Február 25. - A kommunizmus áldozatainak emléknapja

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából rendeztek megemlékezést  február 25-én az EST Moziban, ahol Eperjes Károly: Magyar Passió című filmjét mutatták be.

 

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával nyilvánította február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd az akkori Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadon engedése után pár évvel, 1959-ben, 51 évesen halt meg.

Az emléknap alkalmából rendezett tatai eseményen Bencsik János osztotta meg gondolatait. A Tatai-medence országgyűlési képviselője elmondta: - Itt a megyében is voltak munkatáborok, ahová százával vitték azokat a főiskolás és egyetemi hallgatókat, akiknek volt véleményük a világról. Vittek a táborokba újságírókat, papokat, írókat, költőket, értelmiségieket is azért, hogy kiszakítsák őket a saját környezetükből, és, hogy ne tudják „megrontani” a kommunizmusban élő társaikat. Ebben az időben szép példái születtek a szolidaritásnak, hiszen a legtöbb család nem tudta, hogy hová hurcolták a szeretteit, és ez a legtöbbször úgy derült ki, hogy a munkatáborban szabad emberként a rabokkal együtt dolgozók leveleket csempésztek ki a postára, vagy híreket vittek a családoknak, ezzel kockáztatva a saját biztonságukat, szabadságukat. Ezt hívják szolidaritásnak, emberbaráti szeretetnek, s még a legrosszabb diktatúrákban is ott van ez a pozitív emberi tulajdonság, ami erőt ad a nehézségek túléléséhez - fogalmazott Bencsik János. Térségünk országgyűlési képviselője az EST Moziban megjelent fiatalokhoz szólva hangsúlyozta: -Nagyon fontos tudnotok azt, hogy bár a kommunizmus a családjaink nagy részét meghurcolta, megkínozta, meggyötörte, ennek ellenére ezek az emberek tűrték, viselték mindezt és nem álltak érte bosszút. Mára eljött azonban az az idő, amikor többet kell beszélnünk erről az időszakról, mert a zsigereiben mindenki átörökölve magában hordja az akkori történéseket, traumákat.

A 2021 novemberében bemutatott Magyar Passió című film Eperjes Károly első egész estés mozifilm rendezése, főbb szerepeiben Telekes Pétert, Eperjes Károlyt, Gál Tamást, Pásztor Erzsit, Nemcsák Károlyt, Jakab Tamást és Tóth János Gergelyt láthatja a közönség. Az 1950-ben játszódó film történetében Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták. Ez a békés állapot azonban nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják, és hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával, az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztatott.

A tatai filmvetítés után Eperjes Károly színművésszel Michl József polgármester beszélgetett, aki köszönetet mondott a film elkészítéséért, hozzátéve, hogy a történet akár Tatán is játszódhatott volna, hiszen az Esterházy család meghívására két szerzetesrend is aktívan működött a városban: a piaristák és a kapucinus atyák közössége, melyeket szintén felszámolt a kommunista diktatúra. Eperjes Károly az EST Mozi színpadán kiemelte: - Fontos, hogy minél többet tudjunk a történelem ezen korszakáról, amit pedig a filmből elsősorban meg kell értenünk az nem más, mint az irgalom, mely  II. János Pál pápa szerint a szeretet legmagasabb foka. Az ellenségeinkre, az ellenfeleinkre nem köpködni kell, hanem imádkozni értük, ez az irgalom - fogalmazott Eperjes Károly.

A Magyar Passió című filmet ma, február 25-én 21:00 órától az M5 televíziós csatorna is műsorára tűzi, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából.