszélyét, a koronavírus tüneteit, hogy azok megjelenése esetén ők is jelezni tudjanak. Továbbra is fontos, hogy az a szülő, akinek a gyermeke koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja, telefonon hívja fel a háziorvost vagy a gyermekorvost, és ne vigye a rendelőbe a gyermeket. Ha egy diáknál az iskolában, tanítás közben jelentkeznének tünetek, akkor gondoskodni kell mielőbbi elkülönítéséről, az iskolaorvos és a szülő értesítéséről.

Ha egy iskolában, óvodában megjelenik a koronavírus, akkor a járványügyi hatóság a már megszokott eljárásrend szerint elvégzi a kontaktkutatást és megteszi a szükséges intézkedéseket. Amennyiben egy intézményben felmerül a csoportos megbetegedés veszélye, akkor az Operatív Törzs Járványügyi Bevetési Egységének bevonásával döntenek a beavatkozásokról.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)