Közel 1 milliárd forintos csapadékvíz-elvezetési fejlesztést valósíthat meg az önkormányzat

998 220 000 forintot nyert el Tata Város Önkormányzata „A Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” c. felhívásra benyújtott, TOP-2.1.3-16-KO1-2021-00039  azonosítószámú pályázaton. A pályázati összegből az Újhegyi úti vízfolyással kapcsolatos csapadékvíz-elvezetési problémákat tudja felszámolni az önkormányzat.

 

A témával kapcsolatban Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő hívott össze sajtótájékoztatót Tatán, a Vasút utcán június 28-án. Bencsik János a sajtótájékoztatón elmondta: - Az éghajlat módosulásának köszönhetően jelentős mértékben megváltozott a csapadék eloszlása is, hiszen ritkábban, de nagy mennyiségben érkezik víz. Ez a csapadékvíz az újhegyi vízfolyáson keresztül átjön a vasút alatt, de a vasúti töltést követően nincs kialakított vízelvezető-rendszer és befogadó, ezért a családi házas övezeten keresztül bukik át, végig fut a Vasút utcán, keresztezve a Bacsó Béla utat, ott pedig a Szent István útra és a Gesztenye fasorra érkezik be. Mindez ilyen esetekben megnehezíti a közlekedést és veszélyezteti az érintett ingatlanok biztonságát is.

Az elnyert közel 1 milliárd forintos pályázati forrás lehetőséget biztosít a közbeszerzési eljárás elindítására, majd ezt követően a beruházás megvalósítására. A fejlesztéssel kapcsolatosan Bencsik János úgy fogalmazott: - Alapvetően egy zárt csapadékvíz-elvezető rendszert kell kiépíteni, hiszen egy intenzív beépítettségű lakó és gazdasági területről valamint a vasútállomás biztonságos megközelíthetőségéről van szó. Több mint 1 méteres átmérőjű zárt vízelvezető rendszer kerül kiépítésre majdnem két kilométer hosszúságban, amely a Malom-patakba fog torkollni, a patak pedig a többletvizet az Által-érbe viszi tovább.

Az Újhegyi úti vízfolyás a város keleti határában ered, részben nyílt mederben, részben zárt csatornával, a terület mélyvonalán haladva éri el a vasútvonalat. A vasúti pálya keresztezését követően a vasúttal párhuzamosan kiépített mederben – a Vasút utcai telkek végében – folyik, majd ezt követően a Vasút utca – Vasút köz – Bacsó Béla úton vezetve éri el a Szent István utcát. A csatorna végül a Malom-patakba köt be, amely az Által-érbe, mint befogadóba vezeti el a vizet. A problémát az okozza, hogy a vasút melletti ároktól induló csatorna vízszállító képessége kicsi, ezért nagy intenzitású csapadék esetén jelentős mértékű visszaduzzasztás tapasztalható. Emiatt az árokban megemelkedő vízszint a Vasút utcai telkeket elöntve folyik le a területen, s további súlyos elöntések jelentkeznek a Gesztenye fasoron és a Szent István utcában is.

A sajtótájékoztatón Rigó Balázs, Tata alpolgármestere úgy nyilatkozott: - Egy régóta fennálló probléma megoldására kínál most lehetőséget a Területi Operatív Program keretében közel 1 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés, amely várhatóan 2022 őszére fog elkészülni. A fejlesztés azt célozza meg, hogy az ingatlanok érintése nélkül vezesse el a vizet, és ezáltal, mintegy 1100 itt élő tatainak könnyítse meg az életét, védje az ingatlanjait a vízkártól, s egy óvoda működését is zökkenőmentessé tegye. Rigó Balázs hozzátette: - Köszönjük Bencsik János országgyűlési képviselőnek, hogy támogatta a fejlesztési elképzelést és a magyar kormánynak, hogy biztosította a pénzügyi forrást, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyary-terv immár 114. célkitűzése valósulhasson meg városunkban.