Megkezdődött a tatai felsőoktatás ötödik tanéve

Szeptember 9-én rendezték a Soproni Egyetem tanévnyitó ünnepségét a Piarista Rendház dísztermében.

 

A Rendház falai között 2017-ben kezdte meg működését a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (KFKK). Az oktatás a Soproni Egyetemmel közös szervezésben indult el, amikor a Benedek Elek Pedagógiai Kar Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakot indított tatai képzési helyszínnel. Idén már az 5. tanév kezdődött meg városunkban.

Dr. Varga András a Humán és Ügyrendi Bizottság elnöke ünnepi köszöntőjében a helyszínen úgy fogalmazott: - A legszebb dolog, ha olyanokat emelünk, akiknek a leginkább szükségük van erre. Kisgyermekeket emelni csak emelkedett lélekkel lehet, így mindazoknak a képzése, akik ezzel foglalkoznak, kiemelt fontosságú. A Piarista Rendház egykor magába szívta az ősök szellemiségét, s értékeiket, üzenetüket ma is sugározzák a falak, ezért az épület igazán méltó az itt zajló képzésekhez.

A tatai felsőoktatás sikeres éveket tudhat maga mögött, ezt bizonyítja többek között, hogy már két évfolyam is végzett Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakon. Időközben a Soproni Egyetem szenátusa Michl József polgármestert Soproni Egyetemért Emlékérem kitüntetésben részesítette, elismerve az egyetem és a Benedek Elek Pedagógiai Kar képzési portfóliójának bővítése érdekében, a KFKK indításáért végzett odaadó munkáját, s megköszönve a kar iránti elkötelezettségét, mellyel befogadta és támogatta a soproni képzéseket, szolgálva a pedagógusképzés nemes ügyét. Szintén elismerésben részesült Acsainé Dávid Ágnes a Tatai Rend-ház Kft. ügyvezető igazgatója is, aki címzetes egyetemi docens kitüntetést vehetett át Sopronban tavaly, koordinátori és oktatói munkájáért, szakmai támogatásáért a kar iránti lojalitásának és emberi értékeinek elismeréséül. Ugyancsak 2020-ban kapott szakmai elismerést a tatai Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszak egyik hallgatója Molnár Veronika, aki elnyerte a Kar Qualitas Szakmai Ösztöndíját. Mindemellett a sikeres együttműködésnek köszönhetően már gyógypedagógia szakon is tanulhatnak az érdeklődők Tatán, s a KFKK pedagógus szakmai továbbképzések szervezésére is lehetőséget kapott.

A mögöttünk álló, 2020/21-es tanév a koronavírus-járvány miatt számos új kihívást teremtett a felsőoktatásban. Ezzel kapcsolatban Acsainé Dávid Ágnes a Tatai Rend-ház Kft. ügyvezető igazgatója az évnyitón elmondta: - Az elmúlt tanévből rengeteget tanultunk, már önmagában a távoktatáshoz szükséges eszközök, programok használata is egy újfajta kultúrát hozott magával, amire szükségünk van, és amit minden korosztálynak ismernie kell. Ha ezt a tudást és technikát megfelelő módon használjuk, akkor az jó és hasznos dolog, aminek van értelme. Ugyanakkor a digitális oktatás rengeteg többletmunkát és egészen másfajta óratervezést igényelt a tanároktól, emellett pedig az is bizonyossá vált, hogy a gyakorlati oktatásban a személyes jelenlét pótolhatatlan, hiszen például éneket, rajzot, hangszert tanítani digitálisan komoly megmérettetést jelent.

A tatai képzés hallgatói közül idén nyáron 11-en vették át a diplomájukat  Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakon, az első tatai gyógypedagógus osztályban pedig jelenleg 16-an tanulnak. A 2021/22-es tanévre 52-en nyertek felvételt Gyógypedagógus, és heten Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakra. Dr. habil. Varga László egyetemi docens, a Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja a tatai évnyitón elmondta: - Rendkívül kecsegtetőek a felvételi létszámok, a Benedek Elek Pedagógiai Karon 405 elsőéves hallgató kezdi meg most a tanulmányait, s természetesen itt Tatán is elindul mindkét alapszak. Varga László hozzátette:- Nehéz időszak áll mögöttünk, mivel másfél évig zajlott az online oktatás. Pedagógusokat képezni, átadni ezt a szakmát, hivatást, amihez lélek és szív kell, digitálisan nem lehet. Gondot okozott az is, hogy a hallgatóink nem tudtak gyakorlati helyszínekre járni, hiszen a pandémia miatt nem fogadták a diákokat az intézmények, de reméljük, hogy a pályakezdőknek jó mentoraik lesznek, akik saját gyakorlati tapasztalataikkal átsegítik őket a kezdeti nehézségeken. Mindettől függetlenül tanultunk is ebből az időszakból, éppen ezért áttekintjük a tanterveinket, s megnézzük, hogy a kurzusaink között melyek azok, amelyek működhetnek távoktatásban.

A Piarista Rendház dísztermében zajló tanévnyitón városunk nevében Rigó Balázs köszöntötte az elsőéveseket. Tata alpolgármestere az esemény alkalmából úgy nyilatkozott: - Az oktatási, nevelési funkció 2017-ben tért vissza a Piarista Rendház épületébe, s nagyon hálásak vagyunk a Sopron Egyetemnek, hiszen a velük való együttműködésnek köszönhetően idén már 59 új hallgatója van a tanulmányait most elkezdő évfolyamnak. Ez az eddiig legmagasabb létszámú  évfolyamunk, ami igazolja, hogy szükség van a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központra. Az itt megvalósuló oktatás nagyon fontos szerepet tölt be a város életében, hiszen biztosítja számunkra az utánpótlást, olyan szakemberek új generációt, akik gyermekeinket nevelik és segítik a fejlődésben.

Az új tanév tehát megkezdődött, s a pedagógusok, oktatók reményei szerint a következő időszak már nem a digitális oktatás jegyében fog telni. A Csecsemő és Kisgyermeknevelő valamint a Gyógypedagógus Alapszakok mellett pedig a tervek szerint a Piarista Rendház épülete pedagógus továbbképzéseknek is helyet ad majd.