Kezdetek címmel megnyílt Szikora Georgina kiállítása

Egy rendkívüli grafikus tanuló tehetségének lehettek szem és fültanúi Tatán az érdeklődők a Peron Tehetségközpontban január 15-én megrendezett kiállítás megnyitóján. A Talentum Szakgimnázium 12. osztályos tanulója, Szikora Georgina kapott lehetőséget, hogy grafikáit „Kezdetek” címmel megmutassa a nagyvilágnak.

 

A fiatal grafikus első önálló kiállításának létrehozását Tata Város Diákönkormányzata támogatta. A megnyitón tanára, Szigetvári Krisztina, valamint Cserteg István ifjúsági referens méltatta a tehetség kibontakozását és természetesen az alkotásait. Tóth Kincső, az Eötvös Gimnázium tanulója pedig zenével köszöntötte a kiállítás résztvevőit. A tárlat február 25-ig tekinthető meg.

Szikora Georgina elmondta: - 2018-tól a tatai Talentum Szakgimnázium grafikus szakos tanulója lettem. Több alkalommal vettem részt az önkormányzat által szervezett Nemzetközi Tehetséggondozó Művészeti Táborban és volt lehetőségem felvidéki testvérvárosunk, Szőgyén által szervezett művészeti táborban is tevékenykedni. Ezen idő alatt sikerült több művészt is megismernem. Már óvodás korom óta megszállottan rajzolok. Az általános iskolai tanulmányaimat a Kőkúti Általános Iskola Fazekas utcai Tagintézményében végeztem. Itt szerettem meg a kerámia művészetét Gútay János bácsi szárnyai alatt. 2016-ban a Győri Tánc és Képzőművészeti Általános Iskola és Szakgimnázium rajz versenyén III. helyezést értem el. A festészet rejtelmeibe Sulyok Terézzel nyertem bepillantást. A grafikai alapismereteket Diós Ildikó tanárnőtől szereztem, aki hétvégéit nem sajnálva készített fel a talentumos szakgimnáziumi felvételire, hétközben pedig Varga Benedek tanár úr délutáni szakkörén is tevékenykedtem.

Cserteg István ifjúsági referens a helyszínen úgy nyilatkozott: - Nekünk szakembereknek nagy szerencsénk van, mert Tata rendkívüli tehetségekkel van megáldva szinte minden területen. Szikora Georgina több alkalommal dolgozott komfortzónáján kívüli munkákban. Legutóbb egy ifjúsági turisztikai könyvön dolgoztunk, amelyben több tatai diák is szerepet vállalt. Grafikáira itt figyeltem fel, majd munkáiba is betekinthettem, amely csodálatos világokat tárt fel a grafika és az animáció területén. Én ezekből megéreztem Szikora Georgina jövőjét, amely - ismerve az alkotó energiáit - valljuk be, fantasztikus lehetőségeket hordoz. Találtunk egy gyémántot, amely csiszolás előtt áll. Sokan leszünk még büszkék erre a tehetségre, amennyiben a gyémánt csiszolódik.

Szigetvári Krisztina a kiállításon úgy fogalmazott: - Az itt látható alkotások kapcsán egyértelműen látszik, hogy Ginának bőven van mit mesélnie, mondania. Sőt, fiatal kora ellenére már komplett világot teremtett, és ahogy elkészült egy szín felépítésével, kitárta kapuit, menjünk, nézzünk bent szét, fogjuk meg a kezét és sétáljunk vele végig a városka utcáin, a házak, kertek és növények varázsoljanak el minket, az itt élő emberek hangját halljuk meg mi is, és kezdjünk velük együtt élni. Mi tehát a téma? A képzelet és a valóság találkozása, a puszta látvány valósághű visszaadása, illetve az emberi lélek érzékeny illusztrálása. Karakterek, érzelmek, indulatok, érzések. És persze sokféle technika. De a képek láttán elhisszük neki, hogy más világok is születhetnek általa, csak rá kell bíznunk magunkat. A mesélési kedv kifogyhatatlannak tűnik.

(Fotó és írás: Cserteg István)