Felhasználhatók maradnak az eddig összegyűlt népszavazást támogató aláírások

A magyar országgyűlés döntése értelmében a Tatán november 5-én megszakadt helyi népszavazási aláírásgyűjtést a veszélyhelyzet megszűnését követően nem kell elölről kezdeni, és a korábban gyűjtött aláírások se vesznek el.

 

A parlamentben november 10-én zajlott le a koronavírus világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény vitája, majd 180 igen szavazattal, egy nem ellenében az országgyűlés megszavazta a felhatalmazási törvényt. A parlament a törvény elfogadásával zöld utat adott az Orbán Viktor miniszterelnök által már egy nappal korábban, videó üzenetben beharangozott újabb intézkedéseknek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Emellett a törvény a Tatán zajló népszavazási kezdeményezésre is hatással van.

Dr. Horváth József jegyző november 6-án arról tájékoztatott, hogy a veszélyhelyzet idejére eső időközi választásokra vonatkozó átmeneti rendelkezésekről szóló 483/2020. (XI. 5.) Kormányrendelet értelmében a városunkban november 6-ig zajló népszavazási aláírásgyűjtési folyamat megszakad, és a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény alapján az addig összegyűjtött aláírásokat meg kell semmisíteni. A határidők a veszélyhelyzet megszűnését követő napon újrakezdődnek.

Michl József polgármester november 9-én levélben tett javaslatot Bencsik János országgyűlési képviselőnek arra, hogy a november 10-i parlamenti ülésnapon kezdeményezze a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat olyan módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a Tatán november 5-én megszakadt helyi népszavazási aláírásgyűjtést a veszélyhelyzet megszűnését követően ne kelljen elölről kezdeni, és a korábban gyűjtött aláírások se vesszenek el.

„Köszönöm Bencsik János képviselő úrnak, hogy a tatai választópolgárok érdekét szolgáló javaslatomat képviselve szavazatával hozzájárul ahhoz, hogy a veszélyhelyzet feloldása után a már meglévő aláíróívek megmaradásával folytatódhasson az október 14-én indult népszavazási aláírásgyűjtés városunkban!” – fogalmazott Tata polgármestere az üggyel kapcsolatban közösségi oldalán.

Bencsik János országgyűlési képviselő hivatalos Facebook-oldalán számolt be a parlamenti szavazás eredményéről: „A népszavazási aláírások nem vesznek el! A veszélyhelyzet megszűnésekor folytatódhat az aláírások gyűjtése Tatán. Az országgyűlés elsöprő többséggel támogatta az erre vonatkozó indítványunkat.”

A november 11-től hatályos törvény alapján a népszavazási aláírásgyűjtésre vonatkozó határidő a 483/2020-as kormányrendelet hatályba lépésétől, azaz 2020. november 6-tól a veszélyhelyzet megszűnését követő napig szünetel.

Az eddig összegyűjtött aláírásokat tartalmazó aláírásgyűjtő íveket a szervezőnek a koronavírus világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény hatályba lépését követő három napon belül át kell adnia a Helyi Választási Irodának. A határidőben át nem adott aláírásgyűjtő íveken gyűjtött aláírás érvénytelen. A szüneteltetés időtartama nem számít bele a népszavazási törvény által az aláírásgyűjtésre biztosított 30 napos határidőbe.