40 éves a Csillagsziget Bölcsőde

Már négy évtizede várja a kisgyermekeket városunkban a Csillagsziget Bölcsőde, melynek munkatársai szűk körben ünnepelték meg az évfordulót szeptember 4-én.

 

40 éves lett a tatai Csillagsziget Bölcsőde, az intézmény IV. számú Bölcsőde néven 1980. szeptember 1-én nyitotta meg kapuit. Elnevezése az elmúlt négy  évtizedben többször is változott, IV. számú Bölcsődéből  Új úti Óvoda és Bölcsőde, majd Új úti Bölcsőde, végül 2010-ben Csillagsziget Bölcsőde lett. 2011-ben egy gondozási egységgel bővült az intézmény, így 100 főre növekedett a felvehető gyermekek száma. Mivel időközben egyre nagyobb igény mutatkozott a sajátos nevelési igényű gyermekek napközbeni ellátására, 2015 októberétől egy speciális csoport létrehozásával, amely hat sajátos nevelési igényű kisgyermek napközbeni ellátására adott lehetőséget, 106 főre emelkedett a felvehető gyermekek száma.

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Gyakorló intézményeként 2017-től a Csillagsziget Bölcsőde részt vesz a csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos főiskolai hallgatók gyakorlati oktatásának koordinálásában, pályára való felkészítésében.

Az intézmény dolgozói lelkesen készültek egy nagyszabású  születésnapi ünnepségre a 40. évforduló alkalmából, ám a vírushelyzet miatt az eseményt egy későbbi időpontban fogják megrendezni. Szeptember 4-én szűk körben emlékeztek meg az elmúlt négy évtizedről a bölcsőde udvarán az intézmény jelenlegi dolgozói, Michl József polgármester, Rigó Balázs és Purgel Zoltán alpolgármesterek valamint a képviselő-testület megjelent tagjai. A helyszínen Michl József minden tatai szülő nevében mondott köszönetet a kisgyermeknevelők és kollégáik áldozatos, odaadó munkájáért, hozzátéve, hogy a bölcsőde az első közösségteremtő intézmény egy gyermek életében, ezért az ott zajló munka kiemelkedő hatással van a gyerekek későbbi éveire is.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Rigó Balázs alpolgármester, aki a korai fejlesztés, és szeretetteljes törődés fontosságát emelte ki. Tata alpolgármestere úgy fogalmazott: - A zavartalan családi élet feltételeinek megteremtése mellett természetesen mind a gyerekek fejlődése, mind a szülők munkavállalásának és magánéletének támogatása szempontjából alapvető a jó színvonalú, sokszínű, rugalmas intézményi szolgáltatások biztosítása.

Városunkban a Bölcsődék Napja alkalmából hagyományosan minden évben dicséretben részesül egy-egy bölcsődei dolgozó. Mivel idén ez az alkalom tavasszal a járvány miatt elmaradt, így a jubileumi ünnepségen vehette át elismerését Michl József polgármestertől Bottlikné Szabó Marianna, a Csillagsziget Bölcsőde dolgozója.

A bölcsődében az elmúlt években számos fejlesztés történt, legutóbb a játszóudvar és az egyik gondozási egység újult meg. Az intézmény szerette  volna fejleszteni a folyosó dekorációját is, ezért a 40. évforduló alkalmából Tata Város Önkormányzatának ajándékaként kapta meg azt a mesefigurás dekorációs tábla sort, amelyet a Talentum Iskola diákjai készítettek Szigetvári Krisztina tanárnő szakmai irányítása mellett.

Szeretettel köszönjük a Csillagsziget Bölcsőde egykori és jelenlegi dolgozóinak munkáját, amihez további jó egészséget, örömet és sikereket kívánunk!