Lakossági tájékoztató a települési címek felülvizsgálatával kapcsolatban

Tisztelt Tatai Lakosok! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Kormányrendelet jogszabályainak rendelkezései alapján szükségessé vált több, Tata területén található ingatlan címének felülvizsgálata.

A települési címek felülvizsgálata – amellett, hogy ez törvényi kötelezettségünk – minden ingatlantulajdonos, illetve az adott címre bejelentkezett személy érdekét is szolgálja. A felülvizsgálat, valamint a címet megállapító határozat véglegessé válását követően a helyrajzi számhoz tartozó címet, illetve pontos koordinátáit a Központi Címregiszterbe rögzítjük, amely által ingatlana könnyebben beazonosíthatóvá válik a mentők, tűzoltók, valamint a rendőrség számára is egy esetleges segélyhívás esetén. Az eljárásunk során megállapított, illetve rendezett házszám, illetve címadat átvezetésre kerül az ingatlan nyilvántartásba is, ezáltal az ingatlan helyes címe feltüntetésre kerül az ingatlan tulajdoni lapján. Ennek megléte pedig alapvető feltétel egy esetleges későbbi ingatlan-értékesítés során.

Az eljárás menetéről a következőkben tájékoztatjuk: Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 22/2014. (XI. 29.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: önkormányzati rendelet) 3. § előírja, hogy

- a házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, amelyek a későbbi beépítés során a közbenső házszámot kapják;

- ugyanazon nevű közterületen több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető;

- ingatlan megosztása esetén – ha az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik – a házszámot az ABC nagybetűivel kell megkülönböztetni;

- telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni;

- ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, a házszámot arról a közterületről kell megállapítani, amely felől az ingatlan megközelíthető, amennyiben több közterületről is megközelíthető, arra, amelynek a közterületi határvonala a leghosszabb.

Az önkormányzati rendelet 4. § (1)-(2) bekezdés alapján a házszámozást úgy kell elvégezni, hogy a számozás a település központjától kifelé haladva 1-től kezdődően növekedjen. A számozás irányába haladva az utca jobb oldalán a páratlan, bal oldalán páros számozást kell alkalmazni.

A tatai ingatlanok egy részének házszámozása és címe a fenti jogszabályi előírásoknak nem felel meg.

Abban az esetben, amennyiben a felülvizsgálat az Ön tulajdonában lévő ingatlant is érinti, határozatot fog kapni az ingatlan házszámának megállapításáról, amely határozat a közléssel véglegessé válik. Ezután kerül megállapításra az ingatlan címe, mely a kézhezvételtől számított 15. napon válik véglegessé és ezzel egyidejűleg bejegyzésre kerül a központi címnyilvántartó rendszerbe.

A címkezelési eljárás következtében a címekben bekövetkezett változásról, az új címekről az érintett ingatlan tulajdonosán kívül a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatai Járási Hivatala, illetve a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály 3. értesül.

A felülvizsgálat nem minden esetben eredményez címváltozást.

Amennyiben az Önök által használt, valamint a határozatban megállapított házszám, illetve cím eltér, az alábbiak szerint szíveskedjenek eljárni:

A központi címregiszterbe bejegyzett címelemek miatt költözéssel nem járó lakcímváltozás esetén a változással érintett címen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező polgárok részére az illetékes Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatai Járási Hivatal Kormányablak Osztálya hivatalból lakcím igazolványt állít ki illetékmentesen, majd kézbesíti.

A címváltozás miatt érvénytelenné vált hatósági igazolványt (lakcímkártyát) az érintett személyek az illetékes Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatai Járási Hivatalban (2890 Tata, Ady E. u.24.) vagy a Tatai Közös Önkormányzati Hivatalban (2890 Tata, Kossuth tér 1.) adhatják le.

A közszolgáltatók- illetve a szolgáltatói szektor (pénzintézet, távközlési szolgáltató, biztosító, pénztárak) felé a címváltozást Önöknek kell jelezniük. A közszolgáltatóknál, illetve a szolgáltatóknál a személyes beazonosításhoz mindenképp szükséges a vevőkód vagy fogyasztó azonosító szám, esetleg telekód, melynek birtokában egyedi azonosításra lehet szükség.

Vállalkozás székhelyének (telephelyének) cím változása esetén a vállalkozás képviseletére jogosult személy köteles ezt ügyfélkapun keresztül a cégbíróságnak a változás bekövetkezését követő 180 napon belül bejelenteni, amely bejelentés a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 53. § (1) bekezdése értelmében illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése alól mentes. Az egyéni vállalkozóknak a székhelyváltozást az okmányirodában szükséges bejelenteni.

A fenti jogszabályi rendelkezések alapján a címkezelés keretében kötelezően elvégzendő háttérmunka folyamatban van, melynek eredményes lefolytatása érdekében kérem a megértésüket és együttműködésüket.

A felülvizsgálattal érintett ingatlan tulajdonosait egy előzetes tájékoztató levélben külön is meg fogjuk keresni.

Az esetleges kellemetlenségért elnézésüket kérjük.

Tata, 2021. január 15.

Tatai Közös Önkormányzati Hivatal