Megkezdődött a Bláthy Iskola tervszerű korszerűsítése

Folyamatosan korszerűsödik a TSZC Bláthy Ottó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, ahol már a 2020-as esztendő végén számos fejlesztést valósítottak meg. Ezekről, és a közeljövő terveiről tartottak sajtótájékoztatót az intézményben február 9-én.

 

A tájékoztatón Schmidt Csaba, a Tatabányai Szakképzési Centrum kancellárja elmondta: - A centrum számára a Bláthy Iskola kiemelt fontosságú, hiszen ez a legnagyobb intézményük, ahol több, mint ezer diák tanul. Olyan fejlesztési tervet állítunk össze az iskola számára, amely összhangban a város fejlesztési elképzeléseivel a munkaerő-piac fejlődését is szolgálja. A kormányzat célja ezen a területen elsődlegesen az, hogy a kínálat alapú szakképzés helyett a kereslet alapú szakképzés valósuljon meg, amely reagál a piaci igényekre. Ehhez azonban vonzóvá kell tenni a szakképző intézményeket, mind a képzési területek, mind pedig az infrastrukturális háttér tekintetében. Tavaly kormányzati támogatásból és a szakképzési centrum gazdálkodásának köszönhetően jelentős beruházásokat sikerült megvalósítani, többek között közel 16 millió forint értékben új informatikai rendszert építettek ki és megkezdődött három vizes blokk teljes felújítása is. Emellett a homlokzat felújítás keretében hamarosan elindulhat az épület fő homlokzatán lévő nyílászárók cseréje, ami 31 ablakot érint.

A Bláthy Iskola fejlesztéseinek sorában megkezdődött egy új tornaterem építésének tervezése is. A tornateremre többek között azért van szükség, mert rendvédelmi oktatás is zajlik az iskolában, ahol tervezik a katonai kadétképzés elindítását, hiszen Tatának kiemelt szerep jut a hazai haderőfejlesztésben.

Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott:- nehéz időszakon vagyunk túl a megyei szakképző intézmények munkáját koordináló munkaszervezet átalakításának végére érve. Több, mint két éven keresztül, tavaly nyárig komoly működési problémákat tapasztaltunk, és személyi változások következtében lehetett újraindítani a megye szakképzési rendszerének fejlesztését. Az egységes, megyei hatókörű képzési centrum kettévált, a Gerecsén túli térség az Esztergomi Szakképzési Centrum keretében végzi a munkáját tavaly nyár óta, a Gerecsén innen eső rész pedig a tatabányai székhellyel működő centrum irányításával dolgozik. A változás óta elvégzett hatékony, és az intézmények érdekeit figyelembe vevő munkának köszönhetően végre ismét elindulhatott az iskolák régóta várt, tervszerű korszerűsítése és felújítása.

„Nagy öröm beszámolni ezekről a fejlesztésekről, hiszen a Bláthy Iskola nemcsak a szakképzési centrum, hanem Tata legnagyobb létszámú iskolája is” - fogalmazott az eseményen Michl József. A városvezető külön köszönetet mondott a Tatabányai Szakképzési Centrumnak és az iskola vezetésének azért, hogy az intézmény helyi és régiós jelenléte is tovább erősödött, hiszen a diákok egyharmada tatai, másik harmada a kistérségünkben él, emellett pedig az intézménynek országos vonzereje is van, hiszen a többi diák távolabbi településekről érkezik ide tanulni. Michl József hozzátette: - Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az itt tanuló diákok Tatán találjanak munkát, a helyi cégek pedig jó partnert találjanak a Bláthy Iskolában. Az elmúlt időszakban egy egészen új program is elindult a Pons Danubii EGTC-vel együttműködve, egy szlovák-magyar határon átnyúló pályázatnak köszönhetően. A programnak két fő pontja van: az egyik Tatán a Fogaskerékgyár Kft., a másik pedig Észak-Komárom, mindkét helyen egy-egy innovációs központ létesül. A projekt során egy szoros gazdasági együttműködés megvalósítása a cél kis és középvállalkozások illetve az ipari szakközépiskolák diákjai között, s a két helyszín duális képzőközpontként is fog működni.

Nagy Edina intézményvezető a szakképzési centrummal való közös gondolkodás és a fejlesztési tervek eredményeként tájékoztatott arról, hogy az elmúlt év végén egy közel 100 millió forintos beruházásnak köszönhetően valósultak már meg eszközbeszerzések és felújítások:

-a hegesztő műhely központi elszívásának kialakítása

-az autódiagnosztikai műhely felszerelése és kialakítása

-az elavult informatikai és gyengeáramú hálózat fejlesztése, optikai gerinchálózat kialakítása valamint kamera rendszer beszerzése

-irattári bútor készítése és beépítése

-sporteszközök beszerzése

-a kollégium tisztasági festése

-és két tanterem padlóburkolatának felújítása.

2021. első negyedévében az iskolában elkészül a vizesblokkok felújítása-korszerűsítése és a homlokzati ablakok cseréje, valamint tervezés alatt áll egy  korszerű tornaterem kialakítása is.