Építőipari nívódíjat nyert a tatai Esterházy-kastély

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének idei ünnepi évzáró közgyűlésén hirdették ki az Építőipari Nívódíj 2021 nyerteseit. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., két projektben is érintett volt „Műemlék helyreállítás, építmény rekonstrukció kategóriában”, az egyik díjat a tatai Esterházy-kastély nyerte el.

 

A magyarepitok.hu oldalon is olvasható indoklás szerint:„ A 2020-ban határidőre befejezett és használatba vett műemléki helyreállítási munkák, mintaszerű módon kerültek elvégzésre. Pályázó a magas műszaki ismereteket elváró helyreállítási munkák során maximálisan tekintettel volt a műemlék kulturális értékére és a műemléki kollégák elvárásaira. A műemlék eredeti tervek szerinti állapotba való visszaállításhoz szükséges feltáró munkák elősegítésével, a tényhelyzethez való mindenkori rugalmas alkalmazkodással és azzal az alkotás örömével, mely a kivitelezésben résztvevő (beruházó, építésztervező, és kivitelező) tevékenységét jellemezte, pályázó olyan eredményt ért el, mely példaként állítható, minden műemléki helyreállítási munkában résztvevő számára.”

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívást idén 21. alkalommal hirdették meg, a 18 tagú Bíráló Bizottság részletes dokumentáció és helyszíni bejárások alapján döntött a díjakról.  A nívódíj mellett átadták a Magyar Építész Kamara Sándy Gyula díját is, a 2021. évi elismerést Dobosy Gáborné okleveles építészmérnök, projekt főmérnök kapta, a tatai Esterházy-kastély rekonstrukciójában végzett projekt vezetői munkáért.

A Sándy Gyula díj a Magyar Építész Kamara Építőipari Nívódíj különdíja, mely annak az Építőipari Nívódíjra pályázó fővállalkozó felelős műszaki vezetőjének vagy munkahelyi mérnökének adományozható, aki a bírált Nívódíj pályázatok valamelyikénél a legeredményesebben működött közre az eredeti építészeti koncepció megvalósításában. A tatai kastély rekonstrukciójával kapcsolatban a Magyar Építész Kamara a következőket írta: „A közel 3.000 m² alapterületű kastélyban 700 m²-en sikerült megőrizni az eredeti táblás és rombusz alakú parkettát. A korabeli fürdőszobákban jó minőségben maradtak fenn az eredeti márvány- és holland csempeburkolatok. A felújított kastély emeleti és földszinti teremsorában korhű bútorok és festmények idézik meg a barokk hétköznapok hangulatát. A ma Ausztráliában élő Francesca Esterházy Blackwell jóvoltából számos, a tatai kastélyból elszármazott műtárgy került be az Esterházy-család és a kastély történetét bemutató kiállítás anyagába.”

Gratulálunk a díjazottaknak!