Megkapták a 3. oltást a tatai idősotthonban

Augusztus elsején vasárnap, az országban első helyszínként folytatódott a Tatai Kistérségi Időskorúak Otthonában az oltási kampány, a felvehető 3. oltás beadásával.

 

 

Turza Károly, az intézmény igazgatója elmondta: - Július 30-án pénteken kaptuk a jelzést a kormányhivataltól, hogy elsejével megindulhat a harmadik körös oltás és mérjük fel, hogy az intézmény lakói, dolgozói közül hányan igénylik azt. Nagyon örültem, hogy a korábbi oltási programhoz képest most nem volt tapasztalható semmilyen vonakodás, nem volt félelem, már nem ült fel senki a médiában, közösségi médiában keltett hisztériának, hiszen mindenki a saját bőrén, maga tapasztalhatta meg az oltás veszélytelenségét. A korábban oltásban részesülők mind kérték a 3. vakcinát is. Egyedül a 4-6 hónapos kivárási idő miatt nem tudtuk az egész házat most beoltani. Vasárnap az intézmény háziorvosa kezdte meg az oltási programot, ami a keddi napon, a Szent Borbála Kórház oltócsapatával megerősítve folytatódott. A két nap alatt 92 lakó és 6 dolgozó kapta meg a 3. vakcinát.

Turza Károly nyilatkozott arról is hogyan látják a lakók és hogyan látja ő maga a harmadik oltás szükségességét. Az intézményvezető ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: - Sajnos én azt látom, hogy nagyon sok olyan fennhéjázó, az embertársaikért semmilyen felelősségérzettel nem bíró önjelölt virológus van az országban, akik 8 általánossal is jobban tudják a tutit, mint a komoly diplomával rendelkező és az aláírásukkal felelősséget vállaló szakemberek. Így, bár sokan beoltatták már magukat, de a nyájimmunitás eléréséhez még kevesen. Ugyanez, vagy még rosszabb a helyzet Európa szerte, a szomszédos államokban is. Sajnos az ostor vége leginkább az ilyen bentlakásos idősek otthonán csattan, mint amilyen mi is vagyunk. A fent vázolt problémától a mi kollektívánk sem mentes. Van olyan nővérünk, aki a leggyakrabban és a leghangosabban sopánkodott a kemény bezártság, a védőfelszerelések viselése miatt, de amikor felmerült a munkakörhöz kötött oltási kötelezettség, pont ő jelentette ki a leghangosabban, hogy akkor távozni fog. A lakók látják ezt, megtapasztalták, hogy csak a saját józan belátásukra és a felelős kormányzati szervek által nyújtott lehetőségre támaszkodhatnak. Idősen már sok mindent megértek, tudják, hogy ha valamilyen veszély várható, akkor arra a legjobb tudásunk szerint kell felkészülni. A korábbi hullámok idején csak a bezárkózás maradt, mint amikor bombázások idején beszorultak az óvóhelyre. Az élet megmutatta, hogy ez kevés, hiszen ha nagyon közel csapódik be a bomba, az óvóhelyen is hullik le vakolat vagy meglazuló gerenda. Aztán a vakcinák elérhetőségével már kimerészkedhettünk, kinyithattunk. Most újra közeledni látják a vihart és azt is látják, hogy már nem biztos, hogy elég a korábbi védelem. Olyan ez, mintha korábban az erős szél miatt már becsuktuk volna az ablakszárnyakat, de most úgy tűnik, hogy az elemek orkánnal fenyegetnek. Be kell hát zárni a kemény spalettát is, ami megvéd az orkán által messziről felkapott szilánkoktól is.