„Beszéljünk róla… „ előadássorozat indul középpontban a mentális egészséggel

Kvittung Dániel, a Tatai Mentőállomás állomásvezetője valamint a Kuny Domokos Múzeum közös szervezésében előadást és fórumot tartanak a koronavírus járvány és az ukrán háború okozta mentális hatásokról. A program időpontja 2022. március 17. csütörtök 17:00 óra, helyszíne a Tatai Vár.

 

Az eseményről a mentőállomás vezetője úgy nyilatkozott: - Mentősként azt tapasztaljuk, hogy a covid fertőzés utóhatásairól nagyon kevés tájékoztatást kapnak az emberek, miközben azok a fertőzésen átesetteket akár hosszútávon is érintik a megbetegedés után. Emellett, bár már az 5. hullám végén járunk, az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt sok esetben nem csökken az emberek stressz szintje, ami fizikai tüneteket is okozhat. A március 17-i fórumon lehetőséget nyújtunk arra, hogy az érdeklődők feltehessék a témával kapcsolatos kérdéseiket, amelyeket igyekszünk legjobb tudásunk szerint megválaszolni, egyben tanácsokat is adni ahhoz, hogy hogyan növelhetjük a mindennapi stressztűrő képességünket, és hogyan kezelhetjük hatékonyabban a bennünket naponta érő lelki nyomást.

Az előadáson szó lesz a történelem során korábban kialakult hasonló időszakokról, a járványok és a háborúk idejéről is. Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: - Közösségi múzeumként fontos, hogy minél szélesebb körben tudjunk tájékoztatást, információt adni és mindezt úgy, hogy párhuzamokat vonjunk jelen korunk és a múlt eseményei, korábbi időszakok megpróbáltatásainak és nehézségeinek a fényében. Mi magunk is megtapasztaltuk azokat a mentális nehézségeket, melyekre a korábbi időszak szerencsés módon nem tudott felkészíteni minket, hiszen két generáció óta nem kellett ilyen magas szintű, világméretű járványhelyzetet átélni. Ezért is lehet érdekes a mából visszatekintve, hogy ismerjük az elődeink idejében elhatalmasodó konfliktusokat, a járványokat és egy-egy, a korra jellemző „típusbetegségeket”, s az azokra adott általános válaszokat is.

A fórum és előadás a tervek szerint egy sorozat első része, „Beszéljünk róla…” címmel, amely a folytatásban újabb témákkal segíti majd a tataiakat és az érdeklődőket a különböző aktuális lelki, mentális nehézségek feldolgozásában, megértésében.