Sikeres közbeszerzés után indulhat a részletes tervezés

Sikeresen lezajlott a tervezési-közbeszerzési eljárás a Tata Szíve tervpályázat győzteseivel, így elkezdődhet a részletes tervezési folyamat, melynek nyomán újjászületik városunk egyik központi tere, Tata és Tóváros találkozási pontjánál.

 

Tata Város Önkormányzata idén márciusban írt ki országos építészeti tervpályázatot Tata Szíve elnevezéssel és azzal a céllal, hogy a tervezők újragondolják a Magyary Zoltán Művelődési Központ és a volt rendelőintézet épületét, valamint a Várkanyarban elhelyezkedő környező közterületeket. Az önkormányzat számára a magyar kormány biztosított forrást annak érdekében, hogy a művelődési ház felújításának valamint kulturális és szabadidő központtá történő átalakításának tervei az épületet körülvevő tér terveivel együtt elkészülhessenek.

A tervpályázatra 25-en küldtek be pályaműveket, melyekből végül 22 volt szabályos és érvényes. A győztes művet a Fernezelyi Kft. és a GARTEN-STUDIO Kft. közösen készítette, pályázatukat a zsűri egyhangúlag, teljes egyetértésben értékelte az első helyen, az eredményhirdetésre június 17-én került sor. Az elmúlt időszakban a nyertesekkel lezajlott az a közbeszerzési eljárás, amely alapján a fejlesztés részletes tervezése elindulhat.

A témával kapcsolatban dr. Horváth József, Tata jegyzője elmondta: - Tervpályázati eljárás esetében a győztes tervezővel úgynevezett meghívásos tervezési-közbeszerzési eljárást lehet lefolytatni, amelynek lényege, hogy arra kizárólag a győztes adhat ajánlatot. A győztes tervezők érvényes ajánlatot tettek, amelynek részletei a tárgyalásos eljárás keretében kerültek véglegesítésre. Ennek legfontosabb elemei a tervezési szakaszok és azok tartalmának illetve időtartamának a meghatározásai. A tervezési munkák öt szakaszra tagolódnak. A szerződés 2021. november 29-én lépett hatályba, ezzel megindult az első, ún: vizsgálati tervezési szakasz, amely arra hivatott, hogy valamennyi épület és a teljes terület minden irányú műszaki, geodéziai, közmű és egyéb felmérése és feltárása megtörténjen. Ennek teljesítési ideje 75 nap.

A Tata Szíve tervpályázattal kapcsolatban részletes tájékoztatót hallhatnak az érdeklődők a december 15-én, 14 órakor kezdődő éves közmeghallgatáson, melyet a Tatai Televízió és Tata Város Facebook oldala egyaránt élőben fog közvetíteni.