Felavatták Tata első Gyermek KönyvMegállóját

Tata Város Önkormányzata június 29-én rendezte az UNICEF Gyerekbarát Település díj elismerő címmel elnyert támogatási összegből és az önkormányzat saját ráfordításából megvalósuló Gyermek KönyvMegálló átadását az Építők parkjában.

 

A tatai önkormányzat 2019-ben nyerte el az „UNICEF Gyerekbarát Település” kitüntető címet. A tatai pályázat részletesen bemutatta többek között a helyi, a gyermekek nevelését segítő és szolgáló intézményi hálózatot, a gyerekeknek szóló kötelező pénzbeli és természetbeni támogatásokon túl működő egyéb önkormányzati támogatások rendszerét, a gyerekek számára biztosított  szabadidős lehetőségeket és sportos fejlesztéseket, a „Gyermekbarát Város” program intézkedéseit, a helyi diákönkormányzat működését, az ifjúságnak szóló városi programokat és jó gyakorlatokat. Az értékelő bizottság az elismerés átadásakor kiemelte, hogy városunk külön figyelmet fordít a gyermekek korai fejlesztésére és a sajátos nevelési igényű gyerekekre, s  biztosítja az akadálymentesítést a fogyatékkal élő fiatalok és felnőttek számára. Értékelték azt is, hogy jól működik a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszer, a tehetséggondozás, és a fiatalok többféle ösztöndíjra is pályázhatnak, valamint, hogy a TAVIDÖK (Tata Város Diákönkormányzata) a városban élő 6-18 éves gyermekeket képviselve a diákközösségek érdekeit szolgálja, ötleteit igyekszik megvalósítani, tagjai pedig jó példák arra, hogy bebizonyosodjon: az ifjúságra helyezett hangsúly sosem felesleges, hanem érték. Az „UNICEF Gyerekbarát Település” cím adományozásával az alapító szándéka hozzájárulni az önkormányzatok gyermekjogokkal kapcsolatos attitűdjének megerősítéséhez, elismerni a gyermekek védelme és jogaik érvényesítése terén elért eddigi eredményeket, és támogatni a megvalósításra váró helyi szintű programokat - mint például az első tatai Gyermek KönyvMegálló létrehozását, amit emellett az önkormányzat is támogatott, a város 1,5 millió forinttal járult hozzá a projekthez.

A könyvmegálló tulajdonképpen egy olyan könyvszekrény, amelyben bárki elhelyezhet egy könyvet és cserébe elvihet onnan egy másikat. Mivel a tatai megálló gyermekeknek készült, ezért elsősorban 3-14 éves korú gyerekek számára írt könyveket tartalmaz, és ilyeneket is lehet majd elhelyezni benne.

A Gyermek KönyvMegálló telepítése kapcsán Tata Város Önkormányzata korábban meghirdetett egy könyvadományozási akciót. Ennek keretében a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban gyűjtötték a használt illetve az újonnan beszerzett könyveket, melyekből végül közel 300 darab gyűlt össze. Sinkó Ildikó, a tatai könyvtár igazgatója az átadáson elmondta: - A könyvtár feladata az elmúlt időszakban az volt, hogy a könyvmegállót megfelelő könyvekkel tudják feltölteni. Ehhez az önkormányzat 200 ezer forintot biztosított, melyből a Scolar Könyvkiadó segítségével vásároltak könyveket jelentős, 45%-os kedvezményes áron, emellett pedig a tataiaktól érkezett használt kiadványokat is gyűjtötték. A gyűjtésnek nincs vége, a könyvtár továbbra is szeretettel várja a már feleslegessé vált gyermekkönyveket.

A projekt részeként az önkormányzat a Talentum Művészeti Szakgimnázium diákjai között meghirdetett egy alkotói pályázatot, azzal a céllal, hogy tatai fiatalok művei díszíthessék a megállót. A felhívásra 9 pályamű érkezett, melyekre aztán Tata Város Diákönkormányzatának tagjai szavaztak, s a leadott 182 voks alapján derült ki, hogy kiknek a rajzai kerülhetnek a szekrényre. A versengést 91 szavazattal Lábodi Sarolta alkotása nyerte, a második helyezett 31 szavazattal Jakab Szilvia, rajzaik díszítik a tatai megállót. A versengés harmadik helyezettje 27 szavazattal Adamik Csenge lett, s a rajzok közül  Szabó Dorka alkotását különdíjjal jutalmazta Tata Város Önkormányzata. Köszönjük minden pályázónak valamint felkészítőjüknek, Hajdú Zsófia tanárnőnek is a lelkes munkát, az ötletes, szép rajzokat.

A KönyvMegálló területét a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. készítette elő, elvégezték többek között a térkövezési munkákat és padokat is állítottak a helyszínre. Budapesten már számos könyvmegálló létezik, de a tatai az első  vidéki Gyermek KönyvMegálló. A szekrény ellenáll az időjárási viszonyoknak, alumíniumból készült, edzett, ragasztott üvegajtókkal, melyeket biztonságosan lehet kinyitni és bezárni.

Rigó Balázs alpolgármester az Építők parkjában  úgy fogalmazott: - Nagy öröm, hogy elérkezett ez a nap, és itt fogadhatjuk a gyerekeket, hiszen a megálló nekik készült. Ez a projekt egy sikeres összefogás eredménye, ezért külön köszönet jár mindenkinek, aki részt vett a megvalósításában. Biztos vagyok benne, hogy kicsik és nagyok egyaránt szívesen fogják használni ezt a megállót, s kívánom mindenkinek, hogy sok örömet okozzon az itt eltöltött idő - nyilatkozta Rigó Balázs. Tata alpolgármestere köszönetet mondott az UNICEF-nek a támogatásért, a Talentum Iskola diákjainak a dekorációért, a tatai könyvtárnak a könyvek összegyűjtéséért, a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársainak az előkészítésért és az átadó ünnepség megszervezéséért, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft.-nek a terület előkészítéséért, a Scolar kiadónak a kedvezményes könyvvásárlási lehetőségért és a KUUBE Kft.-nek a kivitelezésért.

Városunk első Gyermek KönyvMegállójának átadásán közreműködött Bátki Piroska diákpolgármester, Turczi István, József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas és Prima Primissima díjas költő, író, műfordító, valamint a Katáng Zenekar.