Első őszi ülését tartotta a képviselő testület a Városházán

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete szeptember utolsó napján tartotta soron következő ülését, melyen 23 napirendi pontban hoztak döntést a Városháza dísztermében.

Az ülés több napirend előtti felszólalással kezdődött, melyekhez kapcsolódva Michl József polgármester indítványára elsőként tárgyalta a testület az egyébként sorrendben 20. napirendi pontot. A „Javaslat a képviselő-testület feloszlására” elnevezésű előterjesztést dr. Popovics Judit, Gyűrüs Károly és Horváth László, az MSZP-DK-Jobbik-Momentum képviselői nyújtották be. A témával kapcsolatban Michl József az ülést követő sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: - Ilyen előterjesztést az elmúlt 30 évben Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének egyik ellenzéki tagja sem adott be. Mi, képviselők városépítő munka elvégzésére vállalkoztunk, melyet a választók 5 évre bíztak ránk, s mi nem szeretnénk visszaélni ezzel a bizalommal úgy, hogy ellenzéki felszólításra lemondunk róla. Ha valamelyik képviselő úgy dönt: a jövőben nem szeretné, vagy nem tudja elvégezni ezt a munkát, annak lehetősége van egyénileg lemondani. Azonban az, hogy egy kisebbség a többség alkotta közösséget arra akarja kényszeríteni, hogy hagyjon fel a feladataival, nem túl elegáns megoldás. Azért javasoltam a téma tárgyalását, hogy meglássuk, az elmúlt egy évben ki, mit tett a város érdekében. Képviselőtársaim több, mint 40 olyan fejlesztést, projektet, programot soroltak fel, melyeket a mögöttünk álló 12 hónapban végeztünk el, míg az előterjesztés benyújtói csupán egy dolgot, a tóparti szállodaépítés elleni tiltakozást sorolhatják fel, mint elvégzett feladatot. Ezeket a tényeket kellett mérlegelni, megbeszélni. Végül három ellenzéki képviselő szavazott amellett, hogy a testület feloszlassa önmagát. A városvezető hozzátette: - az ülésen azt kértem, hogy többet ne tárgyaljunk ilyen jellegű témákat, hiszen nincs értelme és csak az időnket veszi el. A tatai önkormányzat munkájába nem szoktunk országos politikát keverni, mi Tatával foglalkozunk, és ellenzéki képviselőtársaimat is arra kérem, hogy tegyék ezt a jövőben.

Az ülés ezt követően rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztésekkel folytatódott, a képviselők döntöttek arról is, hogy mennyit kell fizetniük azoknak, akik a Szociális Alapellátón keresztül igényelt ebédet házhozszállítással kérik. A szolgáltatásért a jövőben sávos rendszerben kell majd fizetni, a díj, az igénylő havi jövedelmének nagyságától függ.

Szavaztak a képviselők az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 25/2014. önkormányzati rendelet felülvizsgálatáról is. Ezzel kapcsolatban Michl József elmondta: - Az SZMSZT-t időről időre felülvizsgáljuk, és praktikusan átvezetjük benne az aktuális javaslatokat. Gerébi Ákos (MSZP-DK-Jobbik-Momentum) és Kovács Attila (Fidesz – KDNP) képviselők több módosítási indítványt is tettek, melyeknek nagy részét a polgármester az eredeti előterjesztésébe befogadta.

 A gazdasági társaságokhoz kapcsolódó előterjesztések a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt.-hez kapcsolódtak, a cég 2019. évi üzleti jelentése, pénzügyi beszámolója és közhasznúsági melléklete is napirendre került. Négy előterjesztés tartozott a vagyongazdálkodás témájához, ezek között hozta meg a testület az Agostyáni u 1-3. szám alatti ingatlanban található irodahelyiségekkel kapcsolatos döntését, mellyel a Tatai Televízió számára biztosít irodákat addig, míg a televízió helyiségének felújítási munkái folynak. A szeptember utolsó napján zajló ülésen hosszan tárgyaltak a képviselők a Cifra malomhoz kapcsolódó elővásárlási jog gyakorlásáról, melyről Michl József sajtótájékoztatóján elmondta: - Mivel műemléki épületről van szó, ezért kellett az elővásárlási jogunkról döntenünk. Ezt a lehetőséget törvény biztosítja az önkormányzatoknak a területükön lévő bizonyos ingatlanokra, például termőföldekre vagy műemlékekre. Nemrégiben éltünk ezzel a jogunkkal egy Komáromi utcai ház megvásárlásával, azonban a Cifra malom esetében úgy kellett döntenünk, hogy – bár jó szívvel megtennénk – nem tudjuk megvásárolni. Az épület vételára 160 millió forint, a felújítása pedig legalább 1 milliárdot tenne ki. Ekkora forrása erre a beruházásra jelenleg nincs az önkormányzatnak, de ha volna ilyen összegű szabad forrása, akkor is megfontolandó lenne a lehetőség, hiszen sok-sok minden mellett fel kellene újítanunk a szociális bérlakásainkat és újabb költségalapú bérlakásokat kellene építenünk, mert nagyon nagy rá az igény, és még hosszan lehetne sorolni.  Mindannyian szeretjük a Cifra malmot, de nincs megfelelő anyagi lehetőségünk a megvásárlásához és a későbbi fenntartásához, hiszen egy ilyen beruházás hosszú távú elkötelezettséget igényel.  

Ezt követően pályázatokhoz kapcsolódó témákkal folytatódott az ülés,  tájékoztató hangzott el az Európai Uniós pályázatokról, valamint számos projekt esetében is többlettámogatás igényléséről szavaztak a képviselők. A humánszolgáltatási előterjesztések közül több is érintette a helyi egészségügyi ellátást. Michl József sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: - Dr. Reviczki Sándor körzetét Dr. Peti Ildikó Edit belgyógyász szakorvos veszi át. Köszönjük Dr. Reviczki Sándornak azt az áldozatos szolgálatot, melyet a tataiakért végzett hosszú éveken át, utódjának pedig nagyon jó munkát kívánunk a 9-es körzetben. Dr. Németh Ágnes gyermekorvos Dr. Seprődi Bence gyermekorvost szeretné utódjául, ők már 2016 óta dolgoznak együtt, ami egy nagyon szép példája annak, hogyan lehet egy körzetet átadni. Dr. Németh Ágnesnek is nagyon szépen köszönjük az eddigi munkáját, Dr. Seprődi Bencét pedig szeretettel várjuk a körzetben. Dr. Kadlecsik Teréz fogorvos a lányát szeretné bevonni a praxisába, aki ezentúl heti két napon fogja segíteni a munkáját.

Az ülésen döntöttek arról is, hogy önkormányzatunk idén ismét csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, így egészen biztos, hogy a rászoruló, felsőoktatásban tanuló tatai fiatalok újra pályázhatnak majd.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő ülését várhatóan október utolsó szerdáján tartja.