Kiemelkedő érdeklődés kísérte a TATA SZÍVE tervpályázatot

Kiemelkedő országos szakmai érdeklődés kísérte a TATA SZÍVE építészeti tervpályázatot, mely nem csupán helyi jelentőséggel bír, hiszen a feladat  komplexitása és a fejlesztésre váró terület városunk történelmi szövetébe való beillesztése igazi kihívást jelentett az érdeklődő építészeknek. A tervpályázat lezárult, a zsűri is befejezte munkáját, az eredményhirdetésre június 17-én került sor a Magyary Zoltán Művelődési Központban.

 

Tata Város Önkormányzata 2021 márciusában írt ki országos építészeti tervpályázatot TATA SZÍVE elnevezéssel. A tervpályázat célja az volt, hogy a vállalkozó kedvű tervezők újragondolják a Magyary Zoltán Művelődési Központ és a volt rendelőintézet épületét, valamint a Várkanyarban elhelyezkedő környező közterületeket. Bár a pályázat közvetlenül a Tata centrumában elhelyezkedő három helyszínt érintette, jelentősége ennél jóval szélesebb körű, hiszen a helyi településfejlesztési koncepció kiemelt részeként szervesen összekapcsolódik az Öreg-tó partján húzódó történelmi városmaggal, az Esterházy - kastéllyal és a tatai várral, valamint az ezeket körülvevő területek további fejlesztésével.

Dr. Horváth József, Tata jegyzője a tervpályázat eredményhirdetésén elmondta: - Az önkormányzat részére a magyar kormány forrást biztosított annak érdekében, hogy a Magyary Zoltán Művelődési Központ felújításának valamint  kulturális és szabadidő központtá történő átalakításának tervei az épületet körülvevő tér terveivel együtt elkészülhessenek. A tervpályázat során javaslatot kértünk a művelődési ház és a volt rendelőintézet teljes belső felújítására, beleértve a funkciók és a térkapcsolatok újragondolását, a településképi megjelenésük átgondolását, a 21. századi követelményeknek megfelelő, a nagy történelmi múlttal rendelkező városhoz és a várhoz illő megfogalmazását.

Az országos tervpályázatra 25-en küldtek be pályaműveket, melyekből végül 22 volt szabályos és érvényes, így a zsűri 22 művet értékelt. Hazánk számos pontjáról adtak be pályázatot, megyénkből három terv érkezett. Az elbírálást országosan is elismert szakemberekből álló zsűri végezte. A feladat kiemelt jellegét erősítette, hogy Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára elvállalta a zsűri társelnöki szerepét Michl József polgármester mellett.

A bírálóbizottság tagjai voltak:

-Elnök: Michl József polgármester

-Társelnök: Füleky Zsolt, építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Miniszterelnökség

- Krizsán András, elnök, Magyar Építőművészek Szövetsége

- Szalay Tihamér, alelnök, Magyar Építész Kamara

- Szemerey Samu, vezető településügyi szakértő, Lechner Nonprofit Kft.

- dr. Herczeg Ágnes, tájépítész, Szent István Egyetem

- Faragóné Godó Mária állami főépítész, Állami Főépítészi Iroda, Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

- Markos Anikó, elnök, Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara és

- Kamarás Dorottya főépítész, Tata.

A művelődési központ színháztermében Szalay Tihamér, a Magyar Építész Kamara alelnöke a zsűrizés folyamatával kapcsolatban elmondta: - Tata, már az első látogatásakor komoly hatást gyakorolt rá, hiszen egy nagyon szerethető és élhető kisváros, amelynek szellemisége érezhető jelentőséggel bír. Ezért az elbírálás során az egyik fő szempont az volt, hogy a nyertes pályamű erősítse a város lelkiségét, a kisvárosias jellegén, élhetőségén ne változtasson, s tökéletesen igazodjon Tata hangulatához, szerkezetéhez. Szalay Tihamér hozzátette: - A megfelelő építész kiválasztásának leghatékonyabb módja a tervpályázat, s az igazi munka akkor kezdődik, amikor valaki megnyeri azt, hiszen ebből kiderül, mennyire képes idomulni a város lelkéhez, ezt követően pedig elkezdődhet a részletes tervezési munka. A TATA SZÍVE tervpályázat esetében a zsűri egyhangú döntést hozott, a győztes terv mögött megfelelő építész csapat áll, amely képes megvalósítani ezt a rendkívül összetett feladatot.

