„Csak az egymást szerető közösségeknek van esélyük túlélni…”

Tata Város Önkormányzata a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett megemlékezéseket június 4-én. A programsorozat reggel a Kossuth téren kezdődött, majd este közös tűzgyújtással zárult a Kálvária-domb lábánál.

 

A nemzeti összetartozás napja az I. világháborút lezáró versailles-i békeszerződés évfordulójára emlékező nemzeti emléknap, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés. Az emléknap alkalmából megrendezett tatai eseménysorozat első állomása a Kossuth tér volt, ahol június 4-én reggel félárbocra eresztették az Országzászlót. A helyszínen Juhász Gyula: Trianon című verse hangzott el szőgyéni, szovátai, magyarkanizsai és tatai versmondók tolmácsolásában, hangfelvételről.

A programban délután a tisztelet és emlékezés virágait helyezték el a szőgyéni emlékkeresztnél a Mindszenty téren, ahol beszédet mondott Méri Szabolcs. Szőgyén polgármestere a helyszínen kiemelte: - Ne csak a gyászról szóljon a mai emlékezés, a szebb jövő reményében tekintsünk előre. Bízzunk a Gondviselés erejében és szeretetében, s abban, hogy az elszakítottság ellenére is megmaradhatunk magyarnak, a szülőföldünkön is megkaphatjuk emberi jogainkat. Hiszünk és bízunk abban, hogy eljön az idő, amikor az embertelen Benes-dekrétumokat eltörlik, nem leszünk már háborús bűnösök, és talán még bocsánatot is kérnek majd tőlünk. És főleg abban bízunk, hogy a nemzeti összetartozás erősebb minden emberi gonoszságnál és cselszövésnél. Összetartozni érték és büszkeség, melyet erősen fűz össze a közös anyanyelv, a közös nemzeti és keresztény kultúra, a közös múlt és reméljük, a közös jövő is.

A megemlékezés a Nemzeti összetartozás emlékművénél, a Nemzeti összetartozás terén folytatódott ahol először Dr. Anka László, a Veritas Történelemkutató Intézet és Levéltár tudományos munkatársa beszélt a trianoni békediktátumról, illetve annak következményeiről. Ezt követően Michl József, Tata polgármestere osztotta meg gondolatait a Nemzeti Összetartozás Napjáról. A városvezető elmondta: - Gondoljunk arra, hogy 101 év után a gyermekeink megélhetik, hogy minden tragédiából, minden rosszból az egymásnak nekifeszülő szeretetkapcsolat tud kiemelni bennünket, és tud újra erőt adni a holnaphoz. Sok-sok tragikusat, lehangolót és szomorúan szépet tudunk felidézni Trianonról, de a legfontosabb, melyet meg kell tanulnunk belőle egészen biztosan az, hogy csak az egymásra figyelő, egymást szerető, és egymást folyamatosan támogató közösségeknek van esélyük a jövőt is túlélni. Segítsen bennünket a Mindenható abban, hogy a koronavírus járványt is reményeink szerint teljesen leküzdve, Trianon emlékéből pedig mindig tanulva megerősödhessünk, és az összetartozásunk megélésére valóban, mindenkor  legyen lehetőségünk.

A június 4-i eseménysorozat következő állomása a Városháza díszterme volt, ahol Szőgyén, Szováta és Magyarkanizsa, Tata testvértelepüléseinek küldöttségei találkoztak. 2013. június 4-én mutatták be először azt az alkotást, amely városunk és kárpát-medencei testvértelepüléseink összetartozását jelképezi. Egy Babits Mihály idézet, a „nem holt rög, hanem élő lélek” felirat került a műre, melyet V. Smídt Róbert szőgyéni fafaragó készített. Az alkotás öt részből áll: a középső elem jelképezi az anyaországot, az azt körülölelő másik négy elem pedig Felvidék, Erdély, Délvidék és Kárpátalja jelképe. A nemzeti összetartozás napján szervezett tatai rendezvényeken a szőgyéni, szovátai és magyarkanizsai delegációk évről-évre hazavisznek egy-egy elemet az alkotásból, majd a következő év június 4-én az összetartozás jelképének darabjait visszahozzák Tatára, és a faragványt egy napra ismét összeállítják. Idén Méri Szabolcs polgármester Szőgyénből, Molnos Ferenc tanácsos Szovátáról, Kónya Róbert polgármesteri tanácsnok Magyarkanizsáról valamint Michl József polgármester állította össze az elemeket, melyeket nemzeti színű szalag köt egybe.

A Városházán Rigó Balázs elevenítette fel, hogy az elmúlt bő egy évben, a járvány időszakában, hogyan is tartottuk életben a testvértelepüléseink közötti  kapcsolatot. Tata alpolgármestere beszélt arról, hogy miközben életünket a távolságtartás határozta meg, a virtuális térben több, mint másfélszáz szőgyéni, szovátai és magyarkanizsai iskolás gyerekkel és rajtuk keresztül az ő családjaikkal is sikerült közvetlen kapcsolatot teremteni. „Négy online játékot szerveztünk a gyerekek számára a karantén időszak alatt. Mindegyik valahogy az anyanyelv, a magyar irodalom, a magyar kultúra körül forgott. A négy játéknak összesen 162 diák résztvevője volt. Büszkék vagyunk rá, hogy 19-en mind a négy játékban velünk játszottak: 8-8 diák Magyarkanizsáról és Szovátáról, 3 pedig Szőgyénből” - mondta el Rigó Balázs.

A Nemzeti Összetartozás napja alkalmából szervezett események sora június 4-én az esti órákban a Kálvária-domb lábánál zárult, ahol kapcsolódva az „Összetartozásunk tüze” elnevezésű akcióhoz, egy közös tűzgyújtásra került sor.

A tatai megemlékezés programjain közreműködött Jenei Márta, Somhegyi Kitti, Maróti Attila színművész, a Góbé Folkside zenekar, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár valamint a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei.