Tovább bővül a KFKK képzési portfóliója

A Soproni Egyetem és a Tatai Rend-ház Kft. szervezésében a Piarista Rendház adott otthont az EFOP- 3.4.3. „Qualitas - minőségi felsőoktatás fejlesztés Sopronban, Szombathelyen és Tatán” elnevezésű pályázat projektzáró eseményének.

 

A Piarista Rendház épületében 2017 őszén kezdte meg működését a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (KFKK), ahol a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakot indított. Az egyetem 1,458 milliárd forint támogatást nyert el a Qualitas programra, melynek megvalósítását négy munkacsoportban végezték. A negyedik munkacsoport a tatai KFKK képzési portfólióját alakította ki, kiemelt hangsúlyt fektetve a csecsemő és kisgyermeknevelő alapképzésre. A bekerülés segítésétől a sikeres diplomaszerzésig szerveztek támogató tevékenységeket, valamint a korszerű oktatási környezet megteremtésével és tananyagfejlesztéssel gazdagították a képzést. A projektzáró eseményen Dr. Katona György oktatási rektorhelyettes, a projekt szakmai vezetője elmondta: - A Qualitas egy nagyon nagy, összetett projekt volt amin közel öt éve dolgozunk. A projekt Tatára vonatkozó részének központi feladata volt az itteni képzési központ kiépítése. Az induláskor egy szak kezdte meg a működését a rendházban, mára azonban már van gyógypedagógiai szakunk, pedagógus továbbképzéseink és dolgozunk a képzési paletta újabb bővítésén. Források nélkül ezt nehéz lett volna megvalósítani, a sikerhez a nyertes pályázat biztosított pénzügyi hátteret, melynek nyomán a Benedek Elek Pedagógiai Kar nemcsak megvetette a lábát Tatán, hanem ki is teljesedhetett.

Az EFOP- 3.4.3. „Qualitas - minőségi felsőoktatás fejlesztés Sopronban, Szombathelyen és Tatán” elnevezésű projekt tatai elemének olyan megvalósítási területei voltak, mint például az oktatási portfólió bővítése, a bekerülés segítése felkészítő tanfolyamokkal valamint a modern oktatási környezet kialakítása. A tatai eredmények sorában szerepel többek demonstrációs, informatikus és ének-zene termek kialakítása, könyvtár létesítése, oktatási felületrendszer fejlesztés és új tankönyvek megalkotása is. Az eredmények kapcsán Dr. habil Varga László egyetemi docens, a Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja köszöntőjében úgy fogalmazott: - „Két kisváros összekovácsolta erőforrásait, és ebből nagy dolgok születnek. Az elvetett mag pedig hozza a gyümölcseit, hiszen már kétszer adtunk át diplomákat.”

A Piarista Rendházban lezajlott eseményen került sor a Tatai Rend-ház Kft. és a Soproni Egyetem között megújított együttműködési megállapodást tanúsító oklevelek ünnepélyes aláírására Dr. Alpár Tibor, Innovációért és vállalati kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, valamint Acsainé Dávid Ágnes a Tatai Rend-ház Kft. ügyvezető igazgatója részéről. Acsainé Dávid Ágnes ezzel kapcsolatban elmondta: - Ez a nap ünnep számunkra, hiszen az új együttműködési megállapodás egy folyamatosan fejlődő, egyre gazdagodó közös munkát jelent. A kezdetekhez képest az oktatási portfólió időről-időre bővült, a jövőt pedig az egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karával való együttműködés is jellemezni fogja, s így már két kar képzési kínálata ad lehetőségeket a Tatai-medence fiataljainak az egyetemi végzetség megszerzésére.

A tatai Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakon eddig 29-en diplomáztak, városunkban jelenleg a Soproni Egyetem 111 hallgatója végzi felsőfokú tanulmányait. A sikeres közös munkáról  Michl József polgármester úgy nyilatkozott: - A Közösségi Felsőoktatási Képzési Központunkat azért hoztuk létre, mert egyrészt ebben a formában tudnak együttműködni a városok az egyetemekkel, másrészt pedig, mert mindenképpen szerettük volna idehozni a felsőoktatást, hiszen ez fontos az élhetőség szempontjából. A Soproni Egyetemmel végzett munka mára igazolta, hogy volt értelme a központ megalapításának és érdemes hosszú távban gondolkodnunk.