Az eredményhirdetésen Michl József polgármester a tataiak nevében mondott  köszönetet a pályázóknak, a zsűri tagjainak valamint a szakmai segítséget nyújtó   Lechner Tudásközpontnak egyaránt, hangsúlyozva, hogy nagy öröm volt megismerni a pályaműveket és átélni az építészek egyéni gondolkodásmódját. A városvezető úgy fogalmazott: - Tata 1938-ban két településből forrt eggyé, és ebből fakadóan három központú város lett. A tatai rész centruma a Kossuth tér, a tóvárosié az Ady Endre utca, míg a TATA SZÍVE tervpályázat által érintett terület a két városrész találkozási pontjaként tölt be központi funkciót. Ennek a térnek a megújulását már a 2008-ban megjelent Magyary-terv is megfogalmazta,  éppen ezért jó érzés volt látni a beérkezett művek sokszínűségét, melyből rendkívül sokat tanultunk az értékelés során. Michl József kiemelte: - A zsűri nagyon lelkesen dolgozott, sok időt szánt az értékelésre, s emberileg és szakmailag is a legjobb döntés meghozatalára törekedett.  

A zsűri végül hat pályaművet javasolt díjazásra, 1. 2. és 3. helyezettet, valamint egy pályaművet kiemelt megvételre, kettőt pedig megvételre. Közülük az első helyezettel lefolytatható az a közbeszerzési eljárás, amely alapján a fejlesztés részletes tervezése elindulhat. A győztes művet a Fernezelyi Kft. és a GARTEN-STUDIO Kft. közösen készítette, pályázatukat a zsűri egyhangúlag, teljes egyetértésben értékelte az első helyen.

Az eredmények kihirdetése előtt egy különdíjat is átadtak, a Toldy Ferenc Gimnázium 1. b osztályos tanulóinak Gereben Marcellnek és Sonkodi Balázsnak. A fiatalok rajonganak az építészetért, és amikor egy szakmai lapban rábukkantak a tatai tervpályázatra, egy kezdetleges program segítségével tervekké kovácsolták ötleteiket, amelyeket aztán a lelkes diákok versenyen kívül eljuttattak az önkormányzathoz.

A TATA SZÍVE országos tervpályázat díjazottjai a következők:

-Megvételben részesült 1 millió forint díjazással a Value 4 Real Projektmenedzsment és Mérnöki Kft. pályaműve.

-Megvételben részesült 1 millió forint díjazással Pelle Zita és Balázs Marcell pályaműve.

-Kiemelt megvételben részesült 3 millió forint díjazással a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft. pályaműve.

-3. helyezett lett 4 millió forint díjazással az Archi-kon Kft. pályaműve.

-2. helyezett lett 6 millió forint díjazással a dmb építész műterem Kft. pályaműve.

-1. helyezett lett 10 millió forint díjazással a Fernezelyi Kft. és a GARTEN-STUDIO Kft. közös pályaműve.

Az eredményhirdetést követően Fernezelyi Gergely építész, vezető tervező, aki maga is többször járt már Tatán és nagyon szereti városunkat, úgy nyilatkozott: - A TATA SZÍVE tervpályázatban azt tetszett a legjobban, hogy nem csak egy épülettel, hanem egy tágabb városi környezettel is kellet foglalkozni. Egyrészt érteni kellett, hogy ez a tér hol van a városban és miért fontos az elhelyezkedése, másrészt pedig egy komoly köztérfejlesztés is része volt a feladatnak, így a  GARTEN-STUDIO tájépítész kollégáit is bevontuk a munkába, s velük közösen gondolkodtunk térben, városban és épületben egyaránt.

Az eredményhirdetéssel a közönség számára is láthatóvá váltak az országos tervpályázatra beérkezett pályaművek, melyek június végéig a Magyary Zoltán Művelődési Központ emeleti kiállítótermében tekinthetőek meg.