Új bölcsőde épül Tatán az újhegyi városrészben

Új bölcsőde építése kezdődött meg Tatán, az újhegyi városrészben. Az intézmény alapkőletételi ünnepségét június 22-én rendezték.

 

A Széchenyi 2020 program keretében több, mint 350 millió forint európai uniós  támogatás segítségével épülhet meg az új bölcsőde a Nádas utcában, Újhegyben. “A bölcsődei kapacitás növelése férőhelybővítéssel Tatán” elnevezésű, TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) 1.4.1-19-ko1-2019-00016 azonosítószámú projekt megvalósítása során egy 36 férőhelyes intézménnyel gazdagodik Tata.

Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő az építkezés helyszínén elmondta: - A kormánynak eltökélt szándéka a családok támogatása, amit igyekszik összekapcsolni a munka alapú gazdaság fejlesztésével. Ezért döntött két évvel ezelőtt a kormányzat úgy, hogy megemeli a TOP-on belül a bölcsődék fejlesztésére biztosítható pénzügyi forrás nagyságát, s ezzel megnyílt az önkormányzatok lehetősége arra, hogy benyújtsák pályázataikat az ilyen jellegű fejlesztésekre. A Tatai-medencében Tatán kívül még Vértesszőlős, Szárliget és Tatabánya önkormányzata pályázott sikeresen bölcsőde építésre.

Tatán jól működik a bölcsődei szolgáltatás, de a kapacitás egyre inkább szűkösnek bizonyul és évről-évre nagyobb igény mutatkozik a férőhelyekre. Az új beruházás a kisgyermekek napközbeni ellátását szolgálja, tovább bővítve a legkisebbek gondozásával, nevelésével foglalkozó helyi intézményi hálózatot, valamint hozzájárul a 3 év alatti gyermekeket nevelő szülők munkaerőpiacra történő visszatéréséhez is. A beruházás 13 új munkahelyet teremt városunkban.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: - A TOP keretében a megyei önkormányzat azt szeretné elérni, hogy mindenhová olyan létesítmény kerüljön, amire valóban szükség van. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyik fő célja a gazdaságfejlesztés megvalósítása valamint az, hogy a családok és a települések intézményi helyzete javuljon. A bölcsőde olyan létesítmény, amely mindkét célnak megfelel, hiszen lehetőséget ad arra, hogy a szülők a gyermekeiket biztonságos, nyugodt körülmények között tudhassák miközben dolgoznak.

Az engedélyes és kiviteli tervek 2020-ban készültek el, a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás lezárulta után a kivitelezés idén, május második felében kezdődött el.

Michl József, Tata polgármestere köszönetet mondott a beruházás megvalósításának lehetőségéért a magyar kormánynak, Bencsik János országgyűlési képviselőnek, a megyei önkormányzatnak, a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársainak, a kivitelező cégnek és a tervező Markos Anikónak is. A városvezető hozzátette:- A bölcsőde úgy lett megtervezve, hogy a jövőben bármikor kiegészülhessen egy óvodaépülettel, emellett cél volt az is, hogy egy olyan közösségi tér jöhessen létre, amelyet az újhegyiek a mindennapjaikba is be tudnak kapcsolni.

Dr. Varga András önkormányzati képviselő megerősítette, hogy a bölcsőde megépülésével elkezdődhet a városrészben egy olyan alközpont kialakítása, amely Újhegy lakói számára lehetőséget nyújt arra, hogy saját közösségi terük legyen, ahol különböző találkozókat, programokat is szervezhetnek majd a jövőben.

Az építkezés helyszínén egy időkapszulát helyeztek el, melyben többek között a 24 óra napilap, a Patrióta magazin és a Városkapu újság aktuális lapszámai, a bölcsőde látványterve, és a Csillagsziget Bölcsőde kisgyermekeinek rajzai is helyet kaptak.

Tata új bölcsődéje várhatóan a következő év első felében nyitja meg kapuit.