Koncert a szabadságért küzdő hősök emlékére

A Tatai Kenderke Alapítvány tematikus koncertsorozatának 3. koncertjét hallhatják az érdeklődők 2022. március 19-én 18.00 órától az Angyalok és Tündérek Galériában (Tata, Hajdu u. 14.) „Forr a világ bús tengere” címmel.

 

A programot azoknak ajánlják, akik kedvelik a szépirodalmi alkotásokat, szívesen hallgatnak briliáns előadóművészektől zenei szerzeményeket. A műsor témája: a szabadság eszméje.

Az 1848-as év forradalmi mozgalmak sorozatát hozta Európa országaiba. Kontinensünk történetében máig ez a legnagyobb forradalmi hullám – írják a történetírók. Ebben az időszakban a magyar szabadságharc volt az egyedüli, ami sikeres katonai ellenállásig vitte saját ügyét. A földrészt lángba borító szabadságharc eszméje és hősei mellett a műsor emléket állít a megelőző történelmi időkben fellángoló elnyomók elleni harcoknak, hősöknek is. A műsort az előadók jelképes koszorúnak szánják, melyet neves és névtelen hősök képzeletbeli emléktáblája előtt helyeznek majd el.

Felkelőink tetteit a későbbi korok költői megénekelték, példaként állítva az elődök hősiességét, hazaszeretetét. A műsorban részletek hangzanak el többek között Berzsenyi Dániel, Arany János, Petőfi Sándor, Ady Endre és Illyés Gyula műveiből. Az irodalmi szemelvények interpretálója, a versmondó Kálmán Szabolcs. Mindezek kiegészülnek a kor stílusos zenéjével, melyek két ritka népi hangszeren szólalnak meg: a cimbalmon és a tárogatón. Így alkalma lesz a hallgatóknak gyönyörködni a Príma Primissima-díjas, legendás és világszinten elismert cimbalomvirtuóz, Balogh Kálmán játékában. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia tanára sokoldalú előadóművész – mint ahogy korábbi méltatások is írják – „kifinomult ízléssel, magas fokú improvizációs készséggel, a különböző zenei irányzatok iránti olthatatlan kíváncsisággal és nyitottsággal szólaltatja meg hangszerét”. Ehhez társul a ma már egészen ritkán hallható tárogató muzsika, a hasonlóan sokoldalú igényes előadóművész Barvich Iván megszólaltatásával, aki a Sebő Zenekarnak és a tematikus koncertsorozatban állandóan jelen lévő Maróti Zenekarnak is tagja. A verseket válogatta és a műsort szerkesztette Kun Katalin.

Az 1500 forintos támogatói jeggyel a Kenderke Alapítvány céljainak  megvalósulásához járulnak hozzá: kulturális programok létrehozásához, és az alapítványhoz szerzői-, ill. művészeti tanulmányi ösztöndíjért folyamodó tanulók, alkotók támogatásához. Az Angyalok és Tündérek Galéria valamint a közreműködő előadóművészek szeretettel várják az érdeklődőket!

 

 

CsatolmányMéret
Kép ikon Forr a világ bús tengere-plakát.jpg439.8 KB