Gazdag programkínálat várja idén nyáron a tataiakat és városunk vendégeit

Az előttünk álló hónapok rendezvényeiről és programkínálatáról tartottak sajtótájékoztatót június 7-én a tatai várban.

 

A Vármúzeum kávézójának teraszán Michl József polgármester, Berczelly Attila, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatója, Magyarics Gábor, a Tata és Környéke Turisztika Egyesület menedzsere, Pálházy Nándor, az  Esterházy-kastély vezetője valamint Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója elsősorban a közeljövő  városi eseményeiről, a tervezett nyári programokról és az intézmények működésével kapcsolatos aktuális kérdésekről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A helyszínen köszöntőjében Michl József elmondta: - Többféle tervvel is készült a város 2021 nyarára, de szerencsére a hagyományos, közkedvelt  rendezvényeket idén újra meg lehet szervezni, legfeljebb időpontváltozással kell számolni. Ennek megfelelően a következő időszakban várja majd a látogatókat többek között a Tatai Sokadalom, a Tatai Patara Török-kori Történelmi Fesztivál, a Tatai Minimaraton, a Tatai Barokk Fesztivál, a Víz, Zene, Virág Fesztivál, az Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál, a Vadlúd Sokadalom és a Klassz a parton koncertsorozat is. Tata polgármestere köszönetet mondott a városi intézmények vezetőinek azért az előzetes szervezési munkáért, aminek köszönhetően a járvány lecsengése után újult erővel és gazdag programkínálattal tudnak az érdeklődők igényeinek megfelelni.

A sajtótájékoztatón Berczelly Attila a helyi turizmus aktuális kérdéseiről is beszélt. A Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a turisztikai egyesülettel azt a célt tűzték ki, hogy Tata a jövőben ne csupán kirándulóváros legyen, hanem több napos kikapcsolódásra is egyre szélesebb lehetőséget tudjon adni a családoknak. Olyan eseményekre, attrakciókra van szükség, amelyek méltóak a gyönyörű természeti adottságainkhoz - fogalmazott a vezérigazgató, hozzátéve, hogy reményei szerint az elkövetkezendő időszakban sor kerülhet a Fényes Forrásvidék nagyobb volumenű fejlesztésére is. A Fényesen egyébként hamarosan elindul a medencés strandszolgáltatás, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ továbbra is az aktív, sportos  programturizmus kedvelőit várja, s a Magyary Zoltán Művelődési Ház is nyitva áll a vendégek előtt. A Városkapu Zrt. a mögöttünk álló időszakban az Angolkertben is fejlesztéseket hajtott végre. Idén nyáron már a mobil lelátó nélkül működik majd a Szabadtéri Színpad, melynek kínálatát ezen a nyáron újra a műfaji sokszínűség jellemzi. Emellett különleges kulturális programokat fog kínálni a Nyári lak valamint a Cellarius. A Városkapu Zrt. összességében minden, a járvány előtti programtípust felvonultat a következő hónapokban, de ezek mindegyike helyszínében illetve tartalmában még vonzóbb szeretne lenni.

A Tata és Környéke Turisztika Egyesület munkatársai szintén sokat dolgoztak az elmúlt hónapokban azon, hogy a nyitás időpontjában már kész programokkal és színvonalas szolgáltatásokkal állhassanak a nagyközönség elé. Magyarics Gábor TDM menedzser az újdonságok között említette, hogy a Tourinform Iroda a közelmúltban több, mint 20 év után új helyre költözött, vendégeiket már a Bercsényi u. 1. szám alatt található Fischer-házban, a Városháza épülete mellett várják. Az egyesület egy új szabaduló játékot is elindított a volt rendelőintézet épületében, ahol a megszokottnál bővebb tér áll a rendelkezésükre, így ebben a játékban – mely elsősorban az általános iskolásoknak készült – nagyobb létszámú csapatokat is tudnak fogadni. A Tata és Környéke Turisztika Egyesület emellett hagyományosan évről-évre szervez városnéző sétákat, idén a Kossuth tértől indulva két irányban várják az érdeklődőket, az Esterházy kastély és a vár, valamint a Kálvária-domb felé.

Városunk programkínálatát idén nyártól egy új szereplő gazdagítja, a megszépült Esterházy - kastély, amely május 26-án nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt. A június 7-i sajtótájékoztatón Pálházy Nándor, a kastély vezetője elmondta:- Az Öreg-tó és környéke Tata szíve, amely az újjászületett kastéllyal most egy új billentyűt kapott. Az épületben található kiállítás, valamint szolgáltatások mellett szoros együttműködést alakítottak ki a helyi intézményekkel, szervezetekkel, így folyamatosan tudják informálni a kastélyba látogatókat a további helyi kikapcsolódási lehetőségekről. Pálházy Nándor úgy fogalmazott: - Idén már egészen pontos képet kapunk az idelátogatók igényeiről, hiszen folyamatos a kommunikáció a vendégeinkkel. Természetesen önálló programoknak is helyt ad majd a tóparti kastély, ahol a rendezvényszezon június 11-én Rákász Gergely orgona koncertjével indul.

A sajtótájékoztatón természetesen a Kuny Domkos Múzeum ez évi terveiről is szó esett, Dr. Schmidtmayer Richárd a tatai múzeum igazgatója beszélt a részletekről. A múzeum június 18-án és 19-én rendezi a Régészet Napjához kapcsolódó eseményeit. Június 19-én szombaton nyílik meg az idei évadnyitó kiállításuk, mely Dobroszláv Lajos emléke előtt tiszteleg, ebből az alkalomból egy új Dobroszláv albumot is megjelentetnek. Emellett a Kuny Domokos Múzeum nyár közepén mutatja be Nagy János szobrászművész emlékkiállítását. Június 26-án a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton ingyenes programokkal várják az érdeklődőket, több tematikus napot valamint kisebb tárlatokat is szerveznek a következő időszakban, és 2021 nyarára minden eddiginél több, öt különböző tábort is szerveznek, melyek közül három ingyenesen látogatható.

Tatán tehát színes és gazdag programok várják a kikapcsolódni vágyókat ezen a nyáron is. A részletes, aktuális információk a programszervezők honlapjain és közösségi oldalain folyamatosan megjelennek majd, érdemes ezeket az oldalakat figyelemmel kísérni. A hagyományos, tatai nagyrendezvények tervezett időpontjai a következők:

Tatai Sokadalom – 2021. Június 18-19-20.

Strandröplabda OB tatai állomása – Június 18-19.20.

Old Lake Man Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokság és Középtávú Magyar Kupa – 2021. Július 17-18.

Tatai Patara Török-kori Történelmi Fesztivál – 2021. Július 23-24-25.

Tatai Minimaraton és Félmaraton – 2021. Augusztus 01.

Tatai Barokk Fesztivál – 2021. Augusztus 13-21.

Víz, Zene, Virág Fesztivál – 2021. Augusztus 20-21-22.

Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál – 2021. Október 15-16-17.

Tatai Vadlúd Sokadalom – 2021. November 27